Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött dagadó 10. - pataki tálban

Töltött dagadó 10. - pataki tálban
Töltött dagadó 10. - pataki tálban
180 perc / előkészület: 30 perc sütés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Születésnapomra kaptam egy Európa tálat. Ez volt az első étel, amit készítettem benne. Nagyon omlós és ízletes lett. Nem száradt ki a hús.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Egészségesebb ételek elkészítéséhez ajánlott ez a tál, mivel nem kell hozzá plusz zsiradékot hozzáadni. Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Első lépésben hideg vízbe áztatjuk az Európa/Pataki tálat, megtöltjük hideg vízzel, rátesszük a tetejét fordítva, és azt is teli töltjük hideg vízzel. 1 órát minimum áztatjuk.
  2. A felszúrt dagadót kívül-belül sózzuk, reszelt fokhagymával bekenjük, és állni hagyjuk. Amíg áll, elkészítjük a tölteléket. A májat késsel elkaparjuk, és egy nagyobb tálba tesszük. (Ha van hozzá szív, akkor azt is beletehetjük kis kockákra vágva.)
  3. A zsemléket beáztatjuk vízbe. Jól kinyomkodjuk, és ezt is a tálba tesszük. A fűszereket (só, bors, majoranna, pirospaprika, reszelt hagyma és fokhagyma) ízlés szerinti mennyiségben rászórjuk, majd a tojást ráütjük, és a mustár kíséretében az egészet jól összekeverjük. Kóstoljuk, és ha kell ízesítjük még ízlés szerint. Ezzel megtöltjük a dagadót, és összevarrjuk a nyílást.
  4. A tálba öntjük a fehérbort, beletesszük a dagadót, mellédobunk pár gerezd fokhagymát, lefedjük a tetejével, és betesszük a hideg sütőbe (LÉGKEVERÉSESRE NEM SZABAD ÁLLÍTANI!), 1,5 óráig sütjük. Ekkor levesszük róla a fedelet, és néha a pecsenyelével meglocsolva, szép pirosra sütjük.

  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 26 763
elküldve: 5
receptkönyvben: 251
elkészítve: 9/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Edit

Mióta szakács: 2010.01.31.
149 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
konyhatechnológia: római tál receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

töltött fűszeres dagadó, pataki tálban sült töltött dagadó

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

evacili
evacili Sat, 2012-09-15 20:15

Nagyon szeretjük a töltött dagadót, sokszor készítek különféle töltelékekkel. Különlegességét most a Pataki tálban való sütés adja. Feltétlenül kipróbálom.

laraed
Edit / laraed Sun, 2012-09-16 13:08

Kedves Evacili ! nem fogod megbánni , hogy abban sütöd:)) Üdv Edit

laraed
Edit / laraed Mon, 2011-05-30 18:37

Szia Méhecske !Azért mert kiszárítja a cserépedényt és akkor nem tud párolódni az étel. Egy pár tudnivalót bemásoltam neked:)) Üdv Edit

HOGYAN KELL HASZNÁLNI A CSERÉPEDÉNYT, HOGY NE REPEDJEN SZÉT?

Egyik tanács: minden használat előtt áztassuk be hideg vízbe, az alját és a tetejét is! A legcélszerűbb, ha a kitisztított mosogató medencébe vizet öntünk, belemerítjük a cserépedény mindkét részét, és legalább háromnegyed óráig benne hagyjuk. Azalatt a cserép pórusai beszívják a megfelelő mennyiségű vizet. Ezután a tálat vegyük ki a vízből és csöpögtessük le! Ezt a műveletet minden használat előtt meg kell ismételni, de később már elég fél óra is. A másik tanács: a megtöltött tálat mindig hideg sütőbe tegyük! Ezután szabad begyújtani! 15 percig csak takaréklángon süssünk, később egy kicsivel erősebbre állíthatjuk a hőfokot. Újabb 15 perc után már közepes erősségen süthetünk. Magasabb fokot (lehetőleg) ne használjunk!

AMIT A CSERÉPTÁL HASZNÁLATÁRÓL JÓ TUDNI

* A cseréptálat használat előtt legalább fél órára be kell áztatni hideg vízbe (a fedelét is!) úgy, hogy a víz egészen ellepje, és behatolhasson nyitott pórusaiba. A meleg sütőben a víz majd lassan gőzzé alakul át, és megakadályozza, hogy a tálban lévő étel kiszáradjon vagy megégjen.

* A tálat mindig hideg sütőbe, az alsó vagy a középső bordamagasságra állított rácsra helyezzük. és az előírt hőmérsékletre felmelegítjük (ne használjuk a légkeveréses programot, mert kiszárítja a tálat!).

* A sütőből "érkező" tál hihetetlenül forró, ezért vastag konyhai kesztyűvel fogjuk meg. Tanácsos vágódeszkára vagy többszörösen összehajtogatott konyharuhára helyezni, mert hideg felületen azonnal elreped. Ugyanebből az okból hideg folyadékot sem szabad a forró tálba önteni.

* Ha a tálban lepirult-odakapott az étel, néhány órára áztassuk be langyos vízbe, azután mosogatószer nélkül, forró vízzel, erre a célra használt kefével mossuk el - vigyázat, pórusai magukba szívják a mosogatószert, majd visszajuttatják az ételbe.

* Használhatjuk mikrohullámú sütőben is, szép barnára sül benne az étel, de ez esetben nem szabad előre beáztatni a tálat, mert "szétrobban".

evacili
evacili Sat, 2012-09-15 20:17

Köszi a részletes információt és tanácsot. Ennyire részletesen még nem olvastam róla. Nagyon hasznos. Üdv: Cili

913
sertésdagadó 1 kg
zsemle 2 db
csirkemáj 4 db
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
ételízesítő 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
majoranna 1 teáskanál
petrezselyem 1 ek
vöröshagyma 1 közepes db
fokhagyma 2 gerezd
mustár 2 ek
fehérbor 2 dl
tojás 1 db