r
Nosalty Logó

Tökös lecsó rusztikusan

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Pikács Árpád
Tökös lecsó rusztikusan
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 512 kcal
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 3068 kcal
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 116 kcal
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    15.4 g

Zsír

  • Összesen
    32.8 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1034 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    113 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    165 mg
  • Nátrium
    678 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.5 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    279.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    53 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    82 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    90 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    99 micro
  • β-karotin
    577 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    2144 micro
  • Lut-zea
    1419 micro
Összesen 512 kcal
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    92.5 g

Zsír

  • Összesen
    196.8 g
  • Telített zsírsav
    67 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    63 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6203.8 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    95 mg
  • Kálcium
    678 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    339 mg
  • Foszfor
    990 mg
  • Nátrium
    4070 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    243.1 g
  • Cukor
    66 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

VÍZ

  • Összesen
    1676.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    319 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    490 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    106 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    31 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    542 micro
  • Kolin:
    166 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    591 micro
  • β-karotin
    3464 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    12865 micro
  • Lut-zea
    8515 micro
Összesen 3068 kcal
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3.5 g

Zsír

  • Összesen
    7.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    5 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    234.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    37 mg
  • Nátrium
    154 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    22 micro
  • β-karotin
    131 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    486 micro
  • Lut-zea
    322 micro
Összesen 116 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Minden alapanyagot felaprítva előkészítünk, hogy könnyen tudjunk utána haladni. A paprikát, a paradicsomot és a csillagtököt tetszés szerint érdemes darabolni, hiszen van aki nagyobb darabokban szereti, míg mások apróbbra vágva. Nálunk most rusztikusan, nagyobb darabokban kerültek ezek a lecsóba, míg a hagymát és a fokhagymát vékonyra szeleteltük, hiszen ez adja a szaft alapját. A szalonnát csíkozzuk, a kolbászt karikázzuk.
  2. A meghámozott, feldarabolt patisszont sós vízben röviden megforrázzuk, majd jeges vízbe tesszük, így megállítva a főzési folyamatot.
  3. Egy nagyobb, magasabb falú serpenyőt felforrósítunk, majd kisütjük a zsiradékot a szalonnából, majd a kolbászból is. A lepirított húst szűrőkanállal kiszedjük és félretesszük a tálaláshoz.
  4. A hátramaradt zsiradékon alaposan lepirítjuk a hagymát, majd fűszerezzük köménnyel és füstölt pirospaprikával. Sózzuk-borsozzuk ízlés szerint.
  5. A hagymás alapra ezután jöhet a paprika, gyakran átforgatva lepirítjuk ezt is. Hozzáadjuk a patisszont, átforgatjuk-pirítjuk, majd utolsó akkordként mehet bele a paradicsom is.
  6. Rottyantunk egyet az egész lecsón, közben pedig a kenyérszeleteket kevés olívaolajon lepirítjuk.
  7. Az előzőleg félretett kolbász és szalonna felét tálalás előtt beleforgatjuk a lecsóba, míg a másik felét a kitálalt étel tetejére szórjuk ropogós dekorelem gyanánt.
  • Receptkönyvben: 18
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 954
  • Feltöltés dátuma: 2023. augusztus 21.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Tökös lecsó rusztikusan
Pikács Árpád 10 recept

Árpi keni-vágja a gasztronómiát, ugyanakkor esküszik rá, hogy a rend a lelke mindennek, ha főzésre kerül a sor. Ezt a konyhai aranyszabályt pedig ennek a fantasztikus tökös lecsónak az elkészítésekor is demonstrálta: a lecsóhoz először szépen, akkurátusan elő kell készíteni mindent, hogy könnyebben tudjunk aztán figyelni az alapanyagok sorrendjére, és így tökéletes állagú legyen a lecsó. Van itt pirítás, blansírozás, párolás és a főzés, a végeredmény pedig egy olyan, ízekben gazdag tökös lecsó, ami valóban a maximumot hozza ki minden alapanyagából.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek