Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töki pompos Sütőtöktől

Töki pompos Sütőtöktől
Töki pompos Sütőtöktől
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokszor láttam, és egyszer ettem is kemencés lángost, azaz töki pompost a vásárokban, ahhoz képest, hogy milyen isteni illata és milyen borzalmas ára volt, elég szegényesnek találtam. Alig volt rajta "cucc", én meg mindent jó gazdagon megpakolva szeretek készíteni. Az ötletet viszont fantasztikusnak találtam, ezért némi utánajárás és olvasgatás után megpróbáltam itthon megsütni a számomra tökéletes töki pompost. Sikerült. :) Nem száraz, nem fojtós, nagyon laktató, nincs róla kispórolva semmi, a tésztája pedig akár egy finom, meleg krumpliskenyér.

hozzávalók / 5 adag

ajánlat

Azoknak, akik szeretik a nagyon laktató, olyan igazi "gyomorba ülős", rusztikus ételeket és a magyaros ízeket.

 A feltétet én mindig az itt leírtak szerint szoktam, de szabadon lehet variálni bármilyen kéznél levő felvágottal, szalámival, szalonnával, füstölt és fűszeres sajtokkal, akár főtt tojással is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit megfőzzük (héja nélkül, felkockázva), áttörjük, és kicsit besózzuk.
  2. Az élesztőt felfuttatjuk a tejben: ehhez a tejet mikróban megmelegítjük jó langyosra, de nem forróra, majd csipet cukorral belemorzsoljuk az élesztőt, és kb. 5-10 percet várunk, míg felfut, azaz felhabosodik.
  3. Ezután az élesztőt kézzel, jó alaposan összedolgozzuk a liszttel és a krumplival homogén tésztává. Nem kell megijedni, ha nagyon ragad, ez ilyen kis küzdős fajta. :)
  4. Egy órát meleg helyen kelesztjük, letakarva konyharuhával. Én ezt úgy szoktam, hogy bekapcsolom a legalacsonyabb hőmérsékletre a sütőt, amikor elkezdem készíteni a pompost, majd ha kicsit felmelegedett, kikapcsolom. Így lesz egy kb. 50-60 fokos hője, amit szép lassan ad le, és pont jó langyos lesz a kelő bucinak. :)
  5. Ha megkelt, kiolajozunk egy nagy tepsit vagy sütőlapot (legyen legalább 3-4 cm pereme), majd 1 cm vastagon belenyújtjuk-nyomkodjuk-terítjük a tésztát, és forró sütőben 15 percig félkészre sütjük.
  6. Addig a tejfölbe belezúzzuk a fokhagymát, megborsozzuk, icipicit megsózzuk (mert a kolbász, a sonka, a sajt is sós!), felkockázzuk a zöldségeket és a sonkát, kolbászt.
  7. Ha félkészre sült, kivesszük a tésztát, megkenjük vastagon a tejföllel, megszórjuk a sonkával, kolbásszal, zöldségekkel, a reszelt sajttal, és visszatoljuk a sütőbe még 10 percre.
  8. Akkor van kész, ha szépen rápirult a sajt. Az esetleg kimaradt tejföllel tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 35x45 cm
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 26 577
elküldve: 17
receptkönyvben: 657
elkészítve: 32/39
Facebookon megjelent: 1

szakács

Sütőtök89

Mióta szakács: 2012.06.13.
66 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: szüret, buli receptek, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: közepes
kategória: lángos
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: tél
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 5 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kemencés lángos, kenyérlángos, krumplis lángos

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

moflizsu
moflizsu Sun, 2017-08-20 14:08

Szia!
Eddig más recept alapján készítettem, de a tésztája valahogy mindig olyan sületlen maradt kicsit. Ma kipróbáltam a tiedet, nagyon finom lett, mentve, köszönöm, Zsuzsa

Vanilla
Vanilla Fri, 2012-10-26 18:59

Egy nagyon egyszerű ízletes bevált feltétet szeretnék ajánlani : 2 tepsi kinyújtott tésztára valók: fél pohárnyi tejfölt elkeverni másfél tubus natúr krémsajttal,ezt kanállal a tésztára teríteni, kirakni félkarika lilahagymával , majd megszórni kockázott baconnal / P . M .-ben kapható / és reszelt sajttal! Majd mehet a kemencébe ! Aki bírja , csípős zöldpaprika karikával is díszítheti , érdemes kipróbálni ,jobb mint bármilyen pizza !

kenyeressuzana
kenyeressuzana Wed, 2012-10-10 13:36

Kedves Sütőtök!

Köszönöm neked ezt a receptet, az egész család kedvence :) !
Üdv. Szuzi ;)

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Wed, 2012-10-10 14:34

Ennek nagyon-nagyon örülök, köszönöm, hogy megírtad! :):) Egészségetekre, a közelgő hideg idő pont meghozza a kedvet ehhez a csodához... :) (Bár mi nyáron is úgy ettük, mint a sáskák. :D)

pataygyz
Zoli / pataygyz Thu, 2012-06-28 08:41

Kedves Sütőtök!
Nagyon eredeti a szakács neved. A receptedhez gratulálok, elmentettem és hétvégén elkészítem.
További sok " töki " receptet kívánok. Zoli

Kisgyurkáné Évi
Kisgyurkáné Évi Tue, 2012-06-26 21:48

Szia Sütőtök!
Örülök a receptnek :) Egyszer én is ettem kemencés lángost, de hozzád hasonlóan én sem voltam tőle elragadtatva, mert alig volt rajta valami, szinte csak a tészta. Ezért nem is gondoltam, hogy valaha fogok ilyet készíteni. De ez a recept nagyon megtetszett! Köszönöm! Üdv.: Évi

1491
finomliszt 50 dkg
élesztő 5 dkg
tej 1.5 dl
burgonya 5 közepes db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
cukor 1 csipet
vöröshagyma 2 közepes fej
fokhagyma 5 gerezd
lila hagyma 1 közepes fej
füstölt-főtt tarja 30 dkg
tejföl 450 g
trappista sajt 50 dkg
kolbász 40 dkg
paprika 3 db
paradicsom 3 db