r
Nosalty Logó

Tökéletes pozsonyi kifli

toroltfelhasznalo-412734
Tökéletes pozsonyi kifli
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Az omlós tészta:

A töltelék:

A lekenés:

476
Kalória
9.4g
Fehérje
52.1g
Szénhidrát
26.2g
Zsír
21.5g
Víz
51.2g
Koleszterin
4g
Élelmi rost
15g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Az omlós tészta:

A töltelék:

A lekenés:

Összesen 476 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Az omlós tészta:

A töltelék:

A lekenés:

Összesen 5687 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Az omlós tészta:

A töltelék:

A lekenés:

Összesen 385 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    26.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    500.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    186 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    197 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    52.1 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    21.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    156 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    147 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    106 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 476 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    113.3 g

Zsír

  • Összesen
    314.1 g
  • Telített zsírsav
    51 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    103 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    145 g
  • Koleszterin
    614 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6010.9 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    237 mg
  • Kálcium
    2228 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    749 mg
  • Foszfor
    2363 mg
  • Nátrium
    369 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    16 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    624.6 g
  • Cukor
    180 mg
  • Élelmi rost
    48 mg

Víz

  • Összesen
    257.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1869 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    23 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    127 micro
  • K vitamin:
    192 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    609 micro
  • Kolin:
    615 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1762 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    1270 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    783 micro
Összesen 5687 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    21.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    408.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    151 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    51 mg
  • Foszfor
    161 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    42.5 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    17.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    127 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    120 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    86 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    53 micro
Összesen 385 kcal

Elkészítés

Az omlós tészta:

  1. A lisztet elmorzsoljuk a hideg margarinnal, majd elkeverjük a porcukorral és egy csipet sóval.
  2. Az élesztőt belemorzsoljuk 1,5 dl hideg tejbe, kicsit összekeverjük, hozzáadjuk a 2 tojássárgáját, ismét összekeverjük, és hozzáadjuk a liszthez.
  3. Kb. 7 percig gyúrjuk, amíg a tészta egynemű és sima nem lesz, de vigyázzunk, nehogy túl sokáig gyúrjuk. A hűtőbe tesszük minimum 30 percre.
  4. Ha a tészta már pihent, akkor kivesszük a hűtőből, elvágjuk nyolc egyenlő részre, majd egy ilyen részt háromba. Meggömbölyítjük őket (ettől lesz szép felülete a tésztánknak, különben cikkcakkosak lehetnek), majd betesszük a hűtőbe 30 percre.
  5. Közben kivesszük a tésztát a hűtőből, és a golyókat ovális alakúra nyújtjuk (kb.12x8cm-esekre), lehetőleg úgy, hogy mindenhol egyenlő vastagságú legyen.
  6. Kivesszük a hűtőből a töltelékeket, és mindegyik tészta közepébe teszünk egyet-egyet, ha szükséges, nyomkodjuk meg egy kicsit, hogy a szélére is jusson (de ne lógjon ki). Óvatosan feltekerjük, kicsit meghengergetjük, a végét egy kicsit elvékonyítjuk. Ügyeljünk, hogy a töltelék ne látszódjon ki vagy ragadjon a tészta oldalára, különösen a mák! A diósakat patkó, a mákosakat ácskapocs alakúra formázzuk, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük őket.

A töltelék:

  1. Amíg a tészta a hűtőben van, elkészítjük a tölteléket. A mákot, illetve a diót elkeverjük a vaníliás cukorral, a mézzel, a fahéjjal, a zsemlemorzsával és a citrom héjával. A vizet kristálycukorral pár percig főzzük, majd amikor már forr, levesszük a tűzről, és ráöntjük a dióra, illetve a mákra. Összekeverjük, majd állni hagyjuk szobahőmérsékleten 10 percig, majd hűtőben 20 percig.
  2. Amíg a tészta a hűtőben csücsül, kivesszük a töltelékeket. Vizezett kézzel egyenként 2 dkg-os szivarokat formázunk belőlelük, majd ha készen vannak, betesszük őket a hűtőbe dermedni, amíg kinyújtjuk a tésztát.

A lekenés:

  1. Szétválasztunk egy (ha nem elég, akkor kettő) tojást, először lekenjük a tojássárgájával, 30 percig hagyjuk száradni, majd a fehérjével, és szintén 30 percig hagyjuk száradni, ettől lesz szép márványos a tetejük.
  2. 4 lyukat szúrunk bele a közepéig, majd mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe. 15 percig sütjük, de 7,5 percnél megfordítjuk a tepsit, hogy egyenletesen süljön meg. Ezután légkeverést teszünk rá, és 5 percig sütjük, de 2,5 percnél itt is megfordítjuk a tepsit. Kivesszük, kicsit hagyjuk hűlni, és már fogyaszthatjuk is! Sokáig eláll, egy pohár tejjel az igazi! Jó étvágyat hozzá!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 70 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 35x35

Nagyon régóta szeretem a pozsonyi kiflit, de sosem próbálkoztam meg az elkészítésével. Aztán egy nap, mikor azon gondolkoztam, hogy mit adjak édesanyámnak anyák napi ajándékként, eszembe ötlött, hogy sütni kéne valamit. Sokat gondolkoztam rajta, hogy mit, mert szerettem volna a lehető legtökéletesebbet adni anyámnak, mert ő a lehető legtökéletesebbet érdemli meg. A választásom a pozsonyi kiflire esett, mert mint nekem is, édesanyámnak is az egyik kedvenc süteménye volt. Meg kell mondani, elég sokat dolgoztam vele, 5 féle receptből állítottam össze a sajátomat, de megérte. Amikor láttam az arcán a mosolyt, a büszkeséget, az minden fáradságomat felülmúlta. 3 nap alatt elfogyott az egész adag (ebből az adagból 24 db lesz)! Remélem, ti is sikert fogtok aratni ezzel a süteménnyel, mert tényleg nagyon finom, és sokáig eláll. :)

További receptek

Medvehagymás sós rúd

Kívül enyhén roppanós, belül mégis eszméletlenül omlós sós rudak várnak, karakteres medvehagymával megspékelve. Utolsó pillanatos vendégvárónak tökéletes, ugyanis nem kell ...

Lakos Benedek

Medvehagymás sajtos roló

Ki ne imádná a sajtos rolót, pláne ha egy nagy csokor medvehagymával üdévé és tavasziasra hangoljuk? A hagyományos besameles massza helyett egy pillanatok alatt elkészíthető ...

Nosalty

Retró sajtos tallér

Ropogós, aranybarna és ellenállhatatlanul sajtos – ez a házi sajtos tallér, amit könnyedén elkészíthetsz otthon is. Mindössze néhány alapanyag, egy hagyományos tallérsütő és egy ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek