r
Nosalty Logó

Tócsi 2. (Tejfölös)

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Harmathy Ildikó
Tócsi 2. (Tejfölös)
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 258 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 1031 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 134 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    16.1 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    120 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    317.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    79 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    141 mg
  • Nátrium
    55 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    116.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    101 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    99 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    132 micro
Összesen 258 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    27 g

Zsír

  • Összesen
    64.5 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    478 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1269 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    50 mg
  • Kálcium
    316 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    110 mg
  • Foszfor
    564 mg
  • Nátrium
    220 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    88.9 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    467.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    403 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    64 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    111 micro
  • Kolin:
    365 mg
  • Retinol - A vitamin:
    397 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    54 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    529 micro
Összesen 1031 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.5 g

Zsír

  • Összesen
    8.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    62 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    165.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    60.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    52 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    52 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    69 micro
Összesen 134 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy tálba teszem a tejfölt.
  2. Arra reszelema krumplit finom reszelőn, folyamatosan keverve amár lereszelt krumplit a tejföllel, hogy ne barnuljon.
  3. A krumpli után reszelem a fokhagymát.
  4. Hozzáadom a tojást, sót, és a frissen őrölt fekete borsot.
  5. Majd annyi lisztet (1-2 evőkanálnyit), hogy sűrű palacsinta-tészta állaga legyen.
  6. Serpenyőben olajat forrósítok, rámerem a krumplis-tejfölös-tojásos-lisztes masszát, ami magától nem terül szét, mint a palacsinta, ezért tálaló lapáttal széthúzom.
  7. Amikor szépen megsült, a másik oldalára fordítom, és azt is megsütöm.
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 17
  • 7 napos nézettség: 101
  • Össznézettség: 120169
  • Feltöltés dátuma: 2008. szeptember 04.

Ajánló

Önálló vacsora teával, de borozgatáshoz, sörözgetéshez is kitűnő! A gyerekek is szeretik. Még a kamaszok is! Hidegen is jó!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Tócsi 2. (Tejfölös)
Harmathy Ildikó 313 recept

A tócsit gyerekkoromban vacsorára ettük, teával. Szerintem a tócsi ma is inkább vacsora étel; sör- vagy borkorcsolya - így tejfölösen, ahogy én szeretem. Reszelt sajttal megszórva még fokozható az élvezet. Az Anna Malomban - a kor divatjának hódolva - köretként adtam: egy szelet sült karajt a tócsi egyik felére helyeztem, lecsót tettem rá, ráhajtottam a tócsi másik felét, majd snidlinggel megszórva vittem a vendég elé. Finom így együtt! Megjegyzés: a lecsót itt - a Balaton-Felvidéken - sokan eszik tejföllel és tésztával. Nincs ellentmondásban ez a nagy szakácsok receptjeivel: a szakácsművészet egyik alapreceptje, a Csáky rostélyos tojásos lecsót tölt a marhahúsba, majd paprikás szósszal (tejföllel habart pörköltlé) adja, és vajas galuskával.  

Hozzászólások (14)

Törölt felhasználó

Kedves Ildikó, az lenne a kérdésem, hogy ha fokhagymát kihagyom bel?le, mivel tudom helyettesíteni, köszi: István

Harmathy Ildikó

Kedves István! A kérdés jó. Nem tudom ugyan miért kell kihagyni a fokhagymát - nem szereted vagy valamiért nem eheted -, de szerintem egyszer?en fokhagyma nélkül is jó a tejfölös tócsi! Legközelebb, ha tócsit sütök, ki fogom próbálni. Vagy próbáld Te ki, és mondd el nekünk. A krumplis pogácsában sincs fokhagyma, ahogy a krumplis lángosban sincsen, tehát a tócsi is biztosan jóíz? fokhagyma nélkül is. Talán egy kicsit több só és bors... És az jutott még az eszembe a kérdésed kapcsán, hogy a rozmaring mennyire jól harmonizál a krumplival! a rozmaringos tócsit is ki kellene próbálni! A rozmaring nincs ellenedre? Ildikó

Törölt felhasználó

Kedves Ildikó, köszönöm a tippeket, egyébirán nagyon élvezem a receptleírásait.

Törölt felhasználó

Kedves Tócsni rajongók! Egyik kedvenc ételem! :)) Sztem ahány ház, annyi szokás :) ...ha tócsnit csinálok, mindig más egy kicsit: van, hogy csipet pirospaprikával bolodítom meg (nem sokkal, mert a pirospaprika megéghet - jó hozzá a pirosarany is), és/vagy morzsolt borsikafüvet teszek bele (bors helyett, vagy mellé), esetleg kis szerecsendiót lehet hozzá reszelni. Mindenféle zöldf?szerrel nagyon finom (majoranna, petrezselyem, rozmaring, csombor /borsikaf?/, zeller, stb.). Néha egy fél cukkinit, répát reszelek még hozzá, vagy olasz f?szerkeverékkel ízesítem. Köretként rendszeresen készítem, és a f?ételhez ízesítem. :)

Törölt felhasználó

Egy marék apróra vagdalt savanyú káposztát keverek a tócsniba és így sütöm ki-isteni finom , próbáljátok ki egyszer!

Törölt felhasználó

A tócsnihoz annyit szólnék, hogy a krumplis dolgokba, legyen az sztrapacska, tócsni nem szabad toját tenni, hiszen attól csak kemény lesz. Én is tejf?llel készítem a tócsnit, teszek még bele reszelt sajtot, valamint szárított kaprot, Nagyon finom.

Törölt felhasználó

én még sajtos is rezelek bele nagyon finom vele

Törölt felhasználó

Én a só,meg a bors helyett delikát f?szerkeveréket szoktam használni.A lányom így szereti a legjobban.

Törölt felhasználó

Édesanyámtól úgy tanultam, hogy a tócsit (vagy ahogy mi Zalában hívjuk, prószát) kefírben kell elkészíteni, vagy aludttejben.. :) A receptem egyébként majdnem ugyanilyen, nálunk mindenki szereti.

paxylady

kedves zarandok! kérlek szépen ird le a te recepted szerint készül? prószát, nagyon érdekelne, mert gyermek koromban a volt szomszédnéni is zalai recept szerint készitette a prószát, nem gy?ztem betelni vele.

Törölt felhasználó

Ez az!!!!!! Ezt keresem evek ota :) Tejfollel

mkmkmk

Nekem a serpeny?ben sütött változat annyira nem vált be, mert nem akart annyira átsülni a krumpli, viszont b? olajban krumplilángos-szer?en kisütve nagyon finom volt.

Törölt felhasználó

sziasztok nekem bevált a recept én gyümölcsleves után készÍtetem és jólesett mindenkinek

kiskegyed62

Kedves Ildikó! Olajat annyit teszek alá mint a palacsinta alá?

Harmathy Ildikó

kicsit - de tényleg csak kicsivel - többet, mint a palacsinta alá. konkrétam annyit, hogy a széle is olajban süljön

Csizmazia Mária

Én a nagymamámtól és az anyukámtól is úgy tanultam, hogy jó gyorsan le kell reszelni a krumplit, ahány db. krumpli annyi kanál liszt, só. A zsírt jól fel melegíteni jó forróra, pár kanállal a masszába, a tepsit kizsírozni, beleönteni a tócsit, még meglocsolni zsírral a tetejét, és mehet a jó meleg süt?be. Vékonyra szokták készíteni és jó restre sütni. Nem volt annyi tejföl régen, mint most, de nem volt sötét, nagyon finom volt. Ma már én is vagy kefirt vagy tejfölt teszek el?ször a tálba és úgy reszelem a krumplit a tálba, és palacsinta süt?ben sütöm. Nekem így az igazi és a nagymamámra és anyukámra emlékeztet így. A tojás és a többi f?szert ki szoktam hagyni, néha egy kis bors, de ritkán, ha többen vagyunk, akkor sütöm tepsiben, és bizony mindenkinek ízlik úgy.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez történik, ha egy hónapig nem eszel húst és tejterméket

Egyre többen kezdik a hús elhagyásával az új évet: a Veganuár évről évre népszerűbbé válik, ami nem csoda, a húsfogyasztás visszafogása az egészségnek is jót tesz. Más kérdés, hogy a veganizmusnak milyen előnyei és hátrányai vannak – de az biztos, hogy rövid távon kifejezetten hasznos elhagyni az állati eredetű termékeket.