r
Nosalty Logó

Pityókapalacsinta ropogós hurkakarikákkal székely módra

Incsifincsi
Pityókapalacsinta ropogós hurkakarikákkal székely módra
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

1354
Kalória
46.7g
Fehérje
64.8g
Szénhidrát
100.8g
Zsír
472.3g
Víz
510.1g
Koleszterin
7g
Élelmi rost
8.3g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 1354 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 2707 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 173 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    46.7 g

Zsír

  • Összesen
    100.8 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    46 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    510 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2440.3 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    63 mg
  • Kálcium
    155 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    103 mg
  • Foszfor
    483 mg
  • Nátrium
    1613 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    64.8 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    472.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    119 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    164 micro
  • K vitamin:
    71 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    92 micro
  • Kolin:
    398 mg
  • Retinol - A vitamin:
    116 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    399 micro
Összesen 1354 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    93.4 g

Zsír

  • Összesen
    201.6 g
  • Telített zsírsav
    65 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    91 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    35 g
  • Koleszterin
    1020 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4880.5 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    127 mg
  • Kálcium
    311 mg
  • Vas
    34 mg
  • Magnézium
    206 mg
  • Foszfor
    966 mg
  • Nátrium
    3226 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    129.6 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    944.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    238 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    23 mg
  • C vitamin:
    90 mg
  • D vitamin:
    327 micro
  • K vitamin:
    142 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    184 micro
  • Kolin:
    795 mg
  • Retinol - A vitamin:
    232 micro
  • α-karotin
    13 micro
  • β-karotin
    58 micro
  • β-crypt
    44 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    799 micro
Összesen 2707 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    12.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    313.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    207 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    8.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    60.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    51 micro
Összesen 173 kcal

Elkészítés

  1. A meghámozott burgonyát lereszeljük (káposztareszelőn vagy hagyományos reszelőn, az a lényeg, hogy hosszú vékony csíkokat kapjunk végeredményül), letesszük pár percre, hogy lefolyjon a vize, akár kicsit ki is csavarhatjuk (kézzel), vagy abroszkába tehetjük, ami jól felissza a levet. (Ez nagyon fontos, különben hígabb lesz a masszánk.)
  2. Ha ezzel megvagyunk, ráütjük a tojásokat, összedolgozzuk.
  3. Ezután belerakjuk a lisztet, a vöröshagymát és a fokhagymát. Újra összedolgozzuk.
  4. Végül jöhet a fűszerezés: a só és a bors (ízlés szerint javasoltam, de egy tk. elégséges, hogy jó ízt adjon).
  5. A zellert apró darabokra vágjuk, és hozzáadagoljuk.
  6. Ha mindezzel megvagyunk, és jól összeálló masszánk van, forró olajban, tepsiben megsütjük (6-7 ek. olajban). A palacsinták méretét magunk szabályozhatjuk meg, én mindegyikhez 3 ek. masszát tettem. Fontos, hogy miután beletettük az olajba, kicsit formázzuk is meg.
  7. Ha kész a pityókapalacsintánk, a hurkát szálanként bő olajban megsütjük (de úgy, hogy picit meglyukasszuk, hogy ne menjen szét).
  8. Az utolsó lépés a tálalás, én savanyúságnak kovászos uborkát választottam. Jó étvágyat!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 15 p

A hurka minálunk a hagyományos ételekhez tartozik, ugyanígy a pityóka is. Mindenki előszeretettel fogyasztja, ezer meg ezerféle elkészítésben. Szerintem a pityóka az ételvariációk bajnoka (eszembe is jutott egy mókás gyermekvers, ha tehetitek olvassátok el: Kányádi Sándor- Krumplis mese). Így együtt pedig még finomabbak!

További receptek

Klasszik lángos

A lángos egy hamisítatlan magyar találmány, amit elsősorban a nyári időszakhoz kötünk, azonban az év bármely időszakában elkészíthetjük. Ropogós szélek, puha belső és légies ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek