r
Nosalty Logó

Tepsis karfiol habos besamelmártással

Miss Lemon
Tepsis karfiol habos besamelmártással
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

234
Kalória
10.5g
Fehérje
15.8g
Szénhidrát
13.7g
Zsír
594.3g
Víz
30.8g
Koleszterin
1.9g
Élelmi rost
5.2g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 234 kcal
  • 2% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 1400 kcal
  • 2% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 28 kcal
  • 2% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.5 g

Zsír

  • Összesen
    13.7 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1339.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    238 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    953 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    15.8 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    594.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    97 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    38 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    95 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 234 kcal
  • 2% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    62.9 g

Zsír

  • Összesen
    82.3 g
  • Telített zsírsav
    49 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    185 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8035 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    59 mg
  • Kálcium
    1426 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    155 mg
  • Foszfor
    669 mg
  • Nátrium
    5715 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    94.5 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    3566 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    582 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    226 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    80 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    310 micro
  • Kolin:
    237 mg
  • Retinol - A vitamin:
    570 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    144 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    13 micro
Összesen 1400 kcal
  • 2% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.3 g

Zsír

  • Összesen
    1.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    161.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    13 mg
  • Nátrium
    115 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    71.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 28 kcal

Elkészítés

  1. A vizet egy evőkanál sóval és ugyanennyi vajjal feltesszük forrni. Amíg melegszik, kisebb rózsákra szedjük a karfiolt, és megmossuk.
  2. A karfiolrózsákat a lobogó vízbe tesszük 2-3 percre, ezután rögtön kiszedjük, és egy tiszta konyharuhán száradni hagyjuk.
  3. Egy serpenyőben felhevítünk 1 evőkanálnyi vajat, majd megpirítjuk rajta a karfiolokat. Hagyjuk, hogy kapjanak egy kis színt, de azért ügyeljünk rá, hogy oda ne kozmáljanak.
  4. Egy nagyobb (vagy több kisebb) tepsiben terítsük el a karfiolokat, és sózzuk meg őket.
  5. Elkészítjük a besamelt: egy lábosban 2 evőkanál vajat melegítünk, majd kicsit megpirítjuk rajta a lisztet, és folyamatosan habverővel kevergetve hozzáöntjük a tejet. Sóval és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük.
  6. A karfiolt megszórjuk a lereszelt parmezán felével, majd meglocsoljuk a forró mártás felével és rászórjuk a maradék sajtot.
  7. A megmaradt besamelt félretesszük hűlni. Ez idő alatt 3 tojásfehérjéből kemény habot verünk. A habot hozzákeverjük a besamelmártáshoz, majd elterítjük a karfiolon.
  8. Egy evőkanálnyi vajat megolvasztunk, és rálocsoljuk a habos mártásra, végül megszórjuk zsemlemorzsával. 190-200 fokra előmelegített sütőben nagyjából 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 3 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 35x20

Ettől a recepttől a karfiol teljesen átlényegül. Azt eddig is tudtam, hogy a vaj csodákra képes, de arról fogalmam sem volt, hogy egy zöldséget képes ennyire alapvetően megváltoztatni. Dobos C. József receptje a Magyar-franczia szakácskönyvből, részletek itt.

További receptek

Sütőtökös rizottó kacsamellel

Ősszel egyértelműen a sütőtök a sláger, így ezt most egy önmagában is lélekmelengető rizottóba csempésztük. Kacsamellett sütöttünk hozzá, de magában is vagy egy kis baconnel is ...

Vénusz

Címlapról ajánljuk

Top Receptek