Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tepertős pogácsa és szilvalekváros papucs

Tepertős pogácsa és szilvalekváros papucs
Tepertős pogácsa és szilvalekváros papucs
90 perc / előkészület: 45 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Rendkívül finom, kívül porhanyós, belül foszlós a pogácsa. Hajtogatni nem kell, és így is felveszi a versenyt hajtogatott társaival. Egy hétig is eláll, nem szikkad meg és nem szívósodik. Azért ez a mennyiség, mert ennyi tepertőkrémem volt itthon, és e köré építettem az arányokat. Ebből a mennyiségből 115 pogácsa és 25 tenyérnyi nagyságú papucs lett.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Fontos, hogy a zsiradék és a tepertőkrém szobahőmérsékletű legyen. Minden hozzávalót összeöntünk a liszt kivételével. Borsot bátran használjunk. Dagasztógéppel alaposan egyneműre keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, és kidagasztjuk. (Itt én kettévettem a tésztamasszát, és két részletben dagasztottam ki a mennyiség miatt). Lisztezett asztallapon összegyúrjuk, majd felezzük a tésztát.
  2. Az egyik felét lefóliázzuk, és berakjuk a hűtőbe pihenni. A másik felével már dolgozhatunk is. Nyújtjuk kb. fél ujjnyira, majd négyzetekre vágjuk, átlósan szilvalekvárt teszünk a tésztára, és két ellentétes sarkát egymásra hajtjuk, felvert tojással megkenjük, és sütőpapíros tepsiben aranybarnára sütjük. Kb. 180-190 C fokon, 25 percig. 25 nagy darab lett
  3. A tészta másik felét kinyújtjuk, ezt vastagabbra, ujjnyi vastagságúra. Lekenjük felvert tojással, és sűrűn, éles késsel berácsozzuk. Kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és 180-190 C fokon 20 percig sütjük. 115 db lett ebből a menyiségből.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 626
elküldve: 0
receptkönyvben: 32
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

SweetSzenilla

Mióta szakács: 2013.09.13.
50 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
alkalom: húsvét, buli receptek, karácsonyi receptek, szilveszter
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
kategória: pogácsa
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

töpörtyűs pogácsa, lekváros papucs

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1463
finomliszt 1500 g
tojás 4 db
friss élesztő 100 g
vaj 200 g
tej 200 ml
tepertő 1200 g
cukor 1 teáskanál
4 ek
bors 0 ízlés szerint
fehérbor 200 ml
tejföl 5 ek
szilvalekvár 400 g
tojás 1 db