Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rozsos tönkölykenyér

Rozsos tönkölykenyér
Rozsos tönkölykenyér
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Rendszeresen szoktam teflonlábosban vagy fazékban sütni kenyeret, mert akkor nem kell macerálkodni a kikenésével, és látom, hogy az üvegfedő alatt hogyan alakul a kenyér. Igen ám, de most egy másik lábast választottam aminek műanyag füle és tetőfogója volt. Hálát adtam az istennek, hogy a megolvadt fogó nem csöpögött a kenyérre, így legalább megehettük ezt az isteni finom, légies kenyeret. Még hamarjában úgy forrón némi eszközhasználattal egy kis fogót is varázsoltam a fedőre, mielőtt lehűtöttem volna. Így minden jól sikerült. Ugyan először nem akart kijönni a kenyerem (hiába a Tesco lábas nem mindenre alkalmas), de végül megadta magát néhány perces fejenállás után, de erre meg benyomódott a teteje, ami addig gyönyörű kúpos volt. Egy a lényeg, finomra sikerült, a többi nem számít.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vizet meglangyosítjuk, a mézet és a friss élesztőt elkeverjük benne, felfuttatjuk.
  2. Hozzákeverjük a joghurtot, az olajat, a lisztet, sikért, sót, burgonyapelyhet, és lágy tésztát gyúrunk belőle, melyet 1 órát langyos helyen letakarva kelesztünk.
  3. Ha kétszeresére nőtt a tészta, lisztezett deszkán átgyúrjuk, kb. 1/3-át lecsípjük, a maradékből cipócskát formálunk, egy kerek, magas falú olajjal kikent edénybe tesszük.
  4. A maradék tésztából 3 vékony rudat sodrunk, melyet összefonunk, és a kenyér tetején körbefektetünk.
  5. Langyos vízzel lespricceljük, lefedjük, és fél órát újra kelesztjük.
  6. Addig a sütőt bemelegítjük 200 C-ra hőlégkeverésen. A kenyeret lefedve 30 percig sütjük, aztán a tetőt levéve, a hőfokot lecsökkentve 170 C-ra, még 10 perc alatt szép pirosra sütjük a kenyeret.
  7. Rácsra borítva hűtjük ki.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 25 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 297
elküldve: 0
receptkönyvben: 33
elkészítve: 0/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: szüret, húsvét, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc
babakonyha: baba 18-24 hónap
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

fonott rozskenyér, tönkölykenyér koszorú tetővel, koszorús kenyér

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2012-09-29 14:19

Szia Zsuzsi!
Köszönöm szépen, csak ne felejtettem volna el kikenni a lábast, így egy kicsit elrongálódott a teteje, mire kilódítottam belőle. Mindegy, nagyon finom volt és több napon keresztül megtartotta a lágyságát. Üdv: Évi néni

csato
csato Sat, 2012-09-29 08:29

Hát ez is gyönyörű Évi néni!!!!!!!!!!Üdv Csató

416
kenyérliszt BL80 35 dkg
tönkölybúza liszt 10 dkg
rozsliszt 10 dkg
burgonyapehely 2 dkg
sikér 1 ek
napraforgó olaj 2 ek
1.5 tk
víz 1 dl
méz 1 ek
friss élesztő 2 dkg
joghurt 3 dl