Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Élesztőmentes teljes kiőrlésű tönkölykenyér

Élesztőmentes teljes kiőrlésű tönkölykenyér
Élesztőmentes teljes kiőrlésű tönkölykenyér
60 perc / előkészület: 5 perc sütés: 55 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sosem voltam oda az élesztőért, és miután egy allergia teszten kiderült, hogy intoleráns a szervezetem is rá, nem volt kérdéses, hogy teljesen száműzöm az életemből. Sajnos a tejtermékek is a feketelistára kerültek, így még nehezebb dolgom van, de imádok kísérletezni, már több kedvenc receptem átvariáltam, azok is felkerülnek szépen lassan. Sok kenyér recept van fent az interneten, sokat is kipróbáltam, többféle lisztből, olajból, de a legjobb számomra ez, amit megosztok veletek. Sokáig puha, isteni illatú, és nem utolsó sorban magas rozstartalma miatt nagyon telit.(Eddig több volt a tepertő, mint a kenyér, most már fordult a kocka.)

hozzávalók / 2 adag

kenyér

tetejére

ajánlat

Könnyen formálható, ezért készíthetünk cipó formát, esetleg hosszú (szendvics) kenyeret.

 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagyobb tálban átszitáljuk a fél kiló lisztet, belekeverjük a szódabikarbonát, a sütőport és a sót.
  2. Hozzáadjuk az olajat és a vizet is, majd összegyúrjuk alaposan.
  3. Megszórhatjuk egész mákkal, kölessel, zabpehellyel is a tetejét.
  4. Előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 55 percig sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 330 Ft
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 22
össznézettség: 12 885
elküldve: 1
receptkönyvben: 60
elkészítve: 7/7
Facebookon megjelent: -

szakács

anitagee

Mióta szakács: 2016.01.19.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
adag: 2 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: köret

egyéb elnevezések

kenyér, tönkölylisztes kenyér, élesztőmentes cipó

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

qlcsy
qlcsy Tue, 2016-05-03 18:32

Most sül épp a sütőben, még várom a végeredményt, de a 3 dl víz szerintem is sok. Apránként adagoltam hozz, de pont a végén meglendül a kezem és persze az összes maradék víz a tálban landolt... nagyon nedves lett a tészta, nem vette fel az összes vizet. Tettem még hozzá kis lisztet, de legközelebb jobba figyelek rá, hogy ne az összes vizet tegyem hozz. :)

anitagee
anitagee / anitagee Fri, 2016-03-11 18:56

Szia! Koszonom, hogy irtal. En bevallom probaltam kis zsemleket is sutni belole, de csak masnapra puhult meg :) Viszont kenyernek nem sutok mas receptet, nekem ez tokeletesen bevalt.

andi13hu
andi13hu Thu, 2016-02-18 15:01

Az imént halásztam ki a sütőből, bár én nem kenyérnek, hanem zsömlének sütöttem meg. Nekem a 3 dl víz soknak tűnt, így egyszerre csak 2 dl-t adtam a liszthez, és adogattam hozzá még apránként. Bár a történethez hozzá tartozik az is, hogy az 1 kg-s lisztből egyszer elhasználtam fél kilót, most kíváncsiságból lemértem, és csak 45 dkg maradt a zacskóban. Pedig esküszöm nem használtam másra :). Az ízéről nem tudok nyilatkozni, mert ez az adag a barátnőmnek készült, ha visszajelzett megosztom.

1314
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 50 dkg
szódabikarbóna 1 teáskanál
sütőpor 1 teáskanál
1 kávéskanál
olívaolaj 8 ek
víz 3 dl
zabpehely 5 dkg
mák 2 dkg
köles 2 dkg