Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejmentes rakott karfiol hús nélkül

Tejmentes rakott karfiol hús nélkül
Tejmentes rakott karfiol hús nélkül
65 perc / előkészület: 15 perc főzés: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyermekeim tejérzékenysége miatt évek óta tejmentesen étkezünk, így számos hagyományos étel tejmentes verzióját kísérleteztem ki, hogy azokról se kelljen lemondanunk. Ez a recept is nagy sikernek örvend, a gyerekek is kétszer szednek belőle általában. A zsemlemorzsa miatt íze hasonlít a rántott karfioléhoz. Mivel gyermekeim gyógyulófélben vannak, így már engedélyezett a Hulala főzőkrém használata, ami minimális tejport tartalmaz, így aki teljesen tejérzékeny, annak ezt a részt rizstejjel javaslom elkészíteni. Hogy a rizstej is kellő sűrűségű legyen, így habarásként javaslom elkészíteni a szószt, liszt hozzátételével, ízlés szerint.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Akár köretként is használható. A nem tejérzékenyek tejföllel is fogyaszthatják, de persze előtte kérdezzék meg az allergiásokat, őket nem zavarja-e ez.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A karfiolt leveleit levágjuk, majd rózsáira szedjük, és jól megmossuk. Majd kb. 20 perc alatt sós vízben félpuhára főzzük.
  2. Zsemlemorzsát olajon aranybarnára pirítjuk.
  3. Egy tűzálló tálat kivajazunk, és megszórjuk pirított zsemlemorzsával.
  4. A maradék margarint felolvasztjuk egy kis edényben.
  5. A Hulala növényi főzőkrém néha nagyon sűrű, így annyi rizstejjel hígítjuk, amíg hígabb tejföl sűrűségű nem lesz (2-3 deci elég kell legyen), és kézi habverővel csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk az előre felvert két tojást is. Hogy a tejföl savanykás ízét elérjük, sóval és citrommal savanyítjuk az édeskés tejszín és rizstejes keveréket, de hogy ne legyen túl habos az öntet, az ízesítéshez már fakanalat használunk.
  6. Leszűrjük a karfiolrózsákat, és a felét beletesszük a kivajazott, zsemlemorzsás tálba. (Petrezselyemmániásként megszórom apróra vágott petrezselyemmel, de ez természetesen kihagyható mozzanat.) Majd megöntözzük egy kis olvasztott margarinnal a karfiolrózsákat és egy kis öntettel is, majd ráhelyezzük a többi karfioldarabot is. Egyenletesen ráöntjük a egész rizstejes szószt, és megszórjuk a tetejét a pirított zsemlemorzsával. A végén a maradék margarint is rácsurgatjuk.
  7. 200 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Ha a zsemlemorzsa a tetején kezd megégni, akkor sütőpapírral letakarjuk, és úgy sütjük tovább. (Én minden ételt utólag, csak a saját tányéromon borsozok, hogy a gyerekeknek kicsit se legyen csípős az étel.)
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 371
elküldve: 0
receptkönyvben: 48
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Timbamami

Mióta szakács: 2014.01.21.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

húsmentes rakott karfiol tej nélkül, tejmentes csőben sült karfiol, zsemlemorzsás karfiol

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

281
karfiol 1 nagy db
zsemlemorzsa 10 dkg
napraforgó olaj 2 ek
növényi tejszín 2 dl
rizstej 3 dl
tojás 2 db
margarin 3 ek
petrezselyem 1 csokor
citromlé 1 fél citromból nyert
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint