Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tárkonyos bárányleves tüdőgaluskával

Tárkonyos bárányleves tüdőgaluskával
Tárkonyos bárányleves tüdőgaluskával
65 perc / előkészület: 25 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story


Nálunk, Húsvétkor így készítik a báránylevest. A bárányt pedig megtöltik. Az én galuskámban kicsit kevesebb volt a tüdő, mert a többi részét a bárány töltéséhez használtam fel.

hozzávalók / 6 adag

  • 1 bárányfej , farok, nyak és más csontos részek
  • ½ kg leves zöldség
  • 1 fej hagyma
  • 1 ek vágott tárkony
  • 1 tojás (sárgája)
  • 1 dl tejföl
  • 2,5 l víz
  • citromlé vagy ecet

Galuskához:

  • 1 tojás
  • ½ bárány tüdő (vagy máj)
  • 2 ek búzadara
  • 1 ek liszt
  • késhegynyi szódabikarbona
  • só 


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A bárányfejről kis baltával levágjuk a fogas részt és kivesszük a szemeket. (Ha bizarrnak tűnik, a fejet elhagyhatjuk.)
  2. Jól megmossuk a többi hússal, csonttal és leforrázzuk.
  3. A nyelvet pár percig hagyjuk még a forró vízben, majd lehámozzuk róla a fehér bőrt. Forró vízbe főni tesszük.
  4. Hozzáadjuk a megtisztított leveszöldséget, hagymát, sót. Puhára főzzük.
  5. Időközben elkészítjük a galuskát.
  6. A báránytüdőt 5 percig főzzük, ekkor kiszedjük a hörgőket, megdaráljuk, hozzáadjuk a tojást, búzadarát, lisztet, szódbikarbonát és a sót. Pihentetjük míg a leves megfő.
  7. A levest leszűrjük, belefőzzük a galuskát a tárkonnyal együtt.
  8. Hő-kiegyenlítéssel behabarjuk a tojásos tejföllel.
  9. A csontokról leszedjük a húst, kivesszük az agyat a fejből és a leveshez adjuk.


  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 674
elküldve: 2
receptkönyvben: 68
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
222 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
alkalom: húsvét
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
szezon: tavasz
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

bárányleves, tárkonyos bárányleves, bárányleves tüdőgaluskával

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Sancho
Sancho Tue, 2012-11-13 16:18

Igen, nálunk egyszerűen csak fejleves. Anyósom szokta készíteni, én levágom, s előkészítem.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2011-06-12 15:29

Ó és ó! Gondoltam, hogy Te leszel az, aki ilyen tuti hagyományos finomságot felrak, kedves Piroska!:) Nem tudom, hogy valaha is nekifogok-e ennek a receptnek, de ha igen, akkor arra az esetre most elmentem!:) Köszi a receptet! A legjobbakat: Mrs Smith

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2011-06-12 17:10

Kedves Mrs Smith!
Egyáltalán nem olyan ördöngös. Nem bonyolultabb mint egy tárkonyos májgaluska leves. A fejjel kell egy kicsit bibelődni, de azt el is lehet hagyni. Egyébként köszönöm. Piroska.