Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvás pite Pancsika konyhájából

Szilvás pite Pancsika konyhájából
Szilvás pite Pancsika konyhájából
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Első receptem, amit ajánlok, férjem után a "Szilvás Pityu" nevet viseli.:-)

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Töltelék: 1 kg érett szilvát kimagozunk, minden szemet 8-10 darabra vágunk, fél citrom héját belereszeljük, 1 csomag vaníliás cukrot és a gyümölcs édességétől függően kb. 10 dkg porcukrot belekeverünk.

  2. Tészta: 2 tojássárgáját 20 dkg cukorral, 1 vaníliás cukorral, 1 kis doboz tejföllel és 20 dkg vajjal  kikeverjük, majd 30 dkg lisztet és 1 csomag sütőport beleszitáljuk, fél citrom héját belereszeljük, majd a felvert tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk.

  3. Kivajazott, lisztezett (kör alakú) tepsibe a tészta több mint felét egyenletesen eloszlatjuk úgy, hogy a peremére is kerüljön. Ezután a tölteléket szintén egyenletesen szétoszlatjuk, majd a maradék tésztával befedjük, és kicsit összedolgozzuk az oldalfalon lévő tésztával.

  4. Megszurkáljuk a tetejét, esetleg darabolt dióval megszórjuk, előmelegített sütőben kb. 30 percig 160 fokon sütjük. Vaníliaszósszal tálaljuk.:)

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 880
elküldve: 2
receptkönyvben: 32
elkészítve: 0/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Pancsika

Mióta szakács: 2013.08.11.
41 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

szilvás Pityu, szilvás lepény, szilvás torta

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bandandi
Bandandi Sat, 2013-09-14 09:47

Nekem kicsit eláztatta az alsó lapot, pedig azt még elősütöttem. Legközelebb morzsát vagy darált diót fogok tenni a szilva alá. Egyébként nagyon finom és gyorsan elkészül. Köszönöm!

wonder woman
Pancsika / wonder woman Sat, 2013-09-14 15:32

Sajnálom! :( De nagyon függ a szilvafajtától, hogy mennyi levet enged...ha látom, hogy nagyon "tocsogós", akkor 1-2 evőkanál búzadarát szoktam belekeverni (az felszívja a nedvességet, és ha nem túl sokat használok, akkor megőrzi a töltelék a lágyságát és majdnem észrevehetetlen :)), vagy hagyom a szilvát a cukorral 10 percet állni és utána kinyomkodom. Vannak még trükkök, pl. ha édesebb a felhasznált gyümölcs, akkor citrom levét csavarom bele, ez zselésít, és nem lesz egyben a töltelék.
Elősütés nem szükséges, mert nem túl nagy a tésztamennyiség, inkább alacsonyabb hőfokon sütöm, akkor biztos átsül.
Köszönöm a visszajelzésed!! :)

889
szilva 100 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
porcukor 30 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
tojás 2 db
tejföl 175 g
finomliszt 30 dkg
sütőpor 1 csomag
vaj 20 dkg
fahéj 2 kávéskanál
dió 10 dkg