Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvás lepény Micc konyhájából

Szilvás lepény Micc konyhájából
Szilvás lepény Micc konyhájából
55 perc / előkészület: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szerettem volna valami különlegesebbet egy sima szilvás süteménynél. A kelt tésztás lepény nekem túl száraz, a kefires kevert tésztás verziót pedig kissé már untam, hát ez lett belőle. A tészta egyszerű, a szilvás töltelék pedig kellően szaftos, még másnap is. Hidegen-langyosan-melegen ajánlom! :)

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet a cukorral, a sóval, darabokra vágott vajjal vagy margarinnal, a vízzel, az ecettel és egy evőkanál tejföllel összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva hűtőbe tesszük legalább 30 percre, de állhat egy egész éjszakát is (ha a tejföl nélkül is összeáll a tészta, akkor ez elhagyható).
  2. A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
  3. A tésztát kisodorjuk, és a kivajazott formába helyezzük úgy, hogy legalább 2 cm-es pereme legyen. A tésztára jó sűrűn, rozettaszerűen elhelyezzük a megmosott, kimagozott, négybe vágott szilva szeleteket. Forró sütőbe helyezve sütjük 12 percig. Kis barna cukrot szórhatunk a szilva tetejére, amely így szépen rákaramellizálódik.
  4. Közben a tejszínt a tojásokkal, xilittel vagy cukorral és ízlés szerinti őrölt fahéjjal összekeverjük. Ezt ráöntjük a szilva tetejére, majd további 25 perc alatt készre sütjük.
  5. Érdemes az utolsó pár percre vagy akár a sütési időn túl alul sütés funkcióra kapcsolni a sütőt, hogy ne maradjon nyers a tészta alja. A süteményt forrón vagy hidegen, vaníliafagyival vagy anélkül tálaljuk.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 28 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 707
elküldve: 1
receptkönyvben: 31
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Micc

Mióta szakács: 2014.07.29.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

szilvás pite, szilvás süti

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

698
finomliszt 25 dkg
cukor 1 ek
1 késhegynyi
vaj 10 dkg
víz 8 evőkanál
ecet 2 teáskanál
tejföl 1 ek
szilva 1 kg
habtejszín 1.5 dl
xilit 3 ek
tojás 2 db
fahéj 0 ízlés szerint