r
Nosalty Logó

Szent Jakab kagyló ananászos-fehérboros mártással

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
P.
Szent Jakab kagyló ananászos-fehérboros mártással
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 604 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 1209 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 128 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    12.4 g

Zsír

  • Összesen
    42.7 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    133 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    721.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    79 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    246 mg
  • Nátrium
    286 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    289.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    541 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    11 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    59 micro
  • Kolin:
    81 mg
  • Retinol - A vitamin:
    379 micro
  • α-karotin
    619 micro
  • β-karotin
    1639 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    131 micro
Összesen 604 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    24.8 g

Zsír

  • Összesen
    85.4 g
  • Telített zsírsav
    51 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    265 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1442.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    84 mg
  • Kálcium
    159 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    116 mg
  • Foszfor
    491 mg
  • Nátrium
    573 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    579 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1082 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    22 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    54 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    63 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    118 micro
  • Kolin:
    163 mg
  • Retinol - A vitamin:
    757 micro
  • α-karotin
    1238 micro
  • β-karotin
    3278 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    263 micro
Összesen 1209 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.6 g

Zsír

  • Összesen
    9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    152.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    61 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    114 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    80 micro
  • α-karotin
    131 micro
  • β-karotin
    347 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 128 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Olvasszuk fel a vajat egy-két evőkanálnyi olívaolajjal. Pirítsuk meg rajta a hagymát, az átpasszírozott fokhagymát, a zsülienre vagy nagyon apróra vágott sárgarépát.
  2. Öntsük fel a fehérborral, tegyük bele az ananászt, és forraljuk sűrűre, de maradjon azért leve a tunkoláshoz. (Ha konzerv ananászt használunk, mindenképp öblítsük le róla alaposan a cukros levet.)
  3. Szórjuk meg friss petrezselyemmel, frissen őrölt borssal.
  4. Egy másik serpenyőben forrósítsunk egy kevés olajat. Legyen igazán forró. A kagylóról minden nedvességet itassunk fel egy papírtörlő segítségével.
  5. Tegyük őket a serpenyőbe, és süssük mindkét oldalukat egyenként, méretüktől függően 1 - 2 percig. Ne süssük túl, mert a kagyló azonnal rágós lesz. Omlósnak kell maradnia!
  6. Ha kész, előmelegített tányéron, a szósz tetejére ültetve tálaljuk, friss kenyérrel.
  • Sütés ideje: 2 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 10148
  • Feltöltés dátuma: 2009. december 17.

Ajánló

Ha látunk valahol frisset, próbáljuk ki nyersen. Ne riadjunk vissza tőle, főleg azok, akik a sushit is szeretik. Cseppentsenek rá egy kis szójaszószt, és próbáljanak ki egy harapást. Mesésen selymes, testes, nem halízű, aromás és omlósan puha húsú kagyló. A gasztronómia egyik csodája. (Beszerzés: Budapest, Nagycsarnok alagsor - Tengeri halas bolt, friss áru kedden és pénteken.) Èlettani hatása: erösen savasít. Fogyasztása csak lúgosító étellel együtt javasolt. Erről bővebb tudnivalókat itt olvashatsz.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A Szent Jakab kagyló a kagylók királynője. Az íze és illata vetekszik minden más étellel, amit valaha kóstoltam. Létezik belőle kisebb és nagyobb méretű is. A kisebbeket (1-2 cm) általában leveshez, tésztákhoz, ragukhoz használják, a nagyobbakat (4-6 cm) pedig, magukban sütik ki. Párom kedvence. Meg az enyém is. Épp kaptunk a boltban, így elkészítettem neki egy kis improvizálással.

Hozzászólások

catalinca

Egyik kedvencem a Szent Jakab kagyló, sajnos, idehaza ritkán kapható friss. A konzerv jakabkagyló pedig úgy aránylik a frisshez, mint a konzerv ananász a frisshez... A kérdésem az, hogy nem nyomja-e el a jakabkagyló finom édeskés ízét a jóval édesebb ananászíz? (Én mesclun salátát szoktam mellé adni saját öntetemmel.)

P.

Szia catalinca! Pedig van otthon friss! Ha Pesten élsz, akkor könny? dolgod van, a Nagycsarnokban kapható. Mindig. Az ananász pedig nem sok, együtt a többi hozzávalóval, csak egy érdekes ízt ad. Persze, ha nem konzrevb?l készül. De ugye sokszor szükség törvényt bont.... :-) Én még sosem csináltam konzrevb?l és ezért igazán édenek sem t?nt. Az ananász mennyisége persze változtatható, de az íze miatt érdemes kipróbálni. Mi vagy ezt, vagy a sima vajas, fokhagymás tejszínes mártást esszük vele, petrezselyemmel. Mindkett?t nagyon szeretjük. Van úgy, hogy ezt is tejszínesen csinálom. Ahogy éppen kedvünk van hozzá. :-)

catalinca

Félreértettél: friss ananász mindig van itthon, pedig csak vidékiek vagyunk... Friss Szent Jakab kagyló is pihen momentán a h?t?mben, holnapra.

Törölt felhasználó

Szia Eszter! Szeretem a tenger gyümölcseit és kedvet kaptam a receptedhez! Néhány másodpercig gondolkodtam, hogy melyik is az a szent Jakab kagyló! Aztán megvilágosodtam :-), hiszen sok táblát láttam Nyugat Spanyolországban az Úton, az El Caminón! Nem jártam végig, de sok felé láttam a kis táblácskákat! Elkészítettem az ételt recepted alapján! Nagyon finom! Javaslom mindenkinek, hogy vegye a fáradtságot és szerezzen be mindenb?l frisset, mert igazán jót, csak jó alapanyagokból lehet f?zni! :-) Még egyszer köszönöm!

Felicia

/*+- A Szent Jakab kagylo az ugyanaz, mint a fesu kagylo (scallop)?

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek