Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Scone, a britek édes pogácsája

Scone, a britek édes pogácsája
Scone, a britek édes pogácsája
30 perc / előkészület: 20 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A scone az egyik legismertebb kísérője az ötórai teának a brit szigeteken, gyakorlatilag egy édes pogácsaféle, ami a benne lévő sütőpornak köszönhetően szép magasra nő a sütőben. A britek tradicionálisan eperlekvárral és clotted creammel fogyasztják – utóbbi a mi habtejszínünk és a vaj között áll félúton. Elkészítése kimondottan egyszerű, és finom, de semleges íze miatt gyakorlatilag bármivel fogyasztható – azért mindenképpen érdemes kipróbálni tejes tea kísérőjeként, hiszen nem véletlenül híresült el így.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet, a sütőport, a cukrot és egy csipet sót késes aprítóba teszünk, és pár másodperc alatt összekeverjük. Hozzáadjuk a kockázott, szobahőmérsékletű vajat, és a robotgép segítségével azzal is gyorsan összedolgozzuk. Akkor jó, ha kinézetre homokszerű az állaga, de összenyomva már tapad valamennyire.
  2. A tejet, a tejszínt és a tojást egy kisebb tálkában összekeverjük. Pár kanállal félreteszünk a sütés előtti kenéshez, a többit a száraz keverékkel együtt egy keverőtálba tesszük. Spatulával vagy fakanállal amennyire csak tudjuk, összedolgozzuk a tésztát, majd belisztezett felületen pár határozott mozdulattal befejezzük a gyúrást. A tésztánknak ekkorra nagyon egyneműnek, puhának, de könnyen formázhatónak kell lennie.
  3. Másfél-két centi vékonyra kinyújtjuk a tésztát, majd egy nagyobb (5-6 cm) pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a formáinkat. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a tetejüket lekenjük a félretett tejszínes tojással, majd 210°C-os sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük – a scone-ok magassága a sütés során 2-3x-osra nő.
  4. A kész teasüteményeket hagyjuk kicsit hűlni, majd neki is eshetünk. Hagyományosan félbevágva, clotted creammel és eperlekvárral megkenve fogyasztják, előbbit azonban a brit szigeteken kívül nyugodtan helyettesítsük vajjal. Tea mellé egészen mennyei, de akár reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatjuk, ízlés szerint töltve őket.
  • sütési hőfok: 210°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 20
össznézettség: 1 154
elküldve: 0
receptkönyvben: 37
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

roskapetra

Mióta szakács: 2015.09.20.
88 recept

receptjellemzők

konyha: angol
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: uzsonna
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

angol teasütemény

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

410
finomliszt 30 dkg
sütőpor 20 g
1 csipet
cukor 50 g
vaj 125 g
tej 1 dl
habtejszín 0.5 dl
tojás 1 db