Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kelesztett mákos pogácsa

Kelesztett mákos pogácsa
Kelesztett mákos pogácsa
35 perc / előkészület: 10 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Különösebb története nincs. Szerettem volna kipróbálni ezt a pogácsát. A receptet a neten találtam, de kicsit átszerkesztettem. Több cukor került bele, de még így sem túlzottan édes. 35 db pogi lesz ebből az adagból.

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

Egy pohár tejjel vagy kakaóval reggelire, tízóraira vagy uzsonnára is kiváló.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a tejben 1 ek cukorral.
  2. Egy tálban a liszthez adjuk a cukrokat, a felfuttatott élesztőt, a sót, citromhéjat, darált mákot, tejfölt.
  3. Alaposan kidagasztjuk.
  4. Meleg helyen duplájára kelesztjük. (A hagyományos kelt tésztánál nehezebben jön fel, kb. 1,5 óra kell neki.)
  5. Lisztezett deszkán kb. 2 cm vastagra elnyújtjuk.
  6. Egy közepes méretű pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól távolabb, mert még nőni fog.
  8. Előmelegítjük a sütőt.
  9. A pogácsákat lekenjük egy tojás sárgájával.
  10. Egy órát még kelesztjük.
  11. Forró sütőben megsütjük.
  12. Ha kihűlt, porcukorral meghintve tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 28x38 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 788
elküldve: 9
receptkönyvben: 111
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Andi80

Mióta szakács: 2011.12.16.
380 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

mákos pogi, kelt pogácsa édesen, édes mákos pogi

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

perla98
Perla / perla98 Thu, 2015-07-23 15:22

Kedves Andi!
Hát,mit is mondjak...bevallom,egy picit többet vártam ettől a recepttől.Bár ízlett,de nem lett olyan átütő,mint amilyenre számítottam.Szerintem elbírt volna kicsivel több cukrot és egyéb ízesítést (bár ez ízlés kérdése).Az első adagot 15 percig sütöttem,éppen nem égett meg.Az utolsó adag sütési idejét pedig már 10 percre redukáltam.
Összességében finom,de mindenképp kell hozzá valami,ami feldobja.Én vanília pudingot tettem a pogácsák közé,de édesebb lekvárral is el tudnám képzelni.
Mindenesetre köszönöm a receptet,mert ez volt életem első önálló kelt tésztája,jó tapasztalat volt.

moncsicsi73
moncsicsi73 Thu, 2013-08-22 14:28

Ma elkészítettem a pogácsát, nagyon jól összeállt a tészta, kb. 35 db. lett.
A kelesztés valóban sokáig tart, de én 50 fokra beszoktam rakni a sütöbe igy felgyorsul az egész kelesztési procedúra :).
Nagyon finom lett!!
Köszi a receptet!!

433
finomliszt 50 dkg
cukor 8 ek
élesztő 2.5 dkg
1 tk
tojássárgája 1 db
tejföl 3 dl
tej 1.5 dl
citromhéj 1 citromból nyert
vaníliás cukor 2 csomag
mák 25 dkg
tojássárgája 1 db