r
Nosalty Logó

Svéd kardamomos csiga, azaz kardemummabullar

Rosanics Petra
Svéd kardamomos csiga, azaz kardemummabullar
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

tészta

vajkrém

416
Kalória
6.9g
Fehérje
56.3g
Szénhidrát
18.2g
Zsír
14.9g
Víz
44.8g
Koleszterin
2.4g
Élelmi rost
19.2g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 19% Zsír

tészta

vajkrém

Összesen 416 kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 19% Zsír

tészta

vajkrém

Összesen 4970 kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 19% Zsír

tészta

vajkrém

Összesen 353 kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    18.2 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    431.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    65 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    252 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    56.3 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    14.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    143 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    140 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 416 kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    82.9 g

Zsír

  • Összesen
    218.4 g
  • Telített zsírsav
    130 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    60 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    538 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5177.6 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    217 mg
  • Kálcium
    780 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    266 mg
  • Foszfor
    847 mg
  • Nátrium
    3025 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    15 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    676 g
  • Cukor
    230 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

Víz

  • Összesen
    178.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1710 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    486 micro
  • Kolin:
    123 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1678 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    398 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    252 micro
Összesen 4970 kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    15.6 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    369.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    216 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    48.2 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    12.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    122 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    120 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    18 micro
Összesen 353 kcal

Elkészítés

tészta

  1. A hozzávalókat a vaj kivételével a konyhai robotgép keverőüstjébe tesszük és 5 perc alatt alaposan összegyúrjuk egy masszív tésztává. Dolgozhatunk kézzel is, de akkor készüljünk fel rá, hogy hosszú és nagyon fárasztó folyamat lesz!
  2. Adjuk hozzá a puha vajat a tésztához és robotgéppel dolgozzuk bele, majd dagasszuk ki fényesre, ez kb. 15-20 percet fog igénybe venni.
  3. A kész tésztát kézzel gyúrjuk át kissé, majd csomagoljuk fóliába és pihentessük hűtőben 45 percet.
  4. A pihentetett tésztát nyújtsuk 3-4mm vékony téglalappá nyújtjuk, majd alaposan megkenjük az egészet az előre kikevert, szobahőmérsékletű vajkrémmel.
  5. A tésztát ezután hajtsuk háromba, picit menjünk át rajta sodrófával, majd vágjuk kb. egy centis csíkokra.
  6. Jöhet a csigák megformázása: a tésztacsíkok egyik végét hüvelyk- és mutatóujjal megfogjuk, majd a másik végénél fogva egyszer (vagy kétszer) körbetekerjük a mutató és a középső ujjunk körül. A tekerés végeztével a tésztacsík maradékát a két ujjunk között áthúzva a csiga belsejébe dugjuk.
  7. A megformázott csigákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd konyharuhával lefedve egy órát kelesztjük.
  8. A kelesztés leteltével 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük a csigákat, majd kb. 12 perc alatt készre sütjük őket.
  9. A kész kardamomos csigákat azon melegükben lekenjük tojásfehérjével, amit a csigák maghőmérséklete azonnal rásüt a tészta felszínére, így szép fényesek lesznek.

vajkrém

  1. A puha vajat alaposan kikeverjük a cukorra, az őrölt és a tört kardamommal, valamint egy csipet só is mehet bele.
  2. A krémet hagyjuk szobahőmérsékleten, hogy jól kenhető legyen - érdemes már a tészta begyúrásakor kikeverni, így biztosan jó puha lesz.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Sütés ideje: 12 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Svédországban szinte minden pékségben és kávézóban kapni a nemzeti kincsnek számító fahéjas és kardamomos csigát. Ha csak egyetlen falatnyit is volt szerencsénk kóstoltolni bármelyikből, nem nehéz megérteni, miért ez a svédek kedvenc pékáruja. Személy szerint nálam a kardamomos a top, amit általában rengeteg, részben durvára tört kardamommal készítenek.

Nosalty stories

További receptek

Ferdinánd tekercs

A Ferdinánd tekercset egyáltalán nem olyan nehéz elkészíteni házilag, mint azt elsőre gondolnánk. Fontos viszont, hogy a jóféle vajat és a zsíros tejszínt nem szabad kispórolni ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek