Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sütőtökös-tönkölyös süti

Sütőtökös-tönkölyös süti
Sütőtökös-tönkölyös süti
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Megsütöttem egy nagy sütőtököt, ami már vagy egy hónapja várta, hogy elkészítsük. Mivel kiderült, hogy "a la natúr" ehetetlen, mert nem elég édes, elhatároztam, hogy süti lesz belőle. Ez az első, teljesen saját kútfőből készített süteményem, és sajnos nem teljesen pontosan mértem-jegyzeteltem a hozzávalókat. Ezért elnézést, de javaslom, hogy nyugodtan módosítson mindenki kedvére, ízlés szerint. 
A tetejére megálmodott mascarpone-krém (a répatorta mintájára) szintén egyéni ízlés kérdése, pl. a gyermekeim anélkül ették (falták) a süteményt.  

hozzávalók / 8 adag

a tészta

a krém a tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

a tészta

  1. A tojássárgákat, cukrokat és sót jól kikeverjük. Alaposan hozzákeverjük a már előzőleg botmixerrel vagy más hasonló módon pépesített sült sütőtököt, a darált diót, ill. az olvasztott vajat.
  2. A száraz hozzávalókat, tehát a teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a fahéjat összevegyítjük. Ezt a száraz keveréket hozzáadjuk a sütőtökös masszához.
  3. Keményre verjük a tojásfehérjéket, és a habot hozzáadjuk óvatosan a tésztához.
  4. A kész, nyers tésztát egy nagy, kibélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk amennyire lehet, és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig (kb. 30 percig) sütjük.

a krém a tetejére (opcionális)

  1. A mascarponét összekeverjük a cukorral és a citromlével, ízlés szerint. A krémet érdemes hidegen felhasználni, és a süteményre csak akkor rákenni, amikor az már kihűlt, különben ráolvad!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x28 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 942
elküldve: 0
receptkönyvben: 24
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

dcsjudit

Mióta szakács: 2015.01.14.
4 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
mikor: mindig, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
szezon: tél
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

habos sütőtöksüti, tönkölysütemény

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

510
tojás 3 db
barna cukor 10 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
1 csipet
sütőtök 60 dkg
dió 10 dkg
vaj 10 dkg
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 20 dkg
fahéj 3 teáskanál
sütőpor 0.5 csomag
szódabikarbóna 1 csipet
mascarpone 25 dkg
porcukor 2 púpozott ek
citromlé 5 tk