Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sütőtökös tésztaszósz

Sütőtökös tésztaszósz
Sütőtökös tésztaszósz
35 perc / előkészület: 15 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pár évvel ezelőtt egy német nyelvű főzős oldalról írtam ki. Nagyon megszerettük ezt a pikáns és érdekes mártást. Végre itt a sütőtökszezon, most újra élvezhetjük.

hozzávalók / 4 adag

A sütőtökös szószhoz

A spagettihez

ajánlat

Az a bor illik hozzá, amit a mártáshoz is használtunk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tököt megpucoljuk, magját kikaparjuk, húsát kockákra vágjuk.
  2. Egy edénybe öntjük a tökmagolajat és még egy kevés repceolajat. Felforrósítjuk, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, üvegesre dinszteljük.
  3. Ezután hozzáadjuk a tökhúst, a zúzott fokhagymát és a passata-t. Együtt pirítjuk, majd felöntjük a borral. Sóval, oregánóval és cayenne borssal ízesítjük. Lefedve, lassú tűznél puhára pároljuk.
  4. Amíg a tök puhul, addig kifőzzük a spagettit. Ha megfőtt, jól lecsepegtetjük, hozzákeverünk 1-2 evőkanálnyi repceolajat és a durvára vágott tökmagot.
  5. Ha tök megpuhult, a tűzről levesszük, és botmixerrel pürésítjük. Ezután krémesre keverjük a tejszínnel. A mártást a tésztára halmozva tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 20 935
elküldve: 7
receptkönyvben: 332
elkészítve: 8/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Szewi

Mióta szakács: 2009.09.22.
24 recept

receptjellemzők

nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: szósz
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

sütőtökös szósz tésztához, sütőtökmártás

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bsylvie
bsylvie Thu, 2012-11-08 20:13

Kedves Éva!
Holnap kipróbálom, mert nagyon jól hangzik! A hosszúkás fajtából készíted, ugye, amelyik a képen látható?
Köszi!

Ardnax0
Ardnax0 Thu, 2012-10-25 12:30

Úgy írom a hozzászólást, hogy én nem szeretem a sütőtököt... Emberem viszont igen... Rávettem magam. Az első két szó, ami eszébe jut róla az embernek, amit te is írtál:pikáns és érdekes.
Nem sokáig volt belőle. Azt kell, hogy mondjam, több mint finom. Köszönöm a receptet, bekerült a kedvencek közé!

Szewi
Szewi / Szewi Thu, 2012-10-25 13:22

Köszönöm elismerő szavaidat. Nekem a 4 gyerekemből csak 1, aki mindent megeszik, és egyik kedvence a sütőtök, de ezt a mártást mind a 4 megeszi. Nem bonyolult, nincs benne sok minden (viszont ami benne van, az csak egészséges), így nem turkálják szét a tányéron.
Egészségetekre!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-10-27 19:24

Mindent értek és nagyon rendben lévőnek tűnik, de miért repceolaj?

Szewi
Szewi / Szewi Fri, 2010-10-29 11:47

Szia! Jó kérdés. Mint írtam, egy német nyelvű recept, ez volt az eredeti. Persze helyettesíthető mással is. Amúgy mi a gond a repceolajjal? Éva

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2009-12-02 22:01

Kedves Éva!
Nagyon tetszik a recept. Sütőtökrajongó ismerősömet szívesen meglepném vele karácsonyra. Az lenne a kérdésem, hogy üvegbe téve körülbelül meddig áll el? Lehet vele kezdeni valamit, hogy mint a lekvár kitartson egy darabig?

Szewi
Szewi / Szewi Thu, 2009-12-03 00:08

Kedves Dacota! Sajnos, nem tudom megmondani. Amikor csinálok, akkor egy adagot csinálok, és az elfogy. Esetleg, ha marad egy kicsi, akkor azt a hűtőben tárolom, de az is elfogy 1-2 nap alatt. Igazából, lenne egy olyan ötletem, hogyha a tejszínt nem rakod bele, akkor lehet, hogy egy kis szalicillel tartósítva eláll. Végül is, tényleg olyan mint egy lekvár, vagy chutney. Minden esetre, jó étvágyat hozzá!

808
sütőtök 80 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 2 gerezd
tökmagolaj 1 ek
repceolaj 1 ek
passzírozott paradicsom 5 dkg
édes fehérbor 1.25 dl
0 ízlés szerint
oregánó 0 ízlés szerint
cayenne bors 0 ízlés szerint
habtejszín 20 ml
spagetti tészta 50 dkg
repceolaj 2 ek
tökmag 10 dkg