r
Nosalty Logó

Sütőtök rizottó ahogy Juli készíti

NS
Sütőtök rizottó ahogy Juli készíti
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

863
Kalória
22.6g
Fehérje
112g
Szénhidrát
29.5g
Zsír
207.9g
Víz
55.6g
Koleszterin
5.4g
Élelmi rost
2.7g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 863 kcal
  • 6% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 3446 kcal
  • 6% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 119 kcal
  • 6% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    22.6 g

Zsír

  • Összesen
    29.5 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    56 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2529.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    499 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    80 mg
  • Foszfor
    420 mg
  • Nátrium
    1492 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    112 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    207.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    620 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    317 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    169 micro
  • α-karotin
    701 micro
  • β-karotin
    3597 micro
  • β-crypt
    2916 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 863 kcal
  • 6% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    90.6 g

Zsír

  • Összesen
    117.9 g
  • Telített zsírsav
    56 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    222 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10118.8 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    112 mg
  • Kálcium
    1998 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    318 mg
  • Foszfor
    1681 mg
  • Nátrium
    5967 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    448 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

Víz

  • Összesen
    831.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2481 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    74 mg
  • D vitamin:
    29 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    25 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1268 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    677 micro
  • α-karotin
    2802 micro
  • β-karotin
    14387 micro
  • β-crypt
    11663 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 3446 kcal
  • 6% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    350.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    69 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    207 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    15.5 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    28.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    86 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    97 micro
  • β-karotin
    498 micro
  • β-crypt
    404 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 119 kcal

Elkészítés

  1. A kisebb kockára vágott sütőtököt egy tűzálló, sütőpapírral bélelt edénybe tesszük, összeforgatjuk kevés olajjal és öntünk alá kb ½ dl vizet. Előmelegített sütőbe toljuk, és először lefedve, majd fedő nélkül puhára sütjük. Kb. 20-25 perc.
  2. Felforraljuk a húslevest, és forrón tartjuk úgy, hogy gyöngyözzön.
  3. Egy lábosban 2 ek olívaolajat 2 ek vajjal felmelegítünk, rádobjuk az apró kockára vágott hagymát, és üvegesre pirítjuk.
  4. Ráöntjük a rizst, és pár percig kavargatjuk.
  5. Ráöntjük a bort, a 2,5 dl vizet, és folyamatosan kavargatjuk, míg elfő a lé.
  6. Hozzádobjuk a tök felét. Egy részét villával össze is nyomhatjuk, hogy még jobban kijöjjön a sütőtök kellemes, édeskés íze.
  7. Ekkor hozzáadunk egy merőkanálnyit a levesből és szintén addig kavargatjuk, míg el nem fő a lé, és ezt így folytatjuk, míg úgy nem találjuk, hogy megfőtt a rizs. Akkor jó, ha megpuhult, de azért nem főtt szét.
  8. Az utolsó néhány percben adjuk hozzá a maradék tököt.
  9. Sózzuk, de óvatosan, ha a húsleves is sós. Borsozzuk, kis csipet szerecsendiót is adhatunk hozzá, illetve 1-2 ek vajat, hogy még krémesebb legyen, és reszelt parmezán sajtot.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C

A szállodában ahol dolgozom, gyakran szerepel az étlapon különböző változatokban, főként halak mellé, köretként. Innen jött az ötlet, hogy otthon is megpróbálkozzak vele. Először bonyolultnak/ macerásnak tűnhet, mert kell hozzá húsleves, ami nem mindig áll rendelkezésre, de ez könnyen megoldható azzal, hogy az ember eltesz a fagyasztóba egy kis húslevest a vasárnapi ebédből, és később akár vízzel felhígítva is remekül megteszi, de legvégső esetben kockából is készülhet, vagy néhány, a hűtő fiókjában felejtett, összeaszalódott leveszöldség felhasználásával fél óra alatt alaplevet főzhetünk. Nagyon finom a rizottó különböző gombákkal, spárgával, borsóval stb. Ugyanúgy kell ezekkel a zöldségekkel is készíteni, csak kissé meg kell dinsztelni, mielőtt összekeverjük a rizzsel, illetve egy kis részét pürésítve is hozzáadhatjuk, hogy jobban beszínezze, ízesítse az ételt. A fűszerezést is variálhatjuk, jól illik hozzá a zsálya, petrezselyem, metélőhagyma, fokhagyma... csak a fantázia szabhat határt. Gombócokká gyúrva, panírozva és olajban kisütve remek előétel. Aki finnyás az ételek textúráját illetően, annak nem ajánlom, mert ez a normál rizstől eltérően kissé ragacsos, inkább tejberizs állagú, szaftos. Én éppen ezért szeretem.

További receptek

Sütőtökös rizottó kacsamellel

Ősszel egyértelműen a sütőtök a sláger, így ezt most egy önmagában is lélekmelengető rizottóba csempésztük. Kacsamellett sütöttünk hozzá, de magában is vagy egy kis baconnel is ...

Vénusz

Rizses lecsó

A lecsó vitathatatlanul a nyár egyik legegyszerűbb és legízletesebb egytálétele. Ebben a verzióban a rizs a lecsó szaftjában fő meg, így minden falat átveszi a paradicsom és paprika ...

Fekete Melinda

Tepsis lecsó egyszerűen

Aki az amúgy sem bonyolult lecsó elkészítéséből kivenné az összes maradék macerát (a kevergetést, fedő alatt párolást és egyebeket), nagy szerencséjére az alábbi receptben ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek