r
Nosalty Logó

Sütőtök rizottó ahogy Juli készíti

NS
Sütőtök rizottó ahogy Juli készíti
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

863
Kalória
22.6g
Fehérje
112g
Szénhidrát
29.5g
Zsír
207.9g
Víz
55.6g
Koleszterin
5.4g
Élelmi rost
2.7g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 863 kcal
  • 6% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 3446 kcal
  • 6% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 119 kcal
  • 6% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    22.6 g

Zsír

  • Összesen
    29.5 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    56 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2529.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    499 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    80 mg
  • Foszfor
    420 mg
  • Nátrium
    1492 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    112 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    207.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    620 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    317 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    169 micro
  • α-karotin
    701 micro
  • β-karotin
    3597 micro
  • β-crypt
    2916 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 863 kcal
  • 6% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    90.6 g

Zsír

  • Összesen
    117.9 g
  • Telített zsírsav
    56 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    222 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10118.8 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    112 mg
  • Kálcium
    1998 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    318 mg
  • Foszfor
    1681 mg
  • Nátrium
    5967 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    448 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

Víz

  • Összesen
    831.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2481 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    74 mg
  • D vitamin:
    29 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    25 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1268 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    677 micro
  • α-karotin
    2802 micro
  • β-karotin
    14387 micro
  • β-crypt
    11663 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 3446 kcal
  • 6% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    350.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    69 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    207 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    15.5 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    28.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    86 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    97 micro
  • β-karotin
    498 micro
  • β-crypt
    404 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 119 kcal

Elkészítés

  1. A kisebb kockára vágott sütőtököt egy tűzálló, sütőpapírral bélelt edénybe tesszük, összeforgatjuk kevés olajjal és öntünk alá kb ½ dl vizet. Előmelegített sütőbe toljuk, és először lefedve, majd fedő nélkül puhára sütjük. Kb. 20-25 perc.
  2. Felforraljuk a húslevest, és forrón tartjuk úgy, hogy gyöngyözzön.
  3. Egy lábosban 2 ek olívaolajat 2 ek vajjal felmelegítünk, rádobjuk az apró kockára vágott hagymát, és üvegesre pirítjuk.
  4. Ráöntjük a rizst, és pár percig kavargatjuk.
  5. Ráöntjük a bort, a 2,5 dl vizet, és folyamatosan kavargatjuk, míg elfő a lé.
  6. Hozzádobjuk a tök felét. Egy részét villával össze is nyomhatjuk, hogy még jobban kijöjjön a sütőtök kellemes, édeskés íze.
  7. Ekkor hozzáadunk egy merőkanálnyit a levesből és szintén addig kavargatjuk, míg el nem fő a lé, és ezt így folytatjuk, míg úgy nem találjuk, hogy megfőtt a rizs. Akkor jó, ha megpuhult, de azért nem főtt szét.
  8. Az utolsó néhány percben adjuk hozzá a maradék tököt.
  9. Sózzuk, de óvatosan, ha a húsleves is sós. Borsozzuk, kis csipet szerecsendiót is adhatunk hozzá, illetve 1-2 ek vajat, hogy még krémesebb legyen, és reszelt parmezán sajtot.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C

A szállodában ahol dolgozom, gyakran szerepel az étlapon különböző változatokban, főként halak mellé, köretként. Innen jött az ötlet, hogy otthon is megpróbálkozzak vele. Először bonyolultnak/ macerásnak tűnhet, mert kell hozzá húsleves, ami nem mindig áll rendelkezésre, de ez könnyen megoldható azzal, hogy az ember eltesz a fagyasztóba egy kis húslevest a vasárnapi ebédből, és később akár vízzel felhígítva is remekül megteszi, de legvégső esetben kockából is készülhet, vagy néhány, a hűtő fiókjában felejtett, összeaszalódott leveszöldség felhasználásával fél óra alatt alaplevet főzhetünk. Nagyon finom a rizottó különböző gombákkal, spárgával, borsóval stb. Ugyanúgy kell ezekkel a zöldségekkel is készíteni, csak kissé meg kell dinsztelni, mielőtt összekeverjük a rizzsel, illetve egy kis részét pürésítve is hozzáadhatjuk, hogy jobban beszínezze, ízesítse az ételt. A fűszerezést is variálhatjuk, jól illik hozzá a zsálya, petrezselyem, metélőhagyma, fokhagyma... csak a fantázia szabhat határt. Gombócokká gyúrva, panírozva és olajban kisütve remek előétel. Aki finnyás az ételek textúráját illetően, annak nem ajánlom, mert ez a normál rizstől eltérően kissé ragacsos, inkább tejberizs állagú, szaftos. Én éppen ezért szeretem.

További receptek

Sütőtökös rizottó kacsamellel

Ősszel egyértelműen a sütőtök a sláger, így ezt most egy önmagában is lélekmelengető rizottóba csempésztük. Kacsamellett sütöttünk hozzá, de magában is vagy egy kis baconnel is ...

Vénusz

Címlapról ajánljuk

Top Receptek