Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sütőtök rizottó ahogy Juli készíti

Sütőtök rizottó ahogy Juli készíti
Sütőtök rizottó ahogy Juli készíti
65 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A szállodában ahol dolgozom, gyakran szerepel az étlapon különböző változatokban, főként halak mellé, köretként. Innen jött az ötlet, hogy otthon is megpróbálkozzak vele. Először bonyolultnak/ macerásnak tűnhet, mert kell hozzá húsleves, ami nem mindig áll rendelkezésre, de ez könnyen megoldható azzal, hogy az ember eltesz a fagyasztóba egy kis húslevest a vasárnapi ebédből, és később akár vízzel felhígítva is remekül megteszi, de legvégső esetben kockából is készülhet, vagy néhány, a hűtő fiókjában felejtett, összeaszalódott leveszöldség felhasználásával fél óra alatt alaplevet főzhetünk. Nagyon finom a rizottó különböző gombákkal, spárgával, borsóval stb. Ugyanúgy kell ezekkel a zöldségekkel is készíteni, csak kissé meg kell dinsztelni, mielőtt összekeverjük a rizzsel, illetve egy kis részét pürésítve is hozzáadhatjuk, hogy jobban beszínezze, ízesítse az ételt. A fűszerezést is variálhatjuk, jól illik hozzá a zsálya, petrezselyem, metélőhagyma, fokhagyma... csak a fantázia szabhat határt. Gombócokká gyúrva, panírozva és olajban kisütve remek előétel. Aki finnyás az ételek textúráját illetően, annak nem ajánlom, mert ez a normál rizstől eltérően kissé ragacsos, inkább tejberizs állagú, szaftos. Én éppen ezért szeretem.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Hal és sültek mellé nagyszerű köret. Frissen, de langyosra hűlve a legfinomabb.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kisebb kockára vágott sütőtököt egy tűzálló, sütőpapírral bélelt edénybe tesszük, összeforgatjuk kevés olajjal és öntünk alá kb ½ dl vizet. Előmelegített sütőbe toljuk, és először lefedve, majd fedő nélkül puhára sütjük. Kb. 20-25 perc.
  2. Felforraljuk a húslevest, és forrón tartjuk úgy, hogy gyöngyözzön.
  3. Egy lábosban 2 ek olívaolajat 2 ek vajjal felmelegítünk, rádobjuk az apró kockára vágott hagymát, és üvegesre pirítjuk.
  4. Ráöntjük a rizst, és pár percig kavargatjuk.
  5. Ráöntjük a bort, a 2,5 dl vizet, és folyamatosan kavargatjuk, míg elfő a lé.
  6. Hozzádobjuk a tök felét. Egy részét villával össze is nyomhatjuk, hogy még jobban kijöjjön a sütőtök kellemes, édeskés íze.
  7. Ekkor hozzáadunk egy merőkanálnyit a levesből és szintén addig kavargatjuk, míg el nem fő a lé, és ezt így folytatjuk, míg úgy nem találjuk, hogy megfőtt a rizs. Akkor jó, ha megpuhult, de azért nem főtt szét.
  8. Az utolsó néhány percben adjuk hozzá a maradék tököt.
  9. Sózzuk, de óvatosan, ha a húsleves is sós. Borsozzuk, kis csipet szerecsendiót is adhatunk hozzá, illetve 1-2 ek vajat, hogy még krémesebb legyen, és reszelt parmezán sajtot.
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 7 663
elküldve: 1
receptkönyvben: 93
elkészítve: 9/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Juli-fakanállal

Mióta szakács: 2012.02.11.
22 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
szezon: ősz
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

rizottó, rizottó sütőtökkel, lilahagymás-sütőtökös rizottó

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

870
sütőtök 40 dkg
rizottó rizs 50 dkg
olívaolaj 4 ek
vaj 4 ek
víz 2.5 dl
fehérbor 1.5 dl
lila hagyma 1 kis fej
szárnyas alaplé 13 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
szerecsendió 1 csipet
parmezán sajt 15 dkg