r
Nosalty Logó

Sütőtök rizottó ahogy Juli készíti

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Sütőtök rizottó ahogy Juli készíti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 6% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 863 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 3446 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 119 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    22.6 g

Zsír

  • Összesen
    29.5 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    56 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2529.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    499 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    80 mg
  • Foszfor
    420 mg
  • Nátrium
    1492 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    112 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    207.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    620 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    317 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    169 micro
  • α-karotin
    701 micro
  • β-karotin
    3597 micro
  • β-crypt
    2916 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 863 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    90.6 g

Zsír

  • Összesen
    117.9 g
  • Telített zsírsav
    56 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    222 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10118.8 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    112 mg
  • Kálcium
    1998 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    318 mg
  • Foszfor
    1681 mg
  • Nátrium
    5967 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    448 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    831.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2481 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    74 mg
  • D vitamin:
    29 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    25 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1268 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    677 micro
  • α-karotin
    2802 micro
  • β-karotin
    14387 micro
  • β-crypt
    11663 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 3446 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    350.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    69 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    207 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.5 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    86 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    97 micro
  • β-karotin
    498 micro
  • β-crypt
    404 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 119 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kisebb kockára vágott sütőtököt egy tűzálló, sütőpapírral bélelt edénybe tesszük, összeforgatjuk kevés olajjal és öntünk alá kb ½ dl vizet. Előmelegített sütőbe toljuk, és először lefedve, majd fedő nélkül puhára sütjük. Kb. 20-25 perc.
  2. Felforraljuk a húslevest, és forrón tartjuk úgy, hogy gyöngyözzön.
  3. Egy lábosban 2 ek olívaolajat 2 ek vajjal felmelegítünk, rádobjuk az apró kockára vágott hagymát, és üvegesre pirítjuk.
  4. Ráöntjük a rizst, és pár percig kavargatjuk.
  5. Ráöntjük a bort, a 2,5 dl vizet, és folyamatosan kavargatjuk, míg elfő a lé.
  6. Hozzádobjuk a tök felét. Egy részét villával össze is nyomhatjuk, hogy még jobban kijöjjön a sütőtök kellemes, édeskés íze.
  7. Ekkor hozzáadunk egy merőkanálnyit a levesből és szintén addig kavargatjuk, míg el nem fő a lé, és ezt így folytatjuk, míg úgy nem találjuk, hogy megfőtt a rizs. Akkor jó, ha megpuhult, de azért nem főtt szét.
  8. Az utolsó néhány percben adjuk hozzá a maradék tököt.
  9. Sózzuk, de óvatosan, ha a húsleves is sós. Borsozzuk, kis csipet szerecsendiót is adhatunk hozzá, illetve 1-2 ek vajat, hogy még krémesebb legyen, és reszelt parmezán sajtot.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 77
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 8470
  • Feltöltés dátuma: 2013. április 08.

Ajánló

Hal és sültek mellé nagyszerű köret. Frissen, de langyosra hűlve a legfinomabb.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A szállodában ahol dolgozom, gyakran szerepel az étlapon különböző változatokban, főként halak mellé, köretként. Innen jött az ötlet, hogy otthon is megpróbálkozzak vele. Először bonyolultnak/ macerásnak tűnhet, mert kell hozzá húsleves, ami nem mindig áll rendelkezésre, de ez könnyen megoldható azzal, hogy az ember eltesz a fagyasztóba egy kis húslevest a vasárnapi ebédből, és később akár vízzel felhígítva is remekül megteszi, de legvégső esetben kockából is készülhet, vagy néhány, a hűtő fiókjában felejtett, összeaszalódott leveszöldség felhasználásával fél óra alatt alaplevet főzhetünk. Nagyon finom a rizottó különböző gombákkal, spárgával, borsóval stb. Ugyanúgy kell ezekkel a zöldségekkel is készíteni, csak kissé meg kell dinsztelni, mielőtt összekeverjük a rizzsel, illetve egy kis részét pürésítve is hozzáadhatjuk, hogy jobban beszínezze, ízesítse az ételt. A fűszerezést is variálhatjuk, jól illik hozzá a zsálya, petrezselyem, metélőhagyma, fokhagyma... csak a fantázia szabhat határt. Gombócokká gyúrva, panírozva és olajban kisütve remek előétel. Aki finnyás az ételek textúráját illetően, annak nem ajánlom, mert ez a normál rizstől eltérően kissé ragacsos, inkább tejberizs állagú, szaftos. Én éppen ezért szeretem.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

B12-vitamin és folsav – Vitaminok az idegrendszerért!

A B12-vitamin és a folsav hozzájárul a normális pszichológiai funkciókhoz, azaz az olyan kognitív teljesítményekhez, mint a memória, a koncentráció, a tanulás és a problémamegoldás. E vitaminok túl kis mennyiségben való bevitele hosszú távon gyengítheti a kognitív teljesítményt, különösen a memóriát, illetve összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásával is.

Hirdetés

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

További cikkek