Sült paprika "buzsdéval"
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
NS

adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
Összesen
139
Kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
1600g paprika262 kcal
-
500g paradicsom90 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
5g ecet1 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
200g víz0 kcal
-
14g rozmaring18 kcal
Összesen
551
Kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
67.9g paprika11 kcal
-
21.2g paradicsom4 kcal
-
0.6g fokhagyma1 kcal
-
0.7g napraforgó olaj6 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.2g ecet0 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
8.5g víz0 kcal
-
0.6g rozmaring1 kcal
Összesen
24
Kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 94% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.3 g
Zsír
-
Összesen 5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 241.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 64 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 51 mg
-
Foszfor 103 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.2 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 481.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 117 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 283 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 34 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 55 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 195 micro
-
β-karotin 1244 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 3216 micro
-
Lut-zea 1273 micro
Összesen
139
Kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 94% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17 g
Zsír
-
Összesen 20.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 967.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 256 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 204 mg
-
Foszfor 412 mg
-
Nátrium 78 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 92.7 g
-
Cukor 50 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 1926.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 467 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 1131 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 138 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 222 micro
-
Kolin: 109 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 781 micro
-
β-karotin 4975 micro
-
β-crypt 92 micro
-
Likopin 12865 micro
-
Lut-zea 5091 micro
Összesen
551
Kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 94% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.7 g
Zsír
-
Összesen 0.9 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 41.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 18 mg
-
Nátrium 3 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 81.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 20 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 48 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 33 micro
-
β-karotin 211 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 546 micro
-
Lut-zea 216 micro
Összesen
24
Kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- A paprikákat sütőben megsütjük (nem kell tepsi). Ha lehetséges, olyan paprikákat válasszunk, amiknek megvan a száruk, mert ezeknél fogva tudjuk majd sütés közben forgatni, ugyanis minden oldalukat sötétbarnára kell sütni.
- Amíg készülnek, elkészíthetjük az úgynevezett buzsdét. Ez egy fokhagymás dresszingféleség.
- A fokhagymát lereszeljük, sózzuk. A vízben feloldjuk a cukrot, sót, borsot, és a fokhagymához adjuk, majd végül mehet az olaj.
- A szép barnára sült paprikákat egy tál hideg vízbe dobjuk, és meghámozzuk (könnyen lejön a héj). Kicsit bevágjuk, hogy átjárják az ízek.
- Végül a cikkekre vágott paradicsommal együtt a buzsdéba tesszük a paprikákat.
- Díszíthetjük rozmaringgal, petrezselyemzölddel. Egy-két óra múlva tökéletes, de azonnal is fogyasztható.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 50
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 10035
- Feltöltés dátuma: 2010. július 18.
Ajánló
Mi mindig sima vajas vagy májkrémes kenyérrel ettük.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- szezon:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

NS
17524 recept
Ez is egy eleimtől származó étel, és gyermekkorom egyik meghatározó ízélménye. Anyukám sokszor készítette nyáron, isteni. Hát én 4 darabot írtam személyenként, de őszintén szólva én 5-6 előtt soha nem tudom abbahagyni. Igazi fokhagymás ínyencség. És rendkÍvül egyszerű elkészíteni. Lehet előétel, főétel vagy uzsi is.
Hozzászólások (10)
Hát ez most nagyon megpiszkálta a fantáziámat.Még soha nem hallottam err?l a receptr?l,de összefut a nyál a számba ha ránézek.Nagyon jól esne ebbe a melegbe,de nincs itthon paprikám.Sebaj,majd holnap!
Szia Marti!Bocsi,de nem a muzsdej-re gondoltal?Ez egy roman eredetu szo(mujdei),amivel sultcsirket,halat szoktak izesiteni.Sult paprikaval meg nem probaltam,de biztos finom.
Szia jolci,remélem sikerült paprikát beszerezni?
Szia,hát ezt nem tudom,de én gyerek korom óta így hallom,de mivel ?seim Bukovinai székelyek voltak,lehetséges ,hogy így mondják,ez a helyes.
Kedves Márti! Kislány koromban négy évig éltünk Erdélyben, Kolozsváron, anyukám ott tanulta meg és készítette gyakran ezt az ételt. Én már nagyon régen nem csináltam, jó hogy föltetted a receptet, köszönöm, ezentúl megint el fogom készíteni, hogy a családom is megszeresse. Szeretettel,Zsóka néni.
Nagyon szívesen tettem,már vártam a nyarat,hogy legyen jó kis paprika.Az új családom nem szereti,de magamnak elkészítem egy évben kétszer,imádom.
Ez isteni finom. Épp tegnap készítettem, az Édesanyámtól tanultam. Igazi székely recept.
...nagyon régi ez a recept, bulgár salátának kereszteltem el, anno...gyerekkoromban sokszor készítette anyukám, de mi a "platnin" gáztuzhelyen sutottuk a paprikákat, majd vizes konyharuhába csavartuk, hogy konnyen leveheto legyen a héja a paprikának sutés után...nagyon finom, paradicsomot is teszek hozzá és persze rengeteg foghagymát...
Teljesen jó szerintem így is,anyukám is platnin készíti,de süt?be be tudok tenni minimum 10 db-ot.
FOKHAGYMA
Sziasztok! Mi az, hogy nem kell tepsi???? Tegyem bele a süt? aljára, vagy rácsra??? Illetve mi van akkor, ha mégis tepsit használnék??? Tisztíthatóság miatt.... A másik kérdésem, hogy mikor lehet tudni, hogy megsült a paprika, mert gondolom, ha túlsütöm, akkor nem marad majd egyben amikor pucolom, avagy??? Jól hangzik ez a recept...van ennek valamilyen "télire eltev?s" változata is, azt nem ismeritek?
Szia,figyu, én simán belerakom a süt?be,se rács,se tepsi,rögtön az aljára,nem lesz vele gond.Sütés közben forgatni kell,és ne aggódj értük,feketére sülnek,de csak a héj,a belseje csak puhul,azután mehetnek a tál hideg vízbe és könnyen meg lehet hámozni.A télies dologról sajna én sem tudok,de ha veszel télen is pár paprikát,akkor is el tudod készíteni,picit drágább.
Köszönöm!!! Ma meg is fogom csinálni. Még azt nem döntöttem el, hogy zacskóba rakjam, vagy vízbe??? Lehet, mindkett?t kipróbálom.
Sziasztok! Igaza van husika-nak.Ezt a foghagymás levet mujdeinak (muzsdéj hivják.Én még igy nem készitettem ,de ki fogom probálni,biztos finom.TÉLIRE én ugy tárolom,hogy mikor a lesütött paprikák kihültek,tasakolom és lefagyasztom.Használat elött kiveszem a hüt?böl és hagyom,hogy kiolvadjon.Elkészitem a fent leirt levet,beleteszem a paprikákat ugy azzal a lével együtt amit felengedett.Télen is nagyon finom saláta.
elnezest de nem buzsde hanem muzsde nalunk erdelybe romaniaba sok minden melle keszitjuk foleg hallal vagy csirkevel
Semmi gond, lehet hogy ez az eredeti neve.Ennyit változott mire nagymamám átadta szüleimnek és ?k nekem.