r
Nosalty Logó

Sült paprika "buzsdéval"

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Sült paprika "buzsdéval"
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 139 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 551 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 24 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.3 g

Zsír

  • Összesen
    5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    241.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    51 mg
  • Foszfor
    103 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.2 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    481.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    117 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    283 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    55 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    195 micro
  • β-karotin
    1244 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    3216 micro
  • Lut-zea
    1273 micro
Összesen 139 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17 g

Zsír

  • Összesen
    20.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    967.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    256 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    204 mg
  • Foszfor
    412 mg
  • Nátrium
    78 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    92.7 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    1926.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    467 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    1131 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    138 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    222 micro
  • Kolin:
    109 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    781 micro
  • β-karotin
    4975 micro
  • β-crypt
    92 micro
  • Likopin
    12865 micro
  • Lut-zea
    5091 micro
Összesen 551 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.7 g

Zsír

  • Összesen
    0.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    41.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    18 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    81.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    48 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    33 micro
  • β-karotin
    211 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    546 micro
  • Lut-zea
    216 micro
Összesen 24 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A paprikákat sütőben megsütjük (nem kell tepsi). Ha lehetséges, olyan paprikákat válasszunk, amiknek megvan a száruk, mert ezeknél fogva tudjuk majd sütés közben forgatni, ugyanis minden oldalukat sötétbarnára kell sütni.
  2. Amíg készülnek, elkészíthetjük az úgynevezett buzsdét. Ez egy fokhagymás dresszingféleség.
  3. A fokhagymát lereszeljük, sózzuk. A vízben feloldjuk a cukrot, sót, borsot, és a fokhagymához adjuk, majd végül mehet az olaj.
  4. A szép barnára sült paprikákat egy tál hideg vízbe dobjuk, és meghámozzuk (könnyen lejön a héj). Kicsit bevágjuk, hogy átjárják az ízek.
  5. Végül a cikkekre vágott paradicsommal együtt a buzsdéba tesszük a paprikákat.
  6. Díszíthetjük rozmaringgal, petrezselyemzölddel. Egy-két óra múlva tökéletes, de azonnal is fogyasztható.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 50
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 10051
  • Feltöltés dátuma: 2010. július 18.

Ajánló

Mi mindig sima vajas vagy májkrémes kenyérrel ettük.

Receptkategóriák

Ez is egy eleimtől származó étel, és gyermekkorom egyik meghatározó ízélménye. Anyukám sokszor készítette nyáron, isteni. Hát én 4 darabot írtam személyenként, de őszintén szólva én 5-6 előtt soha nem tudom abbahagyni. Igazi fokhagymás ínyencség. És rendkÍvül egyszerű elkészíteni. Lehet előétel, főétel vagy uzsi is.

Hozzászólások (10)

Törölt felhasználó

Hát ez most nagyon megpiszkálta a fantáziámat.Még soha nem hallottam err?l a receptr?l,de összefut a nyál a számba ha ránézek.Nagyon jól esne ebbe a melegbe,de nincs itthon paprikám.Sebaj,majd holnap!

Törölt felhasználó

 Szia Marti!Bocsi,de nem a muzsdej-re gondoltal?Ez egy roman eredetu szo(mujdei),amivel sultcsirket,halat szoktak izesiteni.Sult paprikaval meg nem probaltam,de biztos finom.

Törölt felhasználó

Szia jolci,remélem sikerült paprikát beszerezni?

Törölt felhasználó

Szia,hát ezt nem tudom,de én gyerek korom óta így hallom,de mivel ?seim Bukovinai székelyek voltak,lehetséges ,hogy így mondják,ez a helyes.

Gerzsó

Kedves Márti! Kislány koromban négy évig éltünk Erdélyben, Kolozsváron, anyukám ott tanulta meg és készítette gyakran ezt az ételt. Én már nagyon régen nem csináltam, jó hogy föltetted a receptet, köszönöm, ezentúl megint el fogom készíteni, hogy a családom is megszeresse. Szeretettel,Zsóka néni.

Törölt felhasználó

Nagyon szívesen tettem,már vártam a nyarat,hogy legyen jó kis paprika.Az új családom nem szereti,de magamnak elkészítem egy évben kétszer,imádom.

Törölt felhasználó

Ez isteni finom. Épp tegnap készítettem, az Édesanyámtól tanultam. Igazi székely recept.

Törölt felhasználó

...nagyon régi ez a recept, bulgár salátának kereszteltem el, anno...gyerekkoromban sokszor készítette anyukám, de mi a "platnin" gáztuzhelyen sutottuk a paprikákat, majd vizes konyharuhába csavartuk, hogy konnyen leveheto legyen a héja a paprikának sutés után...nagyon finom, paradicsomot is teszek hozzá és persze rengeteg foghagymát...

Törölt felhasználó

Teljesen jó szerintem így is,anyukám is platnin készíti,de süt?be be tudok tenni minimum 10 db-ot.

Törölt felhasználó

 FOKHAGYMA

OsztriGa

Sziasztok! Mi az, hogy nem kell tepsi???? Tegyem bele a süt? aljára, vagy rácsra??? Illetve mi van akkor, ha mégis tepsit használnék??? Tisztíthatóság miatt.... A másik kérdésem, hogy mikor lehet tudni, hogy megsült a paprika, mert gondolom, ha túlsütöm, akkor nem marad majd egyben amikor pucolom, avagy??? Jól hangzik ez a recept...van ennek valamilyen "télire eltev?s" változata is, azt nem ismeritek?

Törölt felhasználó

Szia,figyu, én simán belerakom a süt?be,se rács,se tepsi,rögtön az aljára,nem lesz vele gond.Sütés közben forgatni kell,és ne aggódj értük,feketére sülnek,de csak a héj,a belseje csak puhul,azután mehetnek a tál hideg vízbe és könnyen meg lehet hámozni.A télies dologról sajna én sem tudok,de ha veszel télen is pár paprikát,akkor is el tudod készíteni,picit drágább.

OsztriGa

Köszönöm!!! Ma meg is fogom csinálni. Még azt nem döntöttem el, hogy zacskóba rakjam, vagy vízbe??? Lehet, mindkett?t kipróbálom.

Baki Erzsebet

Sziasztok! Igaza van husika-nak.Ezt a foghagymás levet mujdeinak (muzsdéj hivják.Én még igy nem készitettem ,de ki fogom probálni,biztos finom.TÉLIRE én ugy tárolom,hogy mikor a lesütött paprikák kihültek,tasakolom és lefagyasztom.Használat elött kiveszem a hüt?böl és hagyom,hogy kiolvadjon.Elkészitem a fent leirt levet,beleteszem a paprikákat ugy azzal a lével együtt amit felengedett.Télen is nagyon finom saláta.

bedoemese

elnezest de nem buzsde hanem muzsde nalunk erdelybe romaniaba sok minden melle keszitjuk foleg hallal vagy csirkevel

Törölt felhasználó

Semmi gond, lehet hogy ez az eredeti neve.Ennyit változott mire nagymamám átadta szüleimnek és ?k nekem.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezek az élelmiszerek fognak először eltűnni az életünkből

A klímaváltozás hatásait nem lehet tagadni, hiszen a jelenséget évről évre egyre jobban érezzük a saját bőrünkön. A hőség egyre nagyobb, a víz pedig egyre fogy, ezen felül pedig azzal is szembe kell néznünk, hogy bizonyos élelmiszerek is el fognak tűnni a színről.