adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
közepes
Hozzávalók
Az oldalashoz
-
1.5 kg sertésoldalas
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A káposztához
-
1 közepes fej káposzta
-
1 ek sertészsír
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
köménymag ízlés szerint
A knédlihez
-
50 dkg rétesliszt
-
1 db tojás
-
5 dkg friss élesztő
-
1 kk só
-
4 dl tej
-
1 teáskanál cukor
1394
Kalória
63g
Fehérje
123.3g
Szénhidrát
70.1g
Zsír
468.1g
Víz
258.6g
Koleszterin
11.9g
Élelmi rost
17.7g
Cukor
- 9% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 10% Zsír
Az oldalashoz
-
375g sertésoldalas727 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A káposztához
-
375g káposzta75 kcal
-
4g sertészsír34 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
1g ecet0 kcal
A knédlihez
-
125g rétesliszt455 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
13g friss élesztő13 kcal
-
1g só0 kcal
-
100g tej56 kcal
-
1g cukor5 kcal
Összesen
1394
kcal
- 9% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 10% Zsír
Az oldalashoz
-
1500g sertésoldalas2909 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A káposztához
-
1500g káposzta300 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
5g ecet1 kcal
A knédlihez
-
500g rétesliszt1820 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
50g friss élesztő53 kcal
-
4g só0 kcal
-
400g tej224 kcal
-
5g cukor19 kcal
Összesen
5577
kcal
- 9% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 10% Zsír
Az oldalashoz
-
37g sertésoldalas72 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A káposztához
-
37g káposzta7 kcal
-
0.4g sertészsír3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
0.1g ecet0 kcal
A knédlihez
-
12.3g rétesliszt45 kcal
-
1.4g tojás2 kcal
-
1.2g friss élesztő1 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
9.9g tej6 kcal
-
0.1g cukor0 kcal
Összesen
137
kcal
- 9% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 63 g
Zsír
-
Összesen 70.1 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 259 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1918.7 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 106 mg
-
Kálcium 304 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 112 mg
-
Foszfor 651 mg
-
Nátrium 728 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 123.3 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 12 mg
Víz
-
Összesen 468.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 34 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 110 mg
-
D vitamin: 253 micro
-
K vitamin: 228 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 265 micro
-
Kolin: 244 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 99 micro
-
β-karotin 126 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 174 micro
Összesen
1394
kcal
- 9% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 252.1 g
Zsír
-
Összesen 280.4 g
-
Telített zsírsav 92 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 99 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 46 g
-
Koleszterin 1034 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7674.8 g
-
Cink 38 mg
-
Szelén 424 mg
-
Kálcium 1216 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 449 mg
-
Foszfor 2605 mg
-
Nátrium 2912 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrát
-
Összesen 493.3 g
-
Cukor 71 mg
-
Élelmi rost 48 mg
Víz
-
Összesen 1872.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 137 micro
-
B6 vitamin: 8 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 441 mg
-
D vitamin: 1010 micro
-
K vitamin: 914 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 64 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1061 micro
-
Kolin: 974 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 396 micro
-
β-karotin 504 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 694 micro
Összesen
5577
kcal
- 9% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 6.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 26 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 189.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 64 mg
-
Nátrium 72 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 12.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 46.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 25 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 17 micro
Összesen
137
kcal
Elkészítés
Az oldalashoz
- Először az oldalast feldaraboljuk, sózzuk, borsozzuk és tepsibe rakjuk. Kevés vizet öntünk alá, lefedjük és előmelegített sütőbe tesszük sütni.
- A knédlihez az élesztőt kevés meleg tejbe morzsoljuk, pici cukorral felfuttatjuk, majd kenyérsütőbe öntjük, hozzáadjuk a lisztet, tojást, sót a maradék tejet, és jól kidolgoztatjuk a tésztát. A tésztát duplájára kelesztjük.
- 2 részre osztjuk, gömbölyűre formáljuk és újra kelesztjük. Majd gőz fölött megpároljuk. Tűpróbával ellenőrizzük a knédlit!
- A káposztát lereszeljük, zsíron szép aranyszínűre sütjük, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk köménymaggal és puhára pároljuk. Cukorral és ecettel ízesítjük, pici vizet öntünk alá, egyet forralunk rajta és lehúzzuk a tűzről.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 60 p
- Főzés ideje: 60 p
- Sütés ideje: 180 p
- Sütés hőfoka: 170 °C
Aki járt már Szlovákiában vagy Csehországban, az ismeri ezt az ételt vepso, knedlo so zelím néven. Nagyon finom és kiadós étel. Az eredeti cseh knédlibe pirított kiflit kevernek a tésztájába. Édesanyám így szokta készíteni, és a férjem mindig mondta nekem, hogy én is ugyanígy készítsem, mert sokkal finomabb a kis mama knédlije. A pirított kifli nagyon jó ízt ad a knédlinek. Az apu Prágában dolgozott, és ott evett így készített knédlit. Ezután csak így készített knédlit ettünk vadashoz, sült húshoz, rostélyoshoz.