r
Nosalty Logó

Strandos hekk

Gerzsenyi Flóra
Strandos hekk
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

2762
Kalória
57.8g
Fehérje
115.5g
Szénhidrátok
233.5g
Zsír
472.6g
Víz
107.5g
Koleszterin
8g
Rost
3.1g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 2762 kcal
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 11043 kcal
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 311 kcal
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    57.8 g

Zsír

  • Összesen
    233.5 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    106 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    79 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1451.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    104 mg
  • Kálcium
    95 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    165 mg
  • Foszfor
    816 mg
  • Nátrium
    264 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    115.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    472.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    109 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    90 mg
  • C vitamin:
    49 mg
  • D vitamin:
    90 micro
  • K vitamin:
    36 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    130 micro
  • Kolin:
    177 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    29 micro
  • β-karotin
    830 micro
  • β-crypt
    212 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    603 micro
Összesen 2762 kcal
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    231.1 g

Zsír

  • Összesen
    934.1 g
  • Telített zsírsav
    125 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    424 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    316 g
  • Koleszterin
    430 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5807.3 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    418 mg
  • Kálcium
    379 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    658 mg
  • Foszfor
    3264 mg
  • Nátrium
    1055 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    462.1 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

Víz

  • Összesen
    1890.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    436 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    360 mg
  • C vitamin:
    194 mg
  • D vitamin:
    360 micro
  • K vitamin:
    145 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    46 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    519 micro
  • Kolin:
    708 mg
  • Retinol - A vitamin:
    120 micro
  • α-karotin
    115 micro
  • β-karotin
    3319 micro
  • β-crypt
    846 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2410 micro
Összesen 11043 kcal
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    26.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    163.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    53.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    93 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 311 kcal

Elkészítés

  1. A halat kiolvasztjuk, megmossuk, jó sűrűn beirdaljuk és besózzuk, majd hagyjuk egy kicsit állni. A hasábburgonyát sütjük ki először bő forró olajban, hogy ne vegye át a hal ízét és paprikás színét.
  2. A lisztet összekeverjük a paprikával, majd a halat addig forgatjuk a lisztes keverékben, amíg jó vastagon be nem vonja mindenhol. Csak annyi halat panírozzunk be, amennyit meg akarunk sütni, mert hamar átázik és akkor leesik róla a bunda!
  3. A hal mindkét oldalát bő forró olajban aranybarnára sütjük, majd a sült burgonyával, hideg savanyúsággal és/vagy kedvenc szószainkkal tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Főzés módja: rántott ételek
  • Sütés ideje: 30 perc

A lángost, a hekket és a főtt kukoricát magában foglaló "szentháromság" tagjaként, a paprikás lisztbe forgatott és bő olajban kisütött hal az egyik legkeresettebb strandétel Magyarországon. Valószínűleg az internetnek köszönhető, hogy ma már egyre többen egyetértenek abban, hogy az X generáció úgy nőtt fel, hogy a hekket, más néven európai szürke tőkehalat vagy tengeri csukát a Balaton halának hitték. Nem hibáztatjuk őket ezért a téves feltételezésért, hiszen a hatvanas évek teljesen logikátlan döntésének eredményeként ma már gyakorlatilag minden balatoni, sőt, az ország minden valamirevaló strandján szerepel a hal a büfékben. Tehát, ha nem a híres tóból származik, akkor honnan? Nagyjából 11 ezer kilométerre innen, Argentínából, 300 méter mélyen a víz alatt éldegél, hozzánk pedig fagyasztott formában érkezik. A hal Magyarországra kerüléséért felelős logikátlan döntés pedig a 60-as években történt, amikor olyan nagy mennyiségben exportáltunk halat, hogy itthon gyakorlatilag nem maradt belőle. Ekkor döntöttek úgy a döntéshozók, hogy a világ másik feléről importálnak halat. Az étel olyan nagy hatással volt a magyar fogyasztókra, hogy népszerűsége a mai napig töretlen.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...