r
Nosalty Logó

Strandos hekk

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Gerzsenyi Flóra
Strandos hekk
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
rántott ételek
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 2762 kcal
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 11043 kcal
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 311 kcal
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    57.8 g

Zsír

  • Összesen
    233.5 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    106 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    79 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1451.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    104 mg
  • Kálcium
    95 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    165 mg
  • Foszfor
    816 mg
  • Nátrium
    264 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    115.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    472.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    109 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    90 mg
  • C vitamin:
    49 mg
  • D vitamin:
    90 micro
  • K vitamin:
    36 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    130 micro
  • Kolin:
    177 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    29 micro
  • β-karotin
    830 micro
  • β-crypt
    212 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    603 micro
Összesen 2762 kcal
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    231.1 g

Zsír

  • Összesen
    934.1 g
  • Telített zsírsav
    125 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    424 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    316 g
  • Koleszterin
    430 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5807.3 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    418 mg
  • Kálcium
    379 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    658 mg
  • Foszfor
    3264 mg
  • Nátrium
    1055 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    462.1 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    1890.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    436 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    360 mg
  • C vitamin:
    194 mg
  • D vitamin:
    360 micro
  • K vitamin:
    145 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    46 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    519 micro
  • Kolin:
    708 mg
  • Retinol - A vitamin:
    120 micro
  • α-karotin
    115 micro
  • β-karotin
    3319 micro
  • β-crypt
    846 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2410 micro
Összesen 11043 kcal
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    26.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    163.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    93 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 311 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A halat kiolvasztjuk, megmossuk, jó sűrűn beirdaljuk és besózzuk, majd hagyjuk egy kicsit állni. A hasábburgonyát sütjük ki először bő forró olajban, hogy ne vegye át a hal ízét és paprikás színét.
  2. A lisztet összekeverjük a paprikával, majd a halat addig forgatjuk a lisztes keverékben, amíg jó vastagon be nem vonja mindenhol. Csak annyi halat panírozzunk be, amennyit meg akarunk sütni, mert hamar átázik és akkor leesik róla a bunda!
  3. A hal mindkét oldalát bő forró olajban aranybarnára sütjük, majd a sült burgonyával, hideg savanyúsággal és/vagy kedvenc szószainkkal tálaljuk.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 13
  • Tegnapi nézettség: 12
  • 7 napos nézettség: 97
  • Össznézettség: 231
  • Feltöltés dátuma: 2024. július 03.

Ajánló

Sült hasábburgonyával és savanyúsággal tálaljuk, úgy az igazán "autentikus" (nálunk).

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Strandos hekk
Gerzsenyi Flóra 392 recept

A lángost, a hekket és a főtt kukoricát magában foglaló "szentháromság" tagjaként, a paprikás lisztbe forgatott és bő olajban kisütött hal az egyik legkeresettebb strandétel Magyarországon. Valószínűleg az internetnek köszönhető, hogy ma már egyre többen egyetértenek abban, hogy az X generáció úgy nőtt fel, hogy a hekket, más néven európai szürke tőkehalat vagy tengeri csukát a Balaton halának hitték. Nem hibáztatjuk őket ezért a téves feltételezésért, hiszen a hatvanas évek teljesen logikátlan döntésének eredményeként ma már gyakorlatilag minden balatoni, sőt, az ország minden valamirevaló strandján szerepel a hal a büfékben. Tehát, ha nem a híres tóból származik, akkor honnan? Nagyjából 11 ezer kilométerre innen, Argentínából, 300 méter mélyen a víz alatt éldegél, hozzánk pedig fagyasztott formában érkezik. A hal Magyarországra kerüléséért felelős logikátlan döntés pedig a 60-as években történt, amikor olyan nagy mennyiségben exportáltunk halat, hogy itthon gyakorlatilag nem maradt belőle. Ekkor döntöttek úgy a döntéshozók, hogy a világ másik feléről importálnak halat. Az étel olyan nagy hatással volt a magyar fogyasztókra, hogy népszerűsége a mai napig töretlen.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek