Nosalty Logó

Spenótos nudli fokhagymás sajtmártással

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Spenótos nudli fokhagymás sajtmártással
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A nudlihoz

A mártáshoz

Összesen 439 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A nudlihoz

A mártáshoz

Összesen 1759 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A nudlihoz

A mártáshoz

Összesen 160 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.8 g

Zsír

  • Összesen
    16.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    76 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    784.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    288 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    213 mg
  • Nátrium
    207 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    88.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    183 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    91 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    67 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    98 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1021 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2271 micro
Összesen 439 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    67.4 g

Zsír

  • Összesen
    65.4 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    303 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3136.8 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    103 mg
  • Kálcium
    1154 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    185 mg
  • Foszfor
    850 mg
  • Nátrium
    828 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    216 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    353 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    730 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    65 mg
  • D vitamin:
    61 micro
  • K vitamin:
    365 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    269 micro
  • Kolin:
    221 mg
  • Retinol - A vitamin:
    390 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4082 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9084 micro
Összesen 1759 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    287.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    106 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    76 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    67 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    36 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    374 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    832 micro
Összesen 160 Kcal

Hozzávalók

A nudlihoz

A mártáshoz

Elkészítés

A nudlihoz

  1. Nudli: A spenótot forró vízbe dobjuk, és 20 másodperc után kivesszük. Lecsöpögtetjük, a vizet kinyomjuk belőle és apróra vágjuk. Tökéletes lesz akkor is (sőt, szerintem jobb...), ha nem forrázzuk le, hanem felvágjuk, és nyersen gyúrjuk bele a tésztába.
  2. A főtt krumplit összetörjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. A teljesen hideg a krumpliba beleütjük a tojást, sózzuk és borsozzuk.
  4. Hozzákeverünk 2 ek lisztet és az olajat, utána pedig a spenótot, majd kiborítjuk a nyújtódeszkára. Gyúrjuk, és folyamatosan adagoljuk hozzá a lisztet.
  5. Ezt addig folytatjuk, ameddig egy jól formálható, könnyű tésztát nem kapunk. Ez általában akkor következik be, ha már nem nagyon ragad a kezünkhöz az anyag. Ha úgy érezzük, hogy jó, egy nudlit lecsippentünk belőle és kifőzzük próbaképpen.
  6. Cipót formálunk belőle, 10 percig pihentetjük, majd szeleteket vágunk, és azokat kisujjnyi vastagságúra megsodorjuk. 2-3 cm-es darabokra vágjuk. Ezeket egy vágódeszkán gyűjtjük össze, lisztet szórunk rá, hogy ne ragadjanak össze, a végén pedig sós vízben kifőzzük (ha feljön a víz színére - nagyjából 1 perc - ki lehet venni).
  7. Leszűrjük, és olívaolajjal meglocsoljuk.
  8. Mártás: A lisztből és az olajból világos rántást készítünk, amihez hozzáreszeljük a fokhagymát.
  9. Forró tejjel - habverővel keverve - felengedjük, sóval és az őrölt csilivel ízesítjük.
  10. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, és ízlés szerinti sűrűségűre forraljuk. Ez azt jelenti, hogy ha sűrű, öntünk hozzá még tejet, ha pedig híg, akkor sajtot teszünk hozzá.
  11. Úgy tálaljuk, ahogy a képen látszik. Vagy másként. :)
  • Elkészítettem: 7 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 29
  • Össznézettség: 21669
  • Feltöltés dátuma: 2013. április 13.

Ajánló

Olaszországban az ilyen tésztát gnocchinak (nyokki) nevezik. Nyokki~nokedli~nudli. Gondolom, onnan vettük át a kifejezést.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A családom egyik kedvenc étele a spenótfőzelék bundás kenyérrel, amit én is mindig nagy lelkesedéssel kezdtem enni, de valahogy 2-3 kanál után nem fért belém több. Végül - olasz hatásra - ezt találtam ki, hogy spenót is, fokhagyma is legyen benne, és én is meg tudjam enni. Ne tegyetek bele több tojást, mert akkor szinte sorsszerűen kemény tésztát kaptok. Egyrészt azért, mert több lisztet vesz fel, másrészt pedig azért, mert a tojás önmagában is szilárdít. A krumplit pedig muszáj teljesen kihűteni, mert ha melegen próbáljátok összegyúrni, nyúlós és kezelhetetlen lesz.

Hozzászólások

Éva-Anyóca

Köszönöm.:)

Törölt felhasználó

Egészségedre! :)

Éva-Anyóca

Nagyon finom, mindig sikere van, mint most is.:) Éva-Anyóca

Törölt felhasználó

Ó, ennek igazán örülök :) Rég' volt nálunk is, pedig most terem a spenót. Holnap ebédre pont jó lesz.

Éva-Anyóca

Kedves Graham! Még nekem is van kevés öreg krumplim, és sok-sok friss spenótom, úgyhogy még van e hétre is megrendelésem..:) Tényleg finomabb és szebb a friss spenótból.:) Szép hetet kívánok! Éva-Anyóca

Törölt felhasználó

Igen, és akkor még jobb, ha nem párolod meg el?tte, hanem nyersen, apróra vágva teszed bele. Leszedtem 20 nagy laput, 3 közepes krumpit gyúrtam össze egy tojással és alig vett fel lisztet. Olyan zöld lett nyersen is, mint egy fradi mez. :)

Éva-Anyóca

Kedves Graham! Köszönöm , a holnapi napon gondoltam elkészíteni, most már ezek alapján, ahogy leírtad.:D Azt elhiszem, hogy olyan a színe,...:) És micsoda finomság, mennyi vitamin, ...mennyi energia.:) Köszönöm a jó tanácsot! Éva-Anyóca

dadimami

Kedves Graham! Ma készítettem el ezt a finomságot. Én szeretem a f?zeléket is spenótból tükörtojással, vagy bundáskenyérrel, a férjem is megeszi, de utána csak annyit mond Isten bocsássa meg neked! Gondoltam most valami más elkészítési módot próbálok ki, a kertben még volt egy kis friss szép spenót, és ez a recept nyerte el a tetszésemet. A spenótot nyersen tettem bele. Nekem a leírás szerint lett volna szuper, de a párom nem nagyon szereti a mártásos ételeket, ezért most a kész nudlikat egy kis kisütött füstölt szalonna pörcös zsiradékra szedtem rá, és reszelt sajttal megszórtam, majd azt még kissé ráolvasztottam. Férjemnek Így is csak "jó volt", nekem mennyei, azért legközelebb legalább magamnak megcsinálom hozzá a sajtmártást is. Köszönet a receptért (a családnak és barátoknak már továbbítottam.) üdvözlettel: Margó

Törölt felhasználó

Jól hangzik, én vajon szoktam megpirítani, de így is tökéletes lehet. :) Én sem szeretem a spenótf?zeléket egyébként. :)

Hozzávalók

A nudlihoz

A mártáshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.