r
Nosalty Logó

Spenótos gratin

Országh Kitti
Spenótos gratin
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A gratinhez

A tetejére

473
Kalória
22g
Fehérje
46g
Szénhidrát
21.1g
Zsír
91.7g
Víz
61.2g
Koleszterin
3.6g
Élelmi rost
9.4g
Cukor
  • 12% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A gratinhez

A tetejére

Összesen 473 kcal
  • 12% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A gratinhez

A tetejére

Összesen 2371 kcal
  • 12% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A gratinhez

A tetejére

Összesen 141 kcal
  • 12% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22 g

Zsír

  • Összesen
    21.1 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1539.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    557 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    76 mg
  • Foszfor
    256 mg
  • Nátrium
    623 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    46 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    91.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    434 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    282 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    168 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    163 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3261 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7029 micro
Összesen 473 kcal
  • 12% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    109.9 g

Zsír

  • Összesen
    105.4 g
  • Telített zsírsav
    57 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    306 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7697.1 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    100 mg
  • Kálcium
    2784 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    382 mg
  • Foszfor
    1278 mg
  • Nátrium
    3117 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    230.2 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

Víz

  • Összesen
    458.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2172 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    88 mg
  • D vitamin:
    42 micro
  • K vitamin:
    1411 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    840 micro
  • Kolin:
    132 mg
  • Retinol - A vitamin:
    814 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16306 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    35143 micro
Összesen 2371 kcal
  • 12% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    6.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    458.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    166 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    76 mg
  • Nátrium
    186 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    13.7 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    27.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    129 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    84 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    50 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    49 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    972 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2094 micro
Összesen 141 kcal

Elkészítés

A gratinhez

  1. Megmossuk és felaprítjuk a friss spenótot (mirelit esetében kinyomkodjuk belőle a fölösleges nedvességet). Egy lábosban, lassú tűzön felforraljuk a tejet.
  2. Egy nagyobb serpenyőben úgy tíz percig sütjük a vajon az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a lisztet, és további két percig főzzük vele. Hozzáadjuk a melegedő tejhez, és addig kavargatjuk, amíg besűrűsödik (továbbra is alacsony lánggal dolgozunk!). Ezután levesszük a tűzhelyről, hozzáadjuk a sűrű, tejes masszához a szerecsendiót.
  3. Ráöntjük a reszelt sajtra, és jól összeforgatjuk, sóval, borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a spenótot, alaposan összedolgozzuk. Helyezzük kb. 26 cm-es piteformába/kerámiatálba a masszát.
  4. Sütőbe tesszük, és 210 fokon megsütjük, nagyjából akkor lesz jó, mikor az alsóbb rétegek buborékozni kezdenek.

A tetejére

  1. Eközben a zsemlemorzsát megpirítjuk a vajjal, majd a spenótos-tejes keverékre tesszük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 p
  • Főzés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 210 °C

A francia konyha nálunk talán még kevésbé elterjedt istenisége a gratin, ami elsősorban burgonyával, krémesen készül - szerencsére ez a dolog nem kőbe vésett. Tény, hogy mindenki rajong a krumplis ételekért, de most  burgonya helyett másképp akartam elkészíteni a gratint.

További receptek

Rakott karfiol sajttal

A rakott karfiol egy igazán kiadós étel, hiszen van benne zöldség, hús, rizs, tejföl és sajt. Mindemellett nagyon finom és természetesen ízlés szerint még sok mást is csempészhetünk ...

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...