r
Nosalty Logó

Sós karamellás mogyoróvajas macaron

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Kataca
Sós karamellás mogyoróvajas macaron
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
130 °C
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához (70 db)

A sós karamellhez

A tálaláshoz

Összesen 613 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához (70 db)

A sós karamellhez

A tálaláshoz

Összesen 4904 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához (70 db)

A sós karamellhez

A tálaláshoz

Összesen 302 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    12.3 g

Zsír

  • Összesen
    30.9 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    89 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    227.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    77 mg
  • Nátrium
    63 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    75.5 g
  • Cukor
    73 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    75.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    223 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    219 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    48 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 613 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    98.7 g

Zsír

  • Összesen
    246.9 g
  • Telített zsírsav
    130 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    74 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    710 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1817.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    41 mg
  • Kálcium
    489 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    164 mg
  • Foszfor
    615 mg
  • Nátrium
    501 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    603.9 g
  • Cukor
    585 mg
  • Élelmi rost
    47 mg

VÍZ

  • Összesen
    603.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1786 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    147 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    84 micro
  • Kolin:
    147 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1754 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    384 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 4904 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    15.2 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    111.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    38 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.1 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    110 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    108 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 302 Kcal

Hozzávalók

A tésztához (70 db)

A sós karamellhez

A tálaláshoz

Elkészítés

A tésztához (70 db)

  1. A macaronok elkészítése:
  2. A mandulalisztet és porcukrot szitáljuk át, úgy keverjük össze egy tálban, hogy véletlenül se maradjon benne összeállt mandulaliszt vagy porcukor darabka.
  3. A tojásfehérjét elkezdjük felverni habnak, közben lassan hozzáadjuk a 8 dkg kristálycukrot (ebből kb 2 evőkanál vízzel cukorszirupot is készíthetünk: addig tartsukegy fém edényben a cukor-víz keveréket 116-118 celsius fokon -hőmérő hiányában: addig forraljuk, amíg nagy ragacsos buborékok nem kezdenek el fejlődni az edényben, vagy: jeges vízbe téve kis golyócskákká áll össze a massza. Ez 2-3 perc kb).De nem fontos sziruppal dolgozni, azt tapasztaltam, hogy megy simán a kristálycukorral is. Ezzel verjükfel tehát a tojásfehérje habot. Tegyük bele a fűszereket/aromát és az ételfestéket, majd addig verjük, amíg a tálat felfordítva sem mozdul a hab.
  4. Óvatosan forgassuk össze a tálba szitált száraz alapanyagokat (mandulaliszt és porcukor) a színes tojáshabbal. Amikor homogén lesz a massza, ne keverjük tovább, fontos, hogy ne törjön össze a hab.
  5. A kinyomáshoz nyomózsákot célszerű használni vagy ami még jobb: direkt a tészta kinyomására gyártott „kinyomókát”. Töltsük bele a tésztát.
  6. Célszerű sütéshez macaronsütő szilikonlapot használni, amire fel vannak rajzolva a körök, ahová a szép kerek tésztapöttyöket kell nyomnunk. Ha ilyenünk nincs, akkor legalább szilikonos sütőpapírra rajzoljuk elő a köreinket. Amikor sima sütőpapírral próbálkoztam, csúfos véget ért a macaron kaland, ugyanis nem jöttek le a papírról rendesen, összetörtek a kis héjak. Szerintem 5 centisnél nagyobb átmérőjű héjacskákat nem érdemes sütni, hogy csinos kis macaronok legyenek. Az összes tésztát érdemes kinyomni, ha áll, akkor azt tapasztaltam, hogy nem lesz szép a héj.
  7. Miután a tepsibe kerültek a héjak, legalább 50 percet hagyjuk őket állni szobahőmérsékleten, hogy egy kicsit keményedjen a külsejük, így lesznek majd szép kis talpacskáik süléskor, és nem fognak megrepedni felül.
  8. A sütőt alul-felül sütés üzemmódban (légkeverés nélkül!) melegítsük 130 fokra.
  9. A macaron héjakat kb. 10 percig kell sütni, de nagyon figyeljük, mert pillanatok alatt odaégnek. Ne süssük őket túl, hogy belül picit puhábbak maradjanak, és csak kívül ropogósak.
  10. A mogyoróvajas sós karamell elkészítése:
  11. A cukrot és vizet egy fazékban keverjük össze, és közepes lángon kezdjük melegíteni.
  12. A cukor először megolvad, aztán nagy buborékokat formál, majd elkezd barnulni.
  13. Kevergessük, hogy ne kapjon oda és egyenletesen barnuljon, vigyázzunk, hogy amikor karamell színű, rögtön húzzuk le a tűzről, ne égjen le.
  14. Amikor egy kicsit kihűlt már, adjuk hozzá a mogyoróvajat és a tejszínt.
  15. Tegyük vissza a tűzre, és kis lángon rotyogtassuk össze, homogén folyós szószt kell hogy kapjunk.
  16. Összeállítás:
  17. A macaronok töltése előtt érdemes megvárni, hogy egy kicsit kihűljön a massza, hogy ne folyjon és jól összeragassza a macaronhéjakat.
  18. Amikor a macaronok készen vannak, verjük fel a tejszínhabot, és kicsit melegítsük fel a maradék karamellszószt.
  19. Tálaljuk a macaronokat tejszínhab halommal, a karamellszószt tehetjük rájuk vagy melléjük. Sok sikert :)!
  • Sütés hőfoka: 130 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 8
  • Össznézettség: 14195
  • Feltöltés dátuma: 2013. április 05.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Sós karamellás mogyoróvajas macaron
Kataca 1 recept

A macaron a tévhittel ellentétben nem az ördögtől ered, ha alkalmazzuk azokat a trükköket, amiket leírtam. Nagyjából ötödik alkalommal már elfogadható eredményt kaptam. Gyakorlás után hálás feladat, és a legjobb, hogy bármivel töltheted, pici, cuki, színes és nagyon finom, így mindenki értékeli! :) A sós karamell pedig egy külön plusz pont általában :)

Hozzászólások

katazso

Szívesen kipróbálnám, csak kimaradt a kristálycukor mennyiség a macaron héjak hozzávalóiból. Köszi, ha pótolod...

Kataca

Szia, Köszi, hogy szóltál, ez elírás. 3 féle helyre kerül cukor összesen: 1.) 230 g porcukor kell a macaron héjakhoz (szitálni, stb.) 2.) A szövegben kristálycukor is van írva, köszi, hogy szólsz, ezt nem szerepeltettem utána a hozzávalóknál. Kb 8 dkg kristálycukrot kell használni. Ebb?l kb 2 ev?kanál vízzel cukorszirupot is készíthetsz: addig tartod 116-118 fokon (h?mér? hiányában: addig forralod), amíg nagy ragacsos buborékok nem kezdenek el fejl?dni az edényben, vagy: jeges vízbe téve kis golyócskákká áll össze a massza. Ez 2-3 perc kb. De nem fontos sziruppal dolgozni, azt tapasztaltam, hogy megy simán a kristálycukorral is. Ezzel verd fel tehát a tojásfehérje habot. 3.) A sós karamellhez pedig 25 dkg kristálycukor kell. Köszi, Szép napot :)!

Nutella02

Jó estét!A recept tapasztalataim szerint KUKA!Nyilatkozom én Nutella02, hogy a receptet szó szerint követtem, a végeredmény ennek ellenére mégis tehénlepény!!!A sütési id?t nem követném, majd a halál követi azt!!!! ui: az egyik adagot egyb?l a süt?be csaptam, és az sikerült a legjobban, szóval a rendkívül hasznos 50 percet is megspóroltam :)

Kataca

remelem megnyugodtal es ma jobb napod volt :)

Hozzávalók

A tésztához (70 db)

A sós karamellhez

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek