r
Nosalty Logó

Mandulamag, a töltött ünnepi aprósütemény (Barackmag)

Nosalty
Mandulamag aprósütemény közelről
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

tészta

krém

450
Kalória
5.7g
Fehérje
46.2g
Szénhidrát
27.7g
Zsír
8.4g
Víz
17.9g
Koleszterin
2.1g
Élelmi rost
22.2g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 32% Zsír

tészta

krém

Összesen 450 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 32% Zsír

tészta

krém

Összesen 5392 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 32% Zsír

tészta

krém

Összesen 396 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 9% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    27.7 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    187.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    81 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    46.2 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    8.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    194 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    184 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    116 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 450 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 9% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    68 g

Zsír

  • Összesen
    332.9 g
  • Telített zsírsav
    93 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    113 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    110 g
  • Koleszterin
    215 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2249.6 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    128 mg
  • Kálcium
    569 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    373 mg
  • Foszfor
    969 mg
  • Nátrium
    181 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    554.7 g
  • Cukor
    266 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

Víz

  • Összesen
    101.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2323 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    198 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    219 micro
  • Kolin:
    129 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2207 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1392 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    81 micro
Összesen 5392 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 9% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    24.5 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    165.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    40.8 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    7.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    171 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    163 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    103 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 396 kcal

Elkészítés

tészta

  1. A tésztához az összes hozzávalót kimérjük egy nagy tálba, majd kézzel vagy gépi segítséggel összegyúrjuk.
  2. A tésztát ezután legalább 1-2 órűra hűtőbe tesszük. Akár már az előző nap is nekiállhatunk a tészta elkészítésének, ebben az esetben folpackba csomagolva egész éjszakát is a hűtőben tarthatjuk.
  3. A pihentetett tésztát feldaraboljuk, hengereket formálunk belőle és nagyjából egyforma darabokra vágjuk, melyekből aztán sima kis golyókat formázunk.
  4. A tésztagolyókat ezután mandulaformába simítjuk, a közepükbe pedig érdemes egy kis mélyedést nyomni az ujjunkkal, hogy amikor sütés közben felpúposodna a teteje, akkor így kiegyenlítse.
  5. A süteményt ezután 170 fokos sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Amikor kihűlt, elkezdjük megtölteni őket.

krém

  1. A tejből és lisztből besamel-jellegű mártást készítünk és hagyjuk kihűlni. Közben a vajat a porcukorral habosra keverjük, majd a kihűlt besamellhez adjuk.
  2. A krémet ezután két részre szedjük, az egyik felét vanília-, a másikat rumaromával ízesítjük. A töltelék ízesítését persze tetszés szerint variálhatjuk: keverhetünk bele például mogyorókrémet, de akár kevés ételszínezékkel is még izgalmasabbá varázsolhatjuk.
  3. A kész krémeket egy kiskanál segítségével betöltjük minden második mandulaféle, majd rátapasztjuk a másik felüket. Ilyenkor még kicsit keménynek tűnhet a tészta, de ne aggódjunk, másnapra átpuhul.
  4. A kész mandulamagokat megszórjuk porcukorral, majd tálaljuk, vagy jól záródó dobozba téve tároljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 45 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 15 p
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

A Nosalty kedvenc nagyipárosa, Erzsók és Kati ezúttal egy igazi klasszikus, retró édességgel készültek nektek az ünnepekre: ez a mandulamag, avagy barackmag. Nevét a sütőformában elnyert alakjáról kapta, a két kis félmag-alakú tésztát pedig egy-egy kanál édes vajkrém tapasztja össze, ami remekül kiegyensúlyozza egyben a kakaós tészta natúrságát is. Kicsit pepecselős elkészíteni, de úgyis jön a karácsony, nem kell sietni sehova, a sütemény megformázásába és összeállításába pedig akár a gyerekeket (vagy nagyik esetében: unokákat) is bevonhatjuk, így remek közös programot varázsolva a sütés-főzésből.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek