Feketeerdő macaron
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
vikki

adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
140 °C
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 13% Zsír
A macaronhoz (30 db)
-
25g cukor97 kcal
-
8g víz0 kcal
-
23g porcukor87 kcal
-
23g mandula133 kcal
-
17g tojásfehérje9 kcal
-
11 kcal
A meggyes töltelékhez
A mascarpone-s töltelékhez
-
10g mascarpone40 kcal
-
1g porcukor3 kcal
Összesen
416
Kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 13% Zsír
A macaronhoz (30 db)
-
100g cukor387 kcal
-
30g víz0 kcal
-
90g porcukor348 kcal
-
90g mandula531 kcal
-
66g tojásfehérje34 kcal
-
46 kcal
A meggyes töltelékhez
A mascarpone-s töltelékhez
-
40g mascarpone162 kcal
-
4g porcukor14 kcal
Összesen
1667
Kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 13% Zsír
A macaronhoz (30 db)
-
17.4g cukor67 kcal
-
5.2g víz0 kcal
-
15.7g porcukor61 kcal
-
15.7g mandula92 kcal
-
11.5g tojásfehérje6 kcal
-
3.5g cukrozatlan kakaópor8 kcal
A meggyes töltelékhez
-
17.4g meggy8 kcal
-
2.6g kukoricakeményítő10 kcal
-
1.7g cukor7 kcal
-
1.7g meggylé1 kcal
A mascarpone-s töltelékhez
-
7g mascarpone28 kcal
-
0.6g porcukor2 kcal
Összesen
290
Kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.5 g
Zsír
-
Összesen 16.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 349 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 65 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 89 mg
-
Foszfor 151 mg
-
Nátrium 35 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 64.5 g
-
Cukor 54 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 42.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 14 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 174 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 21 micro
Összesen
416
Kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 34.1 g
Zsír
-
Összesen 66.8 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 31 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1395.9 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 260 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 357 mg
-
Foszfor 605 mg
-
Nátrium 138 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 257.9 g
-
Cukor 216 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 171.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 58 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 21 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 60 micro
-
Kolin: 56 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 697 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 85 micro
Összesen
1667
Kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 11.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 243 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 45 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 62 mg
-
Foszfor 105 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.9 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 29.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 121 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 15 micro
Összesen
290
Kcal
Hozzávalók
A macaronhoz (30 db)
-
30 ml víz
-
9 dkg porcukor
-
66 g tojásfehérje
-
2 dkg cukrozatlan kakaópor
A meggyes töltelékhez
-
1 ek cukor
A mascarpone-s töltelékhez
-
4 dkg mascarpone
-
0.5 ek porcukor
Elkészítés
A macaronhoz (30 db)
- Előző nap:
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával, és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
- A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük, és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
- Mikor kihűlt, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
- Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. Hozzászitáljuk a kakaóport is.
- Másnap:
- Először elkészítjük a cukorszirupot: a kristálycukorhoz hozzáadjuk a vizet, és elkezdjük forralni, pár perc forralás után akkor lesz jó, mikor már nagy, nyúlós buborékok vannak benne. Igazából cukorhőmérő kellett volna hozzá, de hát az nekem nem volt.:) Akinek van: 118 fokosnak kell lennie.
- A tojásfehérjéből kimérünk 33 grammnyit, és lágy habbá verjük (mint a borotvahab, olyasmi legyen). Robotgéppel folyamatosan keverve lassan hozzáöntjük a cukorszirupot, és pár percig tovább keverjük, míg hűl. Akkor lesz jó, ha már kemény, és keverés közben "klaffogó" hangot ad.
- Ekkor hozzáadjuk a maradék tojásfehérjét (nem kell külön felverni), és így keverjük pár másodpercig. Ettől kicsit hígabb lesz.
- Ezután hozzáadjuk a porcukros mandulát, és óvatos, de határozott mozdulatokkal jól átforgatjuk az egészet. Akkor jó, ha a kanálhoz tapad és nyúlik, ahogy kiemeljük.
- Az elkészült masszát habzsákba töltjük, és sütőpapírra kb. 3 cm átmérőjű pöttyöket nyomunk. (Habzsák híján én sima nejlon zacskóba kanalaztam, aminek a sarkára egy kb. 7 mm-es lyukat vágtam. A köröket a sütőpapír másik oldalán érdemes előrajzolni, hogy egyforma méretűek legyenek.)
- Ezután fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük őket.
- 140 fokra előmelegített sütőben 4-5 perc után "kinőnek" a talpacskák, és 16-17 perc alatt megsülnek. (Ha esetleg elkezdene barnulni a sütési idő vége felé, fedjük le sütőpapírral.)
- Sütőpapírral együtt rácsra emeljük őket, megvárjuk, míg kihűl, és leszedegetjük a papírról.
- Töltelék:
- Amíg a macaronok pihennek, elkészítjük a tölteléket: a meggyet aprítógépben felaprítjuk, hozzáadjuk a cukrot és a keményítőt/pudingport, egy kevés meggylét, és az egészet sűrűre főzzük.
- A mascarpone-s részhez a mascarponét simára keverjük a porcukorral.
- Összeállítás:
- A kihűlt macaron aljára teszünk egy kis kanálnyi meggyes szószt, a meggyes szósz tetejére pedig egy fél kiskanálnyi mascarponekrémet, és a tetejére óvatosan nyomunk egy másik habcsókot.
- Sütés hőfoka: 140 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 16 perc
- Receptkönyvben: 671
- Tegnapi nézettség: 15
- 7 napos nézettség: 150
- Össznézettség: 103772
- Feltöltés dátuma: 2012. november 02.
Ajánló
További képek az elkészítéshez a blogomon.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

vikki
85 recept
Ezt a receptet a Nosalty Haas receptversenyére készítettem. Épp macaron készítésre készültem, mikor olvastam a felhívást, innen jött az ötlet, legyen feketeerdő ízű is. Így hát a habcsókokba kakaó került, a töltelék pedig egy meggyes szósz lett, amihez került egy csepp édes mascarpone, hogy teljes legyen a "feketeerdő torta" ízélmény.:)
Hozzászólások (17)
De guszta, és szép, és finom lehet, mentve..:-O Éva-A.
Köszönöm! Remélem nemsokára kipróbálod!:)
Szia vikki! Nekem nagyon tetszik! :) Sosem ettem még macaront, bár már több itteni receptet elmentettem. Valamikor már csak el jutok odáig, hogy én is megpróbálkozzak vele! :) Üdv: Samiya
Szia Samiya! Szerintem egész nyugodtan próbáld ki, semmi ördöng?sség nincs benne, annak ellenére, hogy ijeszt?en hosszú a leírás. De az csak azért van, hogy biztosan sikerüljön!:) Én is el?ször otthon készítettet kóstoltam egyébként, azután csak a cukrászdában. Sokat segített, hogy mit javítsak még a sajátomon. Ez már a korrigált változat:)
Szia Vikki! Nagyon tetszik a recepted. Cukrásznak tanulok (középkorúan:) és mostanában kezdtek el a cukiban macaronnal foglalkozni. Kisérletezés folyik éppen, ott sem sikerül mindig. Hol a mandula túl vízes, hol megreped a tészta sütéskor, hol nincs talpa. Természetesen sikerül is és halloweenre nagyon aranyos nrancssárga "tököcskék" készültek narancsos töltelékkel. Megjegyezni szeretném, hogy mandulát liszt finomságúra örölten is lehet kapni pl. a LIdl-ben és akkor nem kell darálgatni külön a kávédarálóban. De kiszárítani mindenképpen javasolt, mert mint írtam már elronthatja ha nedves a mandulaliszt. Nagyon kényes süti, ezért szeretnék gratulálni a gyönyör? macaronodhoz. Üdvözlettel, Szuette
Szia Szuette! Köszönöm:) Valóban elég kényes, nekem is volt már hogy megrepedt néhány sajnos. A talpaknak az a titka, hogy sütés el?tt pihentetni kell, így a tetején lesz egy vékony kis hártya, ami "összetartja" és így sütés közben alul "kin?nek" a talpacskák. A Lidl-féle darált mandulával még nem próbáltam, mert tavaly karácsonykor vettem utoljára és meglep?en dió íze lett mindennek t?le, amibe bele tettem, úgyhogy többet inkább nem is vettem bel?le:) De lehet ki fogom próbálni most újra, azóta már csak változott a min?sége, mert korábban rendszeresen olyat vettem és nem tapasztaltam hasonlót.
Sziasztok:) Még javasolni szeretném miután a süt?lapra kinyomtuk a korongocskákat, párszor "verdessük" oda a tepsi alját az asztal lapjához (nem nagy csapkodásra gondolok, mert mire gyakorlatot szerzünk a macaron készítésben, néha ingerünk támadhat:D), hogy a légbuborékok eltávozhassanak.
Sziasztok, egy kérdésem lenne. Nekem egyszer?en nem akar kemény hab lenne a cukor-víz-tojásfehérje elegyb?l :( Miért lehet ez? Mennyi id? alatt kellene keménynek lennie? Hány percig kell o robotgépnek mennie? köszi
Szia! A szirupos tojásfehérjének nem is kell keménynek lennie, az már egy lágy hab. Sajnos nem mértem le mennyi ideig vertem a habot de hát ez ugye a robotgépt?l is függ, az enyém pl. nem egy mai darab, ezzel nyilván tovább tart. A blogomon találsz fázisfotókat, nézd meg, hátha segíteni fog az állag eltalálásához.
Húha! Ez tényleg ennyire gyors? :O :D Én eddig kétszer próbálkoztam a macaronnal ( az egyknek nem lett talpa, a másik teljes kudarc) és mindig nagyon id?igényes volt. Hát talán megpróbálkozom ezzel a recepttel is, majd meglátjuk :)
Igazából, ha a pihentetési id?ket nem számolod, tényleg elkészül az egész fél óra alatt: összekevered, kinyomkodod a s?t?papírra és pihentetés után (amíg elkészíted a tölteléket) mehet a süt?be.:) A talpacskákhoz viszont muszáj pihentetni sütés el?tt, így vékony hártya keletkezik a tetején, és ez kell ahhoz, hogy alulról "n?jön" sütés közben.
Szia Vikki! Ma elkészítettem a sütit. Nagyon finom lett. A teteje megrepedezett, ezért csokimázzal bevontam :) Miért repedezhetett meg? Nagyon köszönöm a receptet! :)
Szia Vikki! Ma elkészítettem a sütit. Nagyon finom lett. A teteje megrepedezett, ezért csokimázzal bevontam :) Miért repedezhetett meg? Nagyon köszönöm a receptet! :)
Szia Dzsudzsu! Ilyen néha nálam is el?fordul, nekem f?leg a szélén lév?k szoktak kirepedni sütés közben. Valószín?leg ilyenkor az a probléma, hogy ott er?sebben süt a süt? és sok neki, kiszárítja. Úgyhogy én azóta a süt?lap szélét?l olyan 7-8 cm-re kezdem az els? sort. A másik lehet?ség pedig hogy alaposabban el kell keverni a száraz hozzávalókat (porcukros-kakaós mandula), mert valószín?, hogy "foltokban" egyben maradt és ezért szárazabb, és ez miatt repedt ki. Mindenesetre nagyon ügyesen megoldottad ezt a kis szépséghibát!:)
Köszönöm :) A legközelebbi sütésnél így fogok tenni.
Nagyon szép és biztosan fincsi . Szavazat ment :)
Köszönöm szépen!:)
Nagyon szépek gratulálok biztosan finom karácsonyra én is megsütöm. Elmentettem. Erzsi
Köszönöm!:) Remélem ízleni fog és elégedett leszel vele!:)
Szia Én azt szeretném kérdezni,hogy a 4f?re az pontosan mit jelen? Mert én majd Karácsonyra szeretném készíteni.. Köszi
Szia! Ezt csak irányadónak adtam meg, ebb?l a mennyiségb?l kb. 30 darab lesz, egyén függ? ki mennyit bír megenni bel?le:)
Köszi,Aztán utólag láttam a receptben!Az lenne még a gyors kérdésem,hogy muszáj betartani a tojásfehérjének az 1 napi állását?Mert holnap sütöm egy barátn?mmel és kb 2-3 órát fog tudni csak állni :(
Hát bevallom, soha nem próbáltam ki friss tojásfehérjével, bár olvastam ilyen receptet is. Egy napot szerintem mindenképp kell neki állni, hogy veszítsen a nedvességéb?l, különben szerintem szétfolyna mikor kinyomod a süt?papírra.
Szia,én egyszer próbáltam macarónt, de nem ver?dött fel a fehérje.Hát nem véletlen,ennyit már rég tudok, de olvastam egy könyvben, hogy 2 órával el?tte kell kivenni a h?t?b?l a tojásfehérjét.Szerintem itt valahogy félrevezetik a lajikust, mert a fehérje akármilyen friss nem ver?dik fel 24 óra meleg helyen való állás után.Bizony ezért is nem sikerül sokaknak.
Szia! Szobah?mérséklet?nek kell lenni a fehérjéknek, akkor tudod felverni. Azért kell pihentetni a macaronhoz, mert így veszít a nedvességtartalmából.
Sziasztok! Amikor a porcukros-mandulás keveréket hozzákevertem a masszához, nem nyúlós, hanem inkább ragacsos lett a krémem. Tudtok tanácsot adni, hogy mit ronthattam el?
Szia! Szerintem nem rontottad el, ragacsos a massza eléggé, a sok cukor miatt. A kanálhoz tapad, mikor kiemeled a tálból és így nyúlik. Vagy az állaga csomós volt, vagy mire érted, hogy ragacsos?
Szia! Szeretném megköszönni a receptet, életem els? macaronát készítettem el ma sikeresen :) Bár rengeteget olvastam utána és sok receptet láttam, mégis a tiéd mellett döntöttem és jól tettem. Én csokis krémet készítettem bele, de nagyon kíváncsi vagyok, milyen lehet a meggyes szósszal és a többivel. Szóval köszönöm :)
Annyit esetleg kérdeznék, hogy az normális, hogy egy kicsit száraznak találtam a kisült habcsókokat? Kés?bb meg fog puhulni? Ettem már macaront, de azt boltba vettem és kicsit puhább volt. Köszönöm a választ!
?szintén szólva az esélytelenek nyugalmával álltam neki életem els? macaronjának a fenti recept alapján, úgyhogy én lep?dtem meg a legjobban, hogy a végeredmény egy isteni finom, kívül ropogós, belül puha és nem mellesleg mutatós csoda lett! Ezer köszönet a receptért, mostmár kezd megjönni az önbizalmam a sütéshez. :-)