Nosalty Logó

Feketeerdő macaron

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
vikki
Ezen a képen: Feketeerdő macaron
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A macaronhoz (30 db)

A meggyes töltelékhez

A mascarpone-s töltelékhez

Összesen 416 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A macaronhoz (30 db)

A meggyes töltelékhez

A mascarpone-s töltelékhez

Összesen 1667 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A macaronhoz (30 db)

A meggyes töltelékhez

A mascarpone-s töltelékhez

Összesen 290 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    16.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    349 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    65 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    89 mg
  • Foszfor
    151 mg
  • Nátrium
    35 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    64.5 g
  • Cukor
    54 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    174 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 416 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    34.1 g

Zsír

  • Összesen
    66.8 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1395.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    260 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    357 mg
  • Foszfor
    605 mg
  • Nátrium
    138 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    257.9 g
  • Cukor
    216 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    171.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    697 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    85 micro
Összesen 1667 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    11.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    243 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.9 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    29.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    121 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    15 micro
Összesen 290 Kcal

Hozzávalók

A macaronhoz (30 db)

A meggyes töltelékhez

A mascarpone-s töltelékhez

Elkészítés

A macaronhoz (30 db)

  1. Előző nap:
  2. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával, és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
  3. A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük, és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
  4. Mikor kihűlt, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
  5. Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. Hozzászitáljuk a kakaóport is.
  6. Másnap:
  7. Először elkészítjük a cukorszirupot: a kristálycukorhoz hozzáadjuk a vizet, és elkezdjük forralni, pár perc forralás után akkor lesz jó, mikor már nagy, nyúlós buborékok vannak benne. Igazából cukorhőmérő kellett volna hozzá, de hát az nekem nem volt.:) Akinek van: 118 fokosnak kell lennie.
  8. A tojásfehérjéből kimérünk 33 grammnyit, és lágy habbá verjük (mint a borotvahab, olyasmi legyen). Robotgéppel folyamatosan keverve lassan hozzáöntjük a cukorszirupot, és pár percig tovább keverjük, míg hűl. Akkor lesz jó, ha már kemény, és keverés közben "klaffogó" hangot ad.
  9. Ekkor hozzáadjuk a maradék tojásfehérjét (nem kell külön felverni), és így keverjük pár másodpercig. Ettől kicsit hígabb lesz.
  10. Ezután hozzáadjuk a porcukros mandulát, és óvatos, de határozott mozdulatokkal jól átforgatjuk az egészet. Akkor jó, ha a kanálhoz tapad és nyúlik, ahogy kiemeljük.
  11. Az elkészült masszát habzsákba töltjük, és sütőpapírra kb. 3 cm átmérőjű pöttyöket nyomunk. (Habzsák híján én sima nejlon zacskóba kanalaztam, aminek a sarkára egy kb. 7 mm-es lyukat vágtam. A köröket a sütőpapír másik oldalán érdemes előrajzolni, hogy egyforma méretűek legyenek.)
  12. Ezután fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük őket.
  13. 140 fokra előmelegített sütőben 4-5 perc után "kinőnek" a talpacskák, és 16-17 perc alatt megsülnek. (Ha esetleg elkezdene barnulni a sütési idő vége felé, fedjük le sütőpapírral.)
  14. Sütőpapírral együtt rácsra emeljük őket, megvárjuk, míg kihűl, és leszedegetjük a papírról.
  15. Töltelék:
  16. Amíg a macaronok pihennek, elkészítjük a tölteléket: a meggyet aprítógépben felaprítjuk, hozzáadjuk a cukrot és a keményítőt/pudingport, egy kevés meggylét, és az egészet sűrűre főzzük.
  17. A mascarpone-s részhez a mascarponét simára keverjük a porcukorral.
  18. Összeállítás:
  19. A kihűlt macaron aljára teszünk egy kis kanálnyi meggyes szószt, a meggyes szósz tetejére pedig egy fél kiskanálnyi mascarponekrémet, és a tetejére óvatosan nyomunk egy másik habcsókot.
  • Sütés hőfoka: 140 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sűtés ideje: 16 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 7
  • 7 napos nézettség: 126
  • Össznézettség: 94014
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 02.

Ajánló

További képek az elkészítéshez a blogomon.

Receptkategóriák

Ezt a receptet a Nosalty Haas receptversenyére készítettem. Épp macaron készítésre készültem, mikor olvastam a felhívást, innen jött az ötlet, legyen feketeerdő ízű is. Így hát a habcsókokba kakaó került, a töltelék pedig egy meggyes szósz lett, amihez került egy csepp édes mascarpone, hogy teljes legyen a "feketeerdő torta" ízélmény.:)

Hozzászólások

Éva-Anyóca

De guszta, és szép, és finom lehet, mentve..:-O Éva-A.

vikki

Köszönöm! Remélem nemsokára kipróbálod!:)

Samiya

Szia vikki! Nekem nagyon tetszik! :) Sosem ettem még macaront, bár már több itteni receptet elmentettem. Valamikor már csak el jutok odáig, hogy én is megpróbálkozzak vele! :) Üdv: Samiya

vikki

Szia Samiya! Szerintem egész nyugodtan próbáld ki, semmi ördöng?sség nincs benne, annak ellenére, hogy ijeszt?en hosszú a leírás. De az csak azért van, hogy biztosan sikerüljön!:) Én is el?ször otthon készítettet kóstoltam egyébként, azután csak a cukrászdában. Sokat segített, hogy mit javítsak még a sajátomon. Ez már a korrigált változat:)

Törölt felhasználó

Szia Vikki! Nagyon tetszik a recepted. Cukrásznak tanulok (középkorúan:) és mostanában kezdtek el a cukiban macaronnal foglalkozni. Kisérletezés folyik éppen, ott sem sikerül mindig. Hol a mandula túl vízes, hol megreped a tészta sütéskor, hol nincs talpa. Természetesen sikerül is és halloweenre nagyon aranyos nrancssárga "tököcskék" készültek narancsos töltelékkel. Megjegyezni szeretném, hogy mandulát liszt finomságúra örölten is lehet kapni pl. a LIdl-ben és akkor nem kell darálgatni külön a kávédarálóban. De kiszárítani mindenképpen javasolt, mert mint írtam már elronthatja ha nedves a mandulaliszt. Nagyon kényes süti, ezért szeretnék gratulálni a gyönyör? macaronodhoz. Üdvözlettel, Szuette

vikki

Szia Szuette! Köszönöm:) Valóban elég kényes, nekem is volt már hogy megrepedt néhány sajnos. A talpaknak az a titka, hogy sütés el?tt pihentetni kell, így a tetején lesz egy vékony kis hártya, ami "összetartja" és így sütés közben alul "kin?nek" a talpacskák. A Lidl-féle darált mandulával még nem próbáltam, mert tavaly karácsonykor vettem utoljára és meglep?en dió íze lett mindennek t?le, amibe bele tettem, úgyhogy többet inkább nem is vettem bel?le:) De lehet ki fogom próbálni most újra, azóta már csak változott a min?sége, mert korábban rendszeresen olyat vettem és nem tapasztaltam hasonlót.

Törölt felhasználó

Sziasztok:) Még javasolni szeretném miután a süt?lapra kinyomtuk a korongocskákat, párszor "verdessük" oda a tepsi alját az asztal lapjához (nem nagy csapkodásra gondolok, mert mire gyakorlatot szerzünk a macaron készítésben, néha ingerünk támadhat:D), hogy a légbuborékok eltávozhassanak.

Törölt felhasználó

Sziasztok, egy kérdésem lenne. Nekem egyszer?en nem akar kemény hab lenne a cukor-víz-tojásfehérje elegyb?l :( Miért lehet ez? Mennyi id? alatt kellene keménynek lennie? Hány percig kell o robotgépnek mennie? köszi

vikki

Szia! A szirupos tojásfehérjének nem is kell keménynek lennie, az már egy lágy hab. Sajnos nem mértem le mennyi ideig vertem a habot de hát ez ugye a robotgépt?l is függ, az enyém pl. nem egy mai darab, ezzel nyilván tovább tart. A blogomon találsz fázisfotókat, nézd meg, hátha segíteni fog az állag eltalálásához.

Törölt felhasználó

Húha! Ez tényleg ennyire gyors? :O :D Én eddig kétszer próbálkoztam a macaronnal ( az egyknek nem lett talpa, a másik teljes kudarc) és mindig nagyon id?igényes volt. Hát talán megpróbálkozom ezzel a recepttel is, majd meglátjuk :)

vikki

Igazából, ha a pihentetési id?ket nem számolod, tényleg elkészül az egész fél óra alatt: összekevered, kinyomkodod a s?t?papírra és pihentetés után (amíg elkészíted a tölteléket) mehet a süt?be.:) A talpacskákhoz viszont muszáj pihentetni sütés el?tt, így vékony hártya keletkezik a tetején, és ez kell ahhoz, hogy alulról "n?jön" sütés közben.

Dzsudzsu

Szia Vikki! Ma elkészítettem a sütit. Nagyon finom lett. A teteje megrepedezett, ezért csokimázzal bevontam :) Miért repedezhetett meg? Nagyon köszönöm a receptet! :)

Dzsudzsu

Szia Vikki! Ma elkészítettem a sütit. Nagyon finom lett. A teteje megrepedezett, ezért csokimázzal bevontam :) Miért repedezhetett meg? Nagyon köszönöm a receptet! :)

vikki

Szia Dzsudzsu! Ilyen néha nálam is el?fordul, nekem f?leg a szélén lév?k szoktak kirepedni sütés közben. Valószín?leg ilyenkor az a probléma, hogy ott er?sebben süt a süt? és sok neki, kiszárítja. Úgyhogy én azóta a süt?lap szélét?l olyan 7-8 cm-re kezdem az els? sort. A másik lehet?ség pedig hogy alaposabban el kell keverni a száraz hozzávalókat (porcukros-kakaós mandula), mert valószín?, hogy "foltokban" egyben maradt és ezért szárazabb, és ez miatt repedt ki. Mindenesetre nagyon ügyesen megoldottad ezt a kis szépséghibát!:)

Dzsudzsu

Köszönöm :) A legközelebbi sütésnél így fogok tenni.

Gabcsi

Nagyon szép és biztosan fincsi . Szavazat ment :)

vikki

Köszönöm szépen!:)

Zsifkovics Erzsébet

Nagyon szépek gratulálok biztosan finom karácsonyra én is megsütöm. Elmentettem. Erzsi

vikki

Köszönöm!:) Remélem ízleni fog és elégedett leszel vele!:)

maurita

Szia Én azt szeretném kérdezni,hogy a 4f?re az pontosan mit jelen? Mert én majd Karácsonyra szeretném készíteni.. Köszi

vikki

Szia! Ezt csak irányadónak adtam meg, ebb?l a mennyiségb?l kb. 30 darab lesz, egyén függ? ki mennyit bír megenni bel?le:)

maurita

Köszi,Aztán utólag láttam a receptben!Az lenne még a gyors kérdésem,hogy muszáj betartani a tojásfehérjének az 1 napi állását?Mert holnap sütöm egy barátn?mmel és kb 2-3 órát fog tudni csak állni :(

vikki

Hát bevallom, soha nem próbáltam ki friss tojásfehérjével, bár olvastam ilyen receptet is. Egy napot szerintem mindenképp kell neki állni, hogy veszítsen a nedvességéb?l, különben szerintem szétfolyna mikor kinyomod a süt?papírra.

Törölt felhasználó

Szia,én egyszer próbáltam macarónt, de nem ver?dött fel a fehérje.Hát nem véletlen,ennyit már rég tudok, de olvastam egy könyvben, hogy 2 órával el?tte kell kivenni a h?t?b?l a tojásfehérjét.Szerintem itt valahogy félrevezetik a lajikust, mert a fehérje akármilyen friss nem ver?dik fel 24 óra meleg helyen való állás után.Bizony ezért is nem sikerül sokaknak.

vikki

Szia! Szobah?mérséklet?nek kell lenni a fehérjéknek, akkor tudod felverni. Azért kell pihentetni a macaronhoz, mert így veszít a nedvességtartalmából.

Törölt felhasználó

Sziasztok! Amikor a porcukros-mandulás keveréket hozzákevertem a masszához, nem nyúlós, hanem inkább ragacsos lett a krémem. Tudtok tanácsot adni, hogy mit ronthattam el?

vikki

Szia! Szerintem nem rontottad el, ragacsos a massza eléggé, a sok cukor miatt. A kanálhoz tapad, mikor kiemeled a tálból és így nyúlik. Vagy az állaga csomós volt, vagy mire érted, hogy ragacsos?

Tori

Szia! Szeretném megköszönni a receptet, életem els? macaronát készítettem el ma sikeresen :) Bár rengeteget olvastam utána és sok receptet láttam, mégis a tiéd mellett döntöttem és jól tettem. Én csokis krémet készítettem bele, de nagyon kíváncsi vagyok, milyen lehet a meggyes szósszal és a többivel. Szóval köszönöm :)

Tori

Annyit esetleg kérdeznék, hogy az normális, hogy egy kicsit száraznak találtam a kisült habcsókokat? Kés?bb meg fog puhulni? Ettem már macaront, de azt boltba vettem és kicsit puhább volt. Köszönöm a választ!

Rodfan

?szintén szólva az esélytelenek nyugalmával álltam neki életem els? macaronjának a fenti recept alapján, úgyhogy én lep?dtem meg a legjobban, hogy a végeredmény egy isteni finom, kívül ropogós, belül puha és nem mellesleg mutatós csoda lett! Ezer köszönet a receptért, mostmár kezd megjönni az önbizalmam a sütéshez. :-)

Hozzávalók

A macaronhoz (30 db)

A meggyes töltelékhez

A mascarpone-s töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

12 RAKOTTAS, ami ebédre vagy vacsorára is tökéletes

Elő a tepsit vagy jénait, és jöjjenek az izgalmas rétegek: mehet bele rengeteg zöldség, amennyit nem szégyellünk, tészta, krumpli, hússzeletek vagy darált verzió is, tejföl, tejszín, joghurt, de akár ezek vegán megfelelői is...és irány a sütő!