Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Somlói galuska Katharosz konyhájából

Somlói galuska Katharosz konyhájából
Somlói galuska Katharosz konyhájából
125 perc / előkészület: 60 perc főzés: 15 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy régi kedvenc nálunk, igaz egy kicsit macerás az elkészítése, de mindenképpen megéri kipróbálni, mert a végeredmény csodás lesz.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A sziruphoz

A krémhez

A szóráshoz

Az öntethez és a tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük.
  2. A két habot lazán egymásba forgatjuk, miközben apránként a lisztet is hozzáadjuk.
  3. A masszát három részre osztjuk, az egyikbe a diót, a másikba a kakaót keverjük -de csak óvatosan-, a harmadikat fehéren hagyjuk. A háromféle tésztát külön-külön sütőpapírral bélelt, közepes nagyságú tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben közepes lánggal 180 fokon légkeveréses sütőben 165 fokon 15-18 percig sütjük (vigyázzunk, nehogy kiszáradjon).
  4. A sziruphoz a vizet a cukorral fölforraljuk, és beleszórjuk a mazsolát. A tűzről levéve a citromhéjjal ízesítjük.
  5. A krémhez a tojássárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral, a pudingporral, 1 dl hideg tejjel simára keverjük. A többi tejet fölforraljuk, egy keveset az előzőekhez merünk, majd a tejbe öntjük, és habverővel kevergetve 1-2 percig főzzük, így sűrű krém lesz belőle. A tűzről levéve a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk.
  6. Összeállítás: A diós piskótalapot egy mélyebb tepsibe fektetjük, és a meleg mazsolás sziruppal meg a rummal meglocsoljuk. A krém egyharmadát rákenjük, darált dióval meghintjük. Erre a kakaós piskótalap kerül, amit a sziruppal meg a rummal meglocsolunk. Egyharmad krémet rákenünk, dióval megszórjuk. A világos piskótalap kerül a tetejére, a maradék sziruppal és rummal meglocsoljuk, a többi krémet rákenjük. Végül kakaóport szitálunk a tetejére, majd hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
  7. Az öntethez a csokoládét a cukorral felolvasztjuk a vízben, majd a rummal ízesítjük.
  8. Tálalás: a somlói galuskát kanállal tányérra szaggatjuk, tejszínhabbal díszítjük, végül a csokoládéöntettel meglocsoljuk. Nagyon kiadós, vendégváráshoz is kitűnő!
  • sütési hőfok: 165°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 39x22 cm
  • költség: 2200 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 31 191
elküldve: 9
receptkönyvben: 246
elkészítve: 15/18
Facebookon megjelent: -

szakács

Katharosz

Mióta szakács: 2013.01.10.
447 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, karácsonyi édességek
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

somlói, diós-mazsolás szirupos desszert tejszínhabbal, tejszínes piskóta csokiöntettel, somloer nockerl

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

926
tojás 8 db
cukor 20 dkg
finomliszt 20 dkg
dió 4 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 dkg
víz 3 dl
cukor 15 dkg
mazsola 10 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
rum 0.5 dl
tojás 4 db
cukor 10 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
vaníliás pudingpor 2.5 csomag
tej 1 l
dió 6 dkg
cukrozatlan kakaópor 6 dkg
étcsokoládé 15 dkg
víz 1.5 dl
cukor 5 dkg
rum 1 dl
habtejszín 2 dl