r
Nosalty Logó

Somlói galuska Katharosz konyhájából

Katharosz
Somlói galuska Katharosz konyhájából
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A sziruphoz

A krémhez

A szóráshoz

Az öntethez és a tetejére

926
Kalória
21.2g
Fehérje
130.9g
Szénhidrát
32.8g
Zsír
147.5g
Víz
299.3g
Koleszterin
7.3g
Élelmi rost
87.4g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A sziruphoz

A krémhez

A szóráshoz

Az öntethez és a tetejére

Összesen 926 kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A sziruphoz

A krémhez

A szóráshoz

Az öntethez és a tetejére

Összesen 7412 kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A sziruphoz

A krémhez

A szóráshoz

Az öntethez és a tetejére

Összesen 200 kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.2 g

Zsír

  • Összesen
    32.8 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    299 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    959.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    251 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    119 mg
  • Foszfor
    356 mg
  • Nátrium
    189 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    130.9 g
  • Cukor
    87 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    147.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    186 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    65 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    58 micro
  • Kolin:
    228 mg
  • Retinol - A vitamin:
    185 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    381 micro
Összesen 926 kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    169.9 g

Zsír

  • Összesen
    262.4 g
  • Telített zsírsav
    108 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    67 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    63 g
  • Koleszterin
    2395 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7676.5 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    275 mg
  • Kálcium
    2009 mg
  • Vas
    41 mg
  • Magnézium
    949 mg
  • Foszfor
    2851 mg
  • Nátrium
    1513 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1047.4 g
  • Cukor
    699 mg
  • Élelmi rost
    58 mg

Víz

  • Összesen
    1180.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1491 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    522 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    462 micro
  • Kolin:
    1822 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1477 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    171 micro
  • β-crypt
    56 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3044 micro
Összesen 7412 kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    7.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    206.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    77 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    28.2 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    31.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    40 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    82 micro
Összesen 200 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük.
  2. A két habot lazán egymásba forgatjuk, miközben apránként a lisztet is hozzáadjuk.
  3. A masszát három részre osztjuk, az egyikbe a diót, a másikba a kakaót keverjük -de csak óvatosan-, a harmadikat fehéren hagyjuk. A háromféle tésztát külön-külön sütőpapírral bélelt, közepes nagyságú tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben közepes lánggal 180 fokon légkeveréses sütőben 165 fokon 15-18 percig sütjük (vigyázzunk, nehogy kiszáradjon).
  4. A sziruphoz a vizet a cukorral fölforraljuk, és beleszórjuk a mazsolát. A tűzről levéve a citromhéjjal ízesítjük.
  5. A krémhez a tojássárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral, a pudingporral, 1 dl hideg tejjel simára keverjük. A többi tejet fölforraljuk, egy keveset az előzőekhez merünk, majd a tejbe öntjük, és habverővel kevergetve 1-2 percig főzzük, így sűrű krém lesz belőle. A tűzről levéve a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk.
  6. Összeállítás: A diós piskótalapot egy mélyebb tepsibe fektetjük, és a meleg mazsolás sziruppal meg a rummal meglocsoljuk. A krém egyharmadát rákenjük, darált dióval meghintjük. Erre a kakaós piskótalap kerül, amit a sziruppal meg a rummal meglocsolunk. Egyharmad krémet rákenünk, dióval megszórjuk. A világos piskótalap kerül a tetejére, a maradék sziruppal és rummal meglocsoljuk, a többi krémet rákenjük. Végül kakaóport szitálunk a tetejére, majd hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
  7. Az öntethez a csokoládét a cukorral felolvasztjuk a vízben, majd a rummal ízesítjük.
  8. Tálalás: a somlói galuskát kanállal tányérra szaggatjuk, tejszínhabbal díszítjük, végül a csokoládéöntettel meglocsoljuk. Nagyon kiadós, vendégváráshoz is kitűnő!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Főzés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 50 p
  • Sütés hőfoka: 165 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 39x22

Ez egy régi kedvenc nálunk, igaz egy kicsit macerás az elkészítése, de mindenképpen megéri kipróbálni, mert a végeredmény csodás lesz.

Nosalty stories

További receptek

Epres krémes házilag

A házi krémes bonyolultnak tűnhet, pedig abszolút nem az: ha pedig már egyszer elsajátítottuk a technikáját, szinte bármilyen ízű habkönnyű krémet a leveles lapok közé tölthetünk. ...

Lakos Benedek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek