Somlói galuska 6.
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Cinderella_707
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
37g tojás46 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
17g finomliszt61 kcal
-
3g dió22 kcal
-
4 kcal
A sziruphoz
A krémhez
Az öntethez
-
17g étcsokoládé91 kcal
-
13g víz0 kcal
-
4g cukor16 kcal
-
8g rum19 kcal
A tetejéhez
-
4g rum10 kcal
-
5g dió33 kcal
-
11 kcal
-
8g tejszínhab19 kcal
Összesen
614
kcal
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
440g tojás554 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
200g finomliszt728 kcal
-
40g dió262 kcal
-
46 kcal
A sziruphoz
A krémhez
-
220g tojás277 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
113g vaníliás pudingpor429 kcal
-
1000g tej560 kcal
Az öntethez
-
200g étcsokoládé1092 kcal
-
150g víz0 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
100g rum231 kcal
A tetejéhez
-
50g rum116 kcal
-
60g dió392 kcal
-
137 kcal
-
90g tejszínhab231 kcal
Összesen
7370
kcal
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
12g tojás15 kcal
-
5.5g cukor21 kcal
-
5.5g finomliszt20 kcal
-
1.1g dió7 kcal
-
0.5g cukrozatlan kakaópor1 kcal
A sziruphoz
A krémhez
-
6g tojás8 kcal
-
2.7g cukor11 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
3.1g vaníliás pudingpor12 kcal
-
27.3g tej15 kcal
Az öntethez
-
5.5g étcsokoládé30 kcal
-
4.1g víz0 kcal
-
1.4g cukor5 kcal
-
2.7g rum6 kcal
A tetejéhez
-
1.4g rum3 kcal
-
1.6g dió11 kcal
-
1.6g cukrozatlan kakaópor4 kcal
-
2.5g tejszínhab6 kcal
Összesen
201
kcal
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.2 g
Zsír
-
Összesen 19.7 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 187 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 645.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 166 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 85 mg
-
Foszfor 243 mg
-
Nátrium 122 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 91.1 g
-
Cukor 61 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 92.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 92 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 41 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 150 mg
-
Retinol - A vitamin: 91 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 255 micro
Összesen
614
kcal
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 170.8 g
Zsír
-
Összesen 236.2 g
-
Telített zsírsav 91 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 59 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 62 g
-
Koleszterin 2245 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7746.7 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 277 mg
-
Kálcium 1990 mg
-
Vas 45 mg
-
Magnézium 1018 mg
-
Foszfor 2912 mg
-
Nátrium 1464 mg
-
Réz 8 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1093.3 g
-
Cukor 734 mg
-
Élelmi rost 62 mg
VÍZ
-
Összesen 1109 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1104 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 491 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 457 micro
-
Kolin: 1803 mg
-
Retinol - A vitamin: 1095 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 103 micro
-
β-crypt 57 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3060 micro
Összesen
7370
kcal
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 6.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 61 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 211.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 79 mg
-
Nátrium 40 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.8 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 30.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 30 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 30 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 83 micro
Összesen
201
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
8 db tojás
-
20 dkg cukor
-
20 dkg finomliszt
-
4 dkg dió
-
2 dkg cukrozatlan kakaópor
A sziruphoz
A krémhez
-
4 db tojás
-
10 dkg cukor
-
2 csomag vaníliás cukor
-
2.5 csomag vaníliás pudingpor
-
1 l tej
Az öntethez
-
20 dkg étcsokoládé
-
1.5 dl víz
-
5 dkg cukor
-
1 dl rum
A tetejéhez
-
0.5 dl rum
-
6 dkg dió
-
6 dkg cukrozatlan kakaópor
Elkészítés
A tésztához
- A piskótához a tojások sárgáját a cukor kb. felével jól kikeverjük.
- A fehérjéket kemény habbá verjük a maradék cukorral.
- A kikevert sárgájához adjuk apránként a felvert habot és közben a lisztet is adagoljuk. (Óvatosan kell keverni, hogy ne törjön össze a hab.)
- Ezután a kész piskótatésztát 3 részre osztjuk.
- Az egyikbe még belekeverjük a darált diót, a másikba a kakaót. A harmadik simán marad.
- Sütpapírral bélelt, közepes tepsibe tesszük egymás után őket, és kb. 15 percig sütjük egymás után mindegyiket.
- A szirpuhoz a vizet felforraljuk a cukorral és a megtisztított mazsolát belszórjuk.
- Ha egyet forrt, levesszük a tűzről és belereszeljük a citrom héját.
- A krémhez a tojássárgákat a cukorral, a vaníliás cukorral, a pudingporral és 1 dl langyos tejjel kikeverjük.
- A többi tejet felforraljuk, ebből még 2-3 kanálnyit a kikevert tojássárgákhoz keverünk, majd az egészet belöntjük a tejbe, és 3-5 percig kevergetjük, míg sűrű nem lesz.
- A tűzhelyről levéve a keményre vert tojásfehérjét is óvatosan beleforgatjuk.
- A megsütött diós piskótalapot egy mélyebb tepsibe, vagy üvegtálba fektetjük és a mazsolás meleg sziruppal és rummal meglocsoljuk.
- A krém egyharmadát rákenjük, és darált dióval megszórjuk.
- Ezután megismételjük ugyanezt a kakaós piskótalappal.
- Végül rátesszük a sima piskótalapot is. Ezt is meglocsoljuk, majd a maradék krémmel megkenjük.
- A kakaóport a tetejére szitáljuk. 1-2 órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
- Az öntethez a csokoládét a cukorral felolvasztjuk a vízben. Kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a rumot.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: kb. 60*40
- Sütés ideje: 45 perc
- Receptkönyvben: 225
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 36741
- Feltöltés dátuma: 2011. június 12.
Ajánló
Tálaláskor kanállal a tányérra szaggatjuk, tejszínhabbal díszítjük, végül meglocsoljuk az öntettel. Ha az öntet besűrűsödik, kicsit melegíteni kell rajta. Vaníliás cukor helyett használhatunk vaníliarudat is. Bármilyen alkalomra megfelel, születésnapra az általam elkészített kerek tálban még tortának is jó. :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Cinderella_707
4 recept
Ezzel a sütivel eddig még sosem fürödtem be, mindig nagy siker volt. :) Ha gyerekeknek is szánjuk, a rum mennyiségét érdemes csökkenteni.