Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Slambuc 3. -pirított tésztával

Slambuc 3. -pirított tésztával
Slambuc 3. -pirított tésztával
75 perc / előkészület: 40 perc főzés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez úgy alakult ki, hogy lebbencs levest akartam csinálni, mikor közbeszólt a családom, hogy miért nem slambucot csinálok.
Hiába mondtam, hogy a tésztát már megpirítottam, mire ők: nem baj, akkor is slambucot csináljak! Így kb. 3-4 éve a slambuc nálunk így készül. Érdemes kipróbálni! Persze tudni kell, hogy nálunk a pirított tészta, valóban pirított!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Egy kicsit nagyobb odafigyelést kíván, de amikor minden elfogyott a tányérról, és még szednek.... akkor ennél nagyobb elismerés nem kell.
Bármelyik évszakban elkészíthető!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kockára vágott szalonnát zsírjára pirítjuk, kiszedjük, és a zsírhoz adunk még 2-3 ek olajat. Ebben megpirítjuk a kisebb darabokra tördelt tésztát az egész vöröshagymával, melynek a  szárfelöli részét négy-nyolc fele bevágjuk. (A tésztát nagyon barnára pirítjuk, mert nálunk így szeretik.) Vigyázni kell, mert amikor lehúzzuk a tűzről, akkor is tovább pirul.
  2. Beletesszük a chilit, a paprikát, az őrölt paprikát, a paradicsomot - meghámozva, és kockára vágva.
  3. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, és főzés közben mindig csak ennyire pótoljuk.
  4. Amikor már majdnem megfőtt, akkor teszünk bele kockára vágott krumplit.
  5. A vízre figyelünk, hogy még mindig annyival pótoljuk, hogy éppen ellepje, de közben kavargatni is kell, hogy le ne kapja az alját.
  6. Amikor minden megfőtt, kóstolás után még fűszerezzük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 17 971
elküldve: 2
receptkönyvben: 70
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

simonani

Mióta szakács: 2010.07.14.
26 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

öhöm, slambuc lábosban elkészítve, öreglebbencs

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

simonani
simonani / simonani Tue, 2010-09-21 08:30

Tökéletesen igazad van torpi!
A hajdusági, szabolcsi falus emberek mindennapi eledele volt, a pásztor emberek -amikor kihajtották a gulyát- ,hagymát, krumplit, és száraztésztát vittek magukkal alapvetően.
Tudod mivel Debrecenben élek- pár km-re van Hortobágy- igencsak jól ismerem környezetem történelmét, és természetesen az ide tartozó gasztronómiát is. Édesanyám nagyon hagyományosan főzött, én viszont már kezdek "korcsosulni".Az igazi slambuc csak rádobott, fehér tésztával készül, a színét a piros őrölt paprika adta meg - később- addig csak fehéren készítették. Bográcsban a legfinomabb!
A storyban biztos olvastad ennek a slambucnak a történetét, de viszont nem tudok már nevet adni az ételnek.
Ha teheted, próbáld ki ezt a módját is, mert nagyon finom lesz!

imres
imres Sun, 2011-11-27 16:58

"A hajdusági, szabolcsi falus emberek mindennapi eledele volt, ..."
A kunok kimaradtak.
:)

torpi
torpi Tue, 2010-09-21 05:11

A slambuc egy osregi magyar pasztoretel.Annak idejen sem paprikat sem pedig paradicsomot nem tettek bele, pusztan a hagyma a krumpli, karikara vagva, a szalonna, es a piritott lebbencs.Mindezt bogracsban keszitettek.Magam is szoktam csinalni , anyosomtol tanultam reges- regen, ok betyarosnak neveztek.Udv.Valeria

756
csuszatészta 25 dkg
burgonya 8 közepes db
vöröshagyma 1 nagy fej
fokhagyma 2 gerezd
füstölt szalonna 20 dkg
chili 1 db
fűszerpaprika 3 kk
paradicsom 1 db
zöldpaprika 1 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
ételízesítő 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 3 ek