Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Savanyú vetrece burgonyanudlival

Savanyú vetrece burgonyanudlival
Savanyú vetrece burgonyanudlival
120 perc / előkészület: 30 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Erdélyi étel, először étteremben ettem, utána megpróbáltam megkeresni a receptet különböző szakácskönyvekben. Nem volt egyszerű megtalálni. Nem sokan ismerik, pedig nagyon finom.

hozzávalók / 6 adag

A savanyú vetrecéhez

A burgonyanudlihoz

A nyújtáshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst a rostjaira merõlegesen kisujjnyi vastagon fölszeleteljük, majd ugyanilyen vastagságban csíkokra vágjuk. A szalonnát ennél vékonyabb csíkokra metéljük. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk.
  2. Az olajat lábasban megforrósítjuk, a szalonnát rádobjuk, és kiolvasztjuk. Ekkor szórjuk bele a vöröshagymát, üvegesre sütjük.
  3. A húst hozzáadjuk, kevergetve fehéredésig sütjük, közben a zúzott fokhagymával ízesítjük.
  4. A tűzrõl lehúzva a pirospaprikával színezzük, megsózzuk, 2,5 deci vizet öntünk alá. A babérlevelet beledobjuk, megborsozzuk, a bor felével ízesítjük, és kis lángon, lefedve bõ 1 óra alatt puhára pároljuk, közben elpárolgó levét folyamatosan pótoljuk.
  5. A tejfölt a maradék borral és a liszttel simára keverjük, egy keveset a hús pároló levébõl belemerünk, majd a vetrecéhez öntjük. 1-2 percig forraljuk, eközben a leve mártásszerűen besűrűsödik.
  6. Végül a mustárral, a citrom kifacsart levével - esetleg reszelt héjával is - kellemesen pikánsra ízesítjük.

Burgonyanudli készítése:


  1. Burgonyanudli illik köretnek hozzá, amit azalatt készítünk el, amíg a hús puhul. A burgonyát héjában, sós vízben megfõzzük, még melegen meghámozzuk és áttörjük, majd hűlni hagyjuk.
  2. Ezután a liszttel meg a tojásokkal, csipetnyit sózva összegyúrjuk. Enyhén meglisztezett gyúrólapon 1 centi vastagra ellapítjuk.
  3. Elõször kb. 3 centis csíkokra vágjuk, amiket 1 centi vastagon földarabolunk.
  4. Az így kapott kis nudlikat egy kicsit megsodorjuk, majd bõ, forrásban lévõ, enyhén sós vízben kifõzzük.
  5. Ha kész, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, majd az olvasztott vajon átforgatjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 32 553
elküldve: 12
receptkönyvben: 245
elkészítve: 17/24
Facebookon megjelent: -

szakács

Joss Beaumont

Mióta szakács: 2009.10.02.
9 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

andrejja83
andrejja83 Sun, 2016-01-17 11:43

Szia! Köszönöm a receptet!
Nem ismertem ezt az ételt, de a férjemnek eszébe jutott, hogy gyerekként sokszor ettek ilyet és kérte, hogy keressek hozzá receptet.
Nagyon finom lett az étel és biztos, hogy még sokszor elkészítem majd - különféle húsokkal, esetleg belsőségekkel kipróbálva is.

kicsivik
kicsivik / kicsivik Fri, 2012-03-09 11:51

A párommal karöltve elkészítettük a vetrecét. A husis részt Gáborom hozta össze zúzából (!), a krumplinudlit én. Mivel maradék hagymás tört krumplit használtam föl, jóval több lisztet kívánt és aggódtam is kicsit, vajon nagyon szét fognak-e főni. De nem!! Csodálatosan egyben maradtak, és remegtek, mit egy jó galuska. Már vacsora után voltam, de a nudlikból ennem kellett néhányat azon melegében... Köszi a klassz ötletet!
Üdv,

Viki

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-11-13 21:12

Csak így tovább Conan ;)

575
marhacomb 60 dkg
füstölt szalonna 6 dkg
vöröshagyma 1 nagy fej
napraforgó olaj 4 ek
fokhagyma 1 gerezd
fűszerpaprika 1 kk
1 kk
babérlevél 1 db
fekete bors 1 kk
fehérbor 2 dl
tejföl 2 dl
finomliszt 1 evőkanál
mustár 1 kk
citrom 0.5 db
burgonya 50 dkg
0 ízlés szerint
finomliszt 5 evőkanál
tojás 2 db
vaj 6 dkg
finomliszt 2 evőkanál