r
Nosalty Logó

Savanyú máj

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Risi
Savanyú máj
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 14% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A májhoz

A hagymához

Összesen 895 kcal
  • 14% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A májhoz

A hagymához

Összesen 3577 kcal
  • 14% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A májhoz

A hagymához

Összesen 151 kcal
  • 14% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    76.9 g

Zsír

  • Összesen
    52.7 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    629 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1614.7 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    144 mg
  • Kálcium
    90 mg
  • Vas
    38 mg
  • Magnézium
    90 mg
  • Foszfor
    936 mg
  • Nátrium
    300 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.9 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    410.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9783 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    41 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    51 mg
  • D vitamin:
    175 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    33 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    361 micro
  • Kolin:
    162 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9758 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    263 micro
  • β-crypt
    62 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    196 micro
Összesen 895 kcal
  • 14% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    307.6 g

Zsír

  • Összesen
    210.9 g
  • Telített zsírsav
    71 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    87 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    28 g
  • Koleszterin
    2516 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6458.6 g
  • Cink
    63 mg
  • Szelén
    575 mg
  • Kálcium
    359 mg
  • Vas
    152 mg
  • Magnézium
    358 mg
  • Foszfor
    3743 mg
  • Nátrium
    1200 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    95.6 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    1640.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39131 micro
  • B6 vitamin:
    8 mg
  • B12 Vitamin:
    163 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    205 mg
  • D vitamin:
    700 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    10 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    21 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    131 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1443 micro
  • Kolin:
    646 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39032 micro
  • α-karotin
    24 micro
  • β-karotin
    1053 micro
  • β-crypt
    247 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    783 micro
Összesen 3577 kcal
  • 14% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.2 g

Zsír

  • Összesen
    9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    276.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    160 mg
  • Nátrium
    51 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    70.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1674 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    62 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1670 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    45 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 151 kcal

Hozzávalók

A májhoz

A hagymához

Elkészítés

A májhoz

  1. Először elkészítjük a pörköltet. 1 fej apróra vágott vöröshagymát olajon megdinsztelünk. Félrehúzzuk a tűzhelyről, és megszórjuk kb. 1 fakanálnyi pirospaprikával.
  2. Rátesszük a kockákra vágott lapockát, visszatesszük a tűzre. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majorannával. Jól összekeverjük, és felöntjük vízzel. (Kicsit több lé kell, hogy maradjon a végén.) Készre főzzük.
  3. A hús után a hagymát készítjük el. A vöröshagymákat megtisztítjuk a héjától, megmossuk, és kb. 3-4 mm-es egész karikákra szeleteljük. (Mennyiségét ízlés szerint változtathatjuk!)
  4. Egy lábasba beletesszük a hagymákat, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Beledobjuk az egész babérlevelet, 1 kk egész köménymagot, és kicsit megsózzuk. Kb. 10-15 perc alatt puhára főzzük.
  5. Elzárjuk a gázt és teszünk bele kb. 3 ek ecetet és kb. 2 ek cukrot, mennyiségtől függően, és jól összekeverjük. Állni hagyjuk.
  6. A sertésmáj készítéséhez hideg folyóvízben jól átmossuk a májat, és vékony ( kb. 2-3 cm x 0,5 cm ) csíkokra vágjuk fel, majd félretesszük.
  7. Ezután összeállítjuk az eddigieket. Ha puhára főtt a pörkölt (több lé maradjon rajta), akkor a csíkokra vágott májat elosztjuk a hús tetején, és rázogatva fehéredésig főzzük. Ne főzzük túl, puha maradjon! Fontos, hogy keverni és sózni nem szabad már!
  8. Az ecetes hagymát leszűrjük, a babérlevelet kidobjuk belőle, és rászedjük a puhára főtt máj tetejére. Belenyomkodjuk a lébe (keverni most sem szabad), és egyet rottyantunk még rajta. Főzni már nem kell.
  9. Lefedjük, kicsit állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek, és a lábas aljáig merítve a kanalat, tálaljuk. Köret nem kell mellé. Kenyérrel, vagy anélkül fogyasztjuk! Jó étvágyat!
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 49
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 17
  • Össznézettség: 24485
  • Feltöltés dátuma: 2011. január 06.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Régebben disznóvágáskor készítettük, de mostanában már nem vágunk, így akkor, mikor megkívánjuk. :-) Nagyon szeretjük. Nem kevés fáradozással jár, de megéri! Nagyon finom.

Hozzávalók

A májhoz

A hagymához

Címlapról ajánljuk

További cikkek