Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sárgarépás-diós keksz

Sárgarépás-diós keksz
Sárgarépás-diós keksz
32 perc / előkészület: 20 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A gasztroajándékok készítésénél is gondolkodtam egy sárgarépás, vagy sütőtökös, vagy mindkét féle keksz készítésén, de a végére teljesen belefáradtam a sok sütésbe, így gondoltam, majd egy következő alkalommal bővítem a kínálatomat.  A 66 Karácsonyi édesség c. könyvben bukkantam egy kekszreceptre, amin csak mini változtatásokat eszközöltem. Senkit ne riasszom meg, hogy háromféle lisztből készült, lehet csak tönkölyből vagy kukoricából is sütni, a rozst nem tudom, azzal nincs önálló sütitapasztalatom. Arra voltam kíváncsi, hogy milyen állagot és ízt eredményez ez a kombináció, mivel én általában zabpehelyből és tönköly keverékéből sütöm a kekszeket. Nagyon finom narancsos ízű.

hozzávalók / 12 adag

A 40 darab kekszhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sárgarépát megmossuk, lereszeljük.
  2. A lisztet a sóval, fahéjjal és szegfűszeggel összekeverjük.
  3. A mézet a tojássárgájával és a vajjal kikeverjük.
  4. Beledolgozzuk a lisztes keveréket, a diót, a reszelt citrom- és narancshéjat, majd a sárgarépát és összegyúrjuk. Lágy morzsalékos tésztát kapunk, amit kb. 2 órára hideg helyre teszünk.
  5. A tésztát 3 mm vastagságra kinyújtjuk, és különböző formákkal kiszúrjuk.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és előmelegített sütőben megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
  7. Díszíthetjük olvasztott csokoládéval. Ebben az esetben a csokoládét gőz felett felolvasztjuk és a kekszeket belemártjuk, majd rácsra vagy alufólia matt felére tesszük, és hagyjuk megszilárdulni. (Én a csokira fehércsoki forgácsot szórtam. A képen a bevonás előtti állapot látszik.)
  • sütési hőfok: 170°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 006
elküldve: 0
receptkönyvben: 119
elkészítve: 4/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Turmix

Mióta szakács: 2011.12.27.
27 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: édes keksz
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék, Valentin-nap
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

mézes-diós keksz, sárgarépás keksz, fűszeres diós keksz

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kecskesajt
kecskesajt / kecskesajt Sun, 2012-11-04 17:01

Szia! Most készült el. Fele sima liszttel, fele teljes kiőrlésű rozsliszttel. Nagyon finom lett! Köszönöm szépen!

266
dió 10 dkg
sárgarépa 13 dkg
rozsliszt 10 dkg
tönkölybúza liszt 10 dkg
kukoricaliszt 10 dkg
1 csipet
fahéj 0.25 kk
szegfűszeg 0.25 kávéskanál
vaj 15 dkg
méz 10 dkg
tojássárgája 1 db
citromhéj 1 citromból nyert
narancshéj 1 narancsból nyert