Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diócska – Félhold

Diócska – Félhold
Diócska – Félhold
70 perc / előkészület: 35 perc főzés: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a recept kb. 30 éve van a birtokomban, azóta több ezer diócskát sütöttem, a félhold formákra csak később talátam rá. Egyszerre mindig 2-3 adagot gyúrok össze és lefagyasztom. Amikor valaki váratlanul bejelentkezik, csak belegyömködöm a formákba és megsütöm. A krém is fagyasztható.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit gyorsan összedolgozzuk, ha vaj helyett margarint használunk 1 ek-al többet teszünk mint a vajból.
  2. A tésztát belenyomkodjuk a formába úgy, hogy középen belemélyedjen.
  3. A formákat a tésztával tepsibe rakjuk. Előmelegített sütőben 18-20 percig sütjük. Amikor a tészta felpúposodik a formában, mérsékeljük a lángot, miután visszahúzódik, pár perc múlva kivehetjük. Amikor langyosra hűlt a forma finoman kikoppintjuk belőle a tésztát.

Krém

 

  1. A tojást a cukor felével vízfürdőn kb. 10-15 percig kavarjuk.
  2. Hozzáadjuk a diót és kihűtjük. Amíg hűl, a maradék cukrot a vajjal habosra kavarjuk és a kihűlt diós masszához adjuk. A diócskákat, vagy a félholdat megkenjük krémmel, és kettesével összeragasztjuk.
  3. Az eredeti recept szerint a krém nyersen készül vízfürdő nélkül. Ez esetben a diót le kell forrázni 1-2 ek. tejjel.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 16 011
elküldve: 3
receptkönyvben: 266
elkészítve: 4/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
222 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes keksz
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós-csokis félholdak és diócskák, diós és kakaós krémes keksz

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

azovan
azovan Fri, 2011-09-30 17:13

Nálunk szilvalekvárral szokás összeragasztani. Kipróbálom a krémes verziót is.

azovan
azovan Fri, 2011-09-30 17:11

Sziasztok! Én is imádom a diót! Régi lakodalmas süti. Szerencsére retro formáim vannak, de be akarok szerezni még egy készletet, hogy takarékosabb legyen a sütés. :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2011-02-23 11:17

Ezt a diot meg en is kostoltam Pecsen!!!!! De most ki is probalom ! Koszonom a tippet, Julcsi

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2011-01-30 15:06

Kedves Mónika, tojással finomabb a krém, de készítheted anélkül is. Ebből az adagból 50 dió és 50 félhold lett.Vagyis miután összeragasztottam a krémmel 25-25. Jó ha van 2 tepsire való forma, így amíg sül az egyik a másikat lehet készíteni.Én ezért készítettem 2 félét, mert így volt elég a forma. A recept eredetileg dióra szólt. Piroska.

chicaguia
chicaguia Sun, 2011-01-30 12:20

Szia!

Érdeklődnék, hogy miért kell a krémbe tojás? És hány darabos a formád?
Válaszodat előre is köszönöm.
Mónika

1636
finomliszt 300 g
vaj 200 g
porcukor 150 g
cukrozatlan kakaópor 1 ek
dió 110 g
vaj 150 g
porcukor 150 g
tojás 1 db
dió 150 g