Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sajt steak sültfokhagymás burgonyapürével

Sajt steak sültfokhagymás burgonyapürével
Sajt steak sültfokhagymás burgonyapürével
50 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyszer a tulajdonosom jött haza egy nyaralásból. Elkezdte mesélni, hogy valami sajtot sütöttek neki, de nem feta volt, csak nagyon hasonlított rá az íze. Hozzáláttunk, hogy találjunk itthon ilyesmi sajtot. Megtaláltuk. Egyszer az akkori tejtermék beszállítónk hozott egy kerekféle sajtot. Nyírségi gomolya volt. Bejött, nagy sikere lett. Salátával és áfonya lekvárral adtuk. Aztán sült zöldségekkel és fokhagymával kenve. Aztán pedig számtalan féleképpen. Mi adtunk elsőnek itthon sajt steaket.

Körülbelül egy évvel később jött a tejes, és mondta, hogy a gyártó küldött a gomolyának egy másik változatát, kipróbálásra, mert olyan sok kezdett fogyni a nyírségi gomolyából, hogy gondolták növelik a választékot. Na, ez volt a füstölt gomolya sajt, amit mára már szintén mindenki ismer. Ebből a legfinomabb a sajt steak. Ezt a finomságot is én adtam elsőként. Az ecetes szilva pedig kiváló kiegészítője.

hozzávalók / 4 adag

Sütőzsiradék

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A héjában főtt burgonyát még melegen meghámozzuk, áttörjük, sózzuk, hozzáadjuk a forró tejet. Elkeverjük, és a kézmeleg vajjal kihabosítjuk.
  2. A fokhagymát gerezdekre szedve vízzel megspriccelve sütőpapíron 150 C-fokos sütőben megsütjük. Amikor megsült, megpuhult, akkor kinyomkodjuk a héjából. Néhány csepp citrommal, sóval ízesítjük, és hozzákeverjük a kész burgonyapüréhez.
  3. A kimagozott félbevágott szilvát a héjas felére fektetjük. Balzsamecettel megcsepegtetjük, kevés barna- vagy kristálycukorral megszórjuk, de csak annyival, mintha megsóznánk. 210 C-fokos előmelegített sütőben maximum 3-4 percet sütjük. Éppen csak annyit, hogy a kék szilva héj megpöndörödik egy kicsit.
  4. Az ujjnyi vastagságúra vágott gomolya vagy füstölt gomolya sajtot kevés forró zsiradékban egy serpenyőben megsütjük mindkét oldalán. Tálaláskor az ételt egy kevés póréhagymával hintjük meg.
  • sütési hőfok: 210°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 579
elküldve: 0
receptkönyvben: 68
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Buday Péter

Mióta szakács: 2015.09.02.
18 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tapas
diéta: gluténmentes, tojásmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

sajtos falatkák, pikáns sült gomolya

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1158
fokhagyma 18 gerezd
burgonya 1 kg
tej 1.5 dl
teavaj 5 dkg
gomolya sajt 80 dkg
szilva 40 dkg
barna cukor 1 ek
balzsamecet 2 ek
póréhagyma 2 db
0 ízlés szerint