Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Saint Honoré torta

Saint Honoré torta
Saint Honoré torta
75 perc / előkészület: 60 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a lenyűgözően szép, pillekönnyű és finom torta méltán futott be világkarriert. Ahány cukrász, annyiféleképpen készíti, de a franciakrémes vaníliakrémje, a tejszínhab és az égetett cukorba mártott fánkocskák nem hiányozhatnak róla. Nevét a francia cukrászok védőszentjéről kapta, akinek Párizsban saját utcája van.
Ez a változat Lajos Mari receptje.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

ajánlat

Ahogyan első olvasatra gondolnánk, nem olyan nehéz elkészíteni, és a siker biztos nem marad el! Főleg azoknál, akik a képviselőfánkot kedvelik.
 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A felsorolt hozzávalókból égetett tésztát készítünk. A tésztához felforraljuk a vizet a sóval és vajjal/ margarinnal. Egyszerre beleszórjuk a lisztet, és élénk tűzön, folyamatosan kevergetve addig forrósítjuk, amíg a massza összeáll, és elválik az edény falától, alján pedig fehér hártya képződik.
  2. Lehúzzuk a tűzről, azonnal belekeverünk 1 tojást, majd sorban a többit is, és alaposan elkeverjük a kézi robotgép dagasztóspiráljával a masszát.
  3. Sütőpapírral kibélelünk egy kapcsos tortaformát és egy nagyobb tepsit. A sütőt előmelegítjük 220 fokra, aljára beteszünk egy meleg vízzel félig telt edénykét (a tészta sütéséhez, növekedéséhez gőz kell!).
  4. A masszát sima csőrös habzsákba szedjük, majd 1/2 cm távolságra koncentrikus köröket nyomunk belőle a tortaforma aljára - ezek sülés közben "összenőnek". A maradék masszából nagyobb mogyorónyi halmokat nyomunk a tepsire, és a forró sütőben mindkét formációt aranysárgára sütjük, majd a kikapcsolt, résnyire kitámasztott ajtajú sütőben 5 percig pihentetjük. A tésztalapot rácsra csúsztatjuk, a fánkocskák oldalába és aljába pedig ollóval belecsippentünk, hogy mihamarabb távozzon belőlük a gőz, és ugyancsak rácsra rakosgatjuk.
  5. A krémhez a zselatint 1 dl hideg vízben felpuhítjuk (vagy elkeverjük, ha instant). A vaníliarudat felhasítjuk, kikaparjuk belőle a pépet, majd 3 dl tejjel és 50 g cukorral felforraljuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a tojássárgákat simára keverjük a pudingporral és a maradék 1 dl hideg tejjel, majd hozzáadjuk a vaníliás tejet, és gőz fölött besűrítjük. Azon melegében felolvasztjuk, elkeverjük benne a zselatint, és a tűzről lehúzva, olykor megkeverve, kissé hűlni hagyjuk.
  6. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval felverjük, majd a maradék 200 g, apránként hozzáadott kristálycukorral kemény habbá verjük, és beledolgozzuk  a krémbe. A tortaforma oldalát újrabéleljük sütőpapírral, belefektetjük a tésztalapot, a tetejére simítjuk a krémet, és 12 órára behűtjük.
  7. A díszítéshez 2 ek vízzel és a citromlével aranysárgára pirítjuk a cukrot. Egyenként megmártogatunk benne 17 formás fánkot (nagyon forró a karamell!), és rácsra ültetve hagyjuk megkötni a tetejükön a cukrot.
  8. Leemeljük a tortáról a karikát, lehántjuk a papírt, és tálra csúsztatjuk. A maradék fánkokat apróra tördeljük, és beszórjuk vele a torta oldalát. A tejszínt kemény habbá verjük a vaníliás cukorral és a habfixálóval (Hulala esetén nem szükséges a fixáló), csillagcsőrös habzsákba szedjük, majd bevonjuk vele a torta tetejét, a szeletek helyére egy-egy dundi habrózsát nyomunk. A karamellbóbitás fánkocskákkal díszítjük.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 8 245
elküldve: 2
receptkönyvben: 103
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Hossó Anita

Mióta szakács: 2011.05.23.
154 recept

receptjellemzők

konyha: francia
receptverseny: 2. Haas Receptverseny
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

képviselőfánk torta, vaníliakrémes torta égetett tésztából

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

aantee
aantee / aantee Tue, 2014-09-09 11:53

Az első tojás nem "rántottásodik meg", ahogy a forró tésztába belekevered?

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Sat, 2014-10-11 23:18

Kedves aantee! Nem rántottásodik meg, mert ez már nem a tűz fölött kerül bele. Gyorsan elkeverem, és utána jön a többi tojás is, majd összeáll a képviselőfánk tészta.
Üdv:
Anita

910
víz 2.5 dl
vaj 100 g
1 csipet
finomliszt 250 g
tojás 6 db
sütőpor 0.5 kk
lapzselatin 9 db
vanília 1 db
tej 4 dl
cukor 250 g
tojás 6 db
vaníliás pudingpor 1 tasak
citromlé 1 kk
cukor 200 g
habtejszín 2.5 dl
vaníliás cukor 1 csomag
habfixáló 1 csomag
víz 2 ek