Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rozmaringos göngyölt karaj

Rozmaringos göngyölt karaj
Rozmaringos göngyölt karaj
180 perc / előkészület: 40 perc sütés: 140 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Vidék Íze újságban találtam ezt a receptet pár éve. Igaz, ott kemencében sütötték, de kemence hiányában maradtam a sütőmnél. Nem mindent az ott leírtak alapján készítettem. Nem volt friss rozmaringom, sem mozsaram, de azért feltaláltam magam.

hozzávalók / 8 adag

A húshoz

A körethez

ajánlat

A köretet füstölt szalonna zsírján is lehet készíteni (természetesen a szalonna darabokat is benne hagyjuk :-)), így még pikánsabb lesz. Aki szereti, pici szárazpaprikával csípősre készítheti. Igazi kalóriabomba! Fogyókúrázóknak nem ajánlott. Mondjuk, én nem hagynám ki, de Ti tudjátok :-). Egy kóstolást mindenképpen megér.  A sarokban látható a képen, hogy, hogyan kell kinéznie a szétvágot karajnak. Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A karajt a csont mentén bevágjuk, de nem végig! Kb. 1cm vastag hús maradjon és akkor elfordítjuk a kést, és vízszintesen vágjuk tovább a karajt folyamatosan kifelé tekerve. Na, most kell az a bizonyos 1 db hentes! Ha jó hentesünk van, ezt megteszi helyettünk :-).
  2. Mindenhol jól besózzuk.
  3. A mustárt, 5 gerezd reszelt fokhagymával, a rozmaringgal, pici sóval, borssal jól elkeverjük és bekenjük vele a húst, és feltekerjük az eredeti állapotára.
  4. 1 éjszakát a hűtőben érleljük.
  5. Másnap kitekerjük, sorba rakjuk rá a bacon szalonnákat, majd a sajtszeleteket és visszatekerjük jó szorosan.
  6. Összekötözzük és a széleit bevarrjuk vagy hústűvel megtűzzük.
  7. Egy magas falú tepsibe rakjuk, felöntjük a fehérborral, mellé tesszük a zsírt és a megmaradt fokhagyma gerezdeket.
  8. Alufóliával letakarjuk, és sütőbe tesszük.
  9. 1,5 óráig 180 fokon sütjük, majd levesszük róla a fóliát és még 45 percig sütjük amíg szép piros nem lesz.
  10. Néha  meglocsoljuk a zsírjával.
  11. Amíg sül elkészíthetjük a köretet.
  12. A hagymát  apró kockákra vágjuk  a zöldségeket karikára vágjuk és kevés zsíron picit pároljuk, majd a kimosott savanyú káposztát is mellé tesszük és puhára pároljuk együtt az egészet (kb 30 perc).
  13. Ízlés szerint lehet borsozni, sózni.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 16 401
elküldve: 3
receptkönyvben: 172
elkészítve: 7/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Edit

Mióta szakács: 2010.01.31.
149 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek
nehézség: közepes
szezon: ősz
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

mustáros-rozmaringos göngyölt karaj, mustáros göngyölt karaj rozmaringgal

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Pitypang21
Pitypang21 Fri, 2014-02-21 22:11

Kedves Edit! Köszönet a receptért! Már nem először fogom megcsinálni a hétvégén!

laraed
Edit / laraed Mon, 2012-06-11 21:49

Kedves Éva! Régen beszéltünk , lefoglalnak az unokák , de azért minden nap feljövök , és szétnézek erre felé . Örülök , hogy finomnak találtátok Ti is. :))) Üdv Edit

laraed
Edit / laraed Sun, 2011-12-18 19:14

Kedves Márta ! 2dl elég bele . Boldog Békés Karácsonyt :)) Üdv Edit

810
csontos sertéskaraj 2 kg
mustár 3 ek
rozmaring 2 tk
0 ízlés szerint
fehér bors 0 ízlés szerint
trappista sajt 20 dkg
bacon 40 dkg
fokhagyma 1 fej
disznózsír 8 dkg
vöröshagyma 1 db
sárgarépa 2 db
zeller 1 db
savanyú káposzta 1 kg
fehérbor 2 dl
disznózsír 2 dkg
0 ízlés szerint
fehér bors 0 ízlés szerint