Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rozmaringos eperjoghurt-torta

Rozmaringos eperjoghurt-torta
Rozmaringos eperjoghurt-torta
60 perc / előkészület: 45 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Párom nagymamájának készült ez a torta, nagyon könnyű, krémes. A cukrot ki lehet váltani édesítőszerrel, ebben az esetben fontos, hogy hőstabil édesítőt használjunk, a piskótához pedig mindenképpen olyant, amely a cukorral megegyező mértékben édesít.

hozzávalók / 8 adag

A piskótához

A krémhez és az eperzseléhez

ajánlat

Könnyű, tavaszi-nyári desszertnek ajánlom. A díszítéséhez én az epreket csokoládéba mártottam, ezen kívül habcsókokat, ledarált liofilizált vörösáfonyába forgatott trüffelgolyókat és friss rozmaringdarabokat használtam, de ez már csak a készítő képzeletén múlik.

Szólj hozzá!

elkészítés

A piskótához

  1. A sütőt melegítsük elő 160 °C-ra, egy 20 cm-es tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral.
  2. A tojásokat válasszuk szét. A sárgáját keverjük habosra a cukorral, a fehérjét verjük fel kemény habbá.
  3. A cukros tojássárgáját lazítsuk meg egy kanál habbal, majd forgassuk bele a többi habot úgy, hogy ne törjön össze.
  4. Szitáljuk a tojásos keverékbe a lisztet és a kakaóport és gyors mozdulatokkal kavarjuk csomómentesre. Továbbra is vigyázzunk, hogy habos maradjon.
  5. Simítsuk a masszát a tortaformába, és süssük 15-20 percig, az ajtót ne nyissuk rá ezalatt. Tűpróbával ellenőrizhetjük, ha letelt az idő. Ha átsült, hagyjuk hűlni nyitott sütőajtónál, majd borítsuk ki a tortaformából, és húzzuk le róla a sütőpapírt.
  6. Tisztítsuk meg a tortaformát, és fektessük bele vissza a lapot. A forma oldalát béleljük ki celofánnal vagy sütőpapírral.

A krémhez és az eperzseléhez

  1. Az eperből válasszunk ki 3-4 szemet díszítéshez, a többit tegyük fel főni kevés vízzel, a rozmaringággal és ha szükséges, kevés cukorral. Főzzük addig, amíg az eperszemek megpuhulnak, és szét tudjuk őket nyomkodni.
  2. Vegyük ki a rozmaringot, majd kis lukú szűrőn passzírozzuk át az epret, hogy ne maradjon mag a főzetben. Forraljuk tovább a lepasszírozott epret, amíg szirupos lesz, bevonja a kanalat.
  3. Áztassuk hideg vízbe a zselatinlapokat, majd ha megpuhultak, keverjük teljes felolvadásig a forró eperszirupba. Hagyjuk langyosra hűlni a szirupot gyakran megkeverve, hogy ne csomósodjon össze.
  4. Mérjük ki a joghurtot egy nagy tálba, és apránként keverjük hozzá az eperszirup kétharmadát.
  5. Verjük fel a habtejszínt, és forgassuk bele az epres-joghurtos keverékbe. Ennél a pontnál érdemes megkóstolni a krémet, és ha esetleg szükséges, édesíteni még egy kicsit. (Én általában nem szoktam, de ez függ a gyümölcstől és a célközönség ízlésétől is.:) )
  6. Öntsük a kész krémet a piskótalapra az előkészített tortaformánkba, majd tegyük egy fél órára a hűtőbe kicsit dermedni. Fél óra elteltével biztonsággal a tetejére önthetjük az eperszirup maradékát, már nem fog elegyedni a krémmel (ha kell, ehhez egy kicsit újralangyosíthatjuk, ha már nagyon sűrű lenne). Legalább 5-6 órát, de inkább egy éjszakát pihentessük a tortát, hogy teljesen kidermedjen. Ezután kivehetjük a tortaformából, az oldaláról pedig óvatosan lehúzhatjuk a sütőpapírt vagy celofánt, így az oldala is szép sima lesz.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 20 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 500
elküldve: 0
receptkönyvben: 23
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

csipkebogyó

Mióta szakács: 2019.04.08.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, Anyák napja, Valentin-nap
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
nehézség: közepes
szezon: nyár
receptverseny: Piros Sütis Receptverseny
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

Joghurttorta, epertorta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

286
tojás 2 db
cukor 40 g
finomliszt 30 g
cukrozatlan kakaópor 10 g
görög joghurt 250 g
habtejszín 400 ml
eper 1 kg
cukor 1 csapott ek
rozmaring 1 szál
lapzselatin 12 db