r
Nosalty Logó

Ricottás gnocchi gombaszósszal

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gréti
Ricottás gnocchi gombaszósszal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A szószhoz

A díszítéshez

Összesen 287 kcal
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A szószhoz

A díszítéshez

Összesen 2286 kcal
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A szószhoz

A díszítéshez

Összesen 149 kcal
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.5 g

Zsír

  • Összesen
    18.3 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    74 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    593.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    190 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    210 mg
  • Nátrium
    145 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    134.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    180 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    142 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    390 micro
  • β-crypt
    93 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    64 micro
Összesen 287 kcal
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    84 g

Zsír

  • Összesen
    146.4 g
  • Telített zsírsav
    76 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    52 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    595 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4746.6 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    139 mg
  • Kálcium
    1522 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    221 mg
  • Foszfor
    1683 mg
  • Nátrium
    1160 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    170.1 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    1073.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1437 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    230 mg
  • D vitamin:
    157 micro
  • K vitamin:
    82 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    268 micro
  • Kolin:
    346 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1132 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    3124 micro
  • β-crypt
    744 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    516 micro
Összesen 2286 kcal
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    9.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    305.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    98 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    108 mg
  • Nátrium
    75 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    93 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    73 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    201 micro
  • β-crypt
    48 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 149 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A szószhoz

A díszítéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. Először a tésztát gyúrjuk be. Egy nagy tálba öntjük a lisztet, ráütjük a tojást, a reszelt parmezánt, sózzuk, borsozzuk, reszelünk rá egy csepp szerecsendiót, és hozzáadjuk a papírtörlőn lecsöpögtetett vagy gézen átnyomott ricottát. Villával összekeverjük az egészet, majd kézzel összegyúrjuk. A tálban letakarva a hűtőbe tesszük egy fél órára.
  2. Közben elkészítjük a díszítéshez a zöldségeket. A gombákat megmossuk. Egy-két szép fejnek a közepéről vágunk 9-12 szép szeletet, ezeket egy serpenyőben – amelyikben majd a szósz is készül – egy csepp olívaolajon megpirítjuk mindkét oldalukon. Mellette vagy utána a mosott, felcsíkozott, kockázott kaliforniai paprikát is megpirítjuk picit. A zöldségeket külön tányérra szedjük.
  3. A serpenyőben újabb kanál olívaolajon megpirítjuk a kockázott hagymát, rádobjuk az ugyancsak kockázott gombát, sózzuk, borsozzuk, friss kakukkfüvet és rozmaringot morzsolunk rá, közepes lángon lepirítjuk az egészet. Tejszínnel felhúzzuk, picit összeforraljuk, majd egy magas edénybe átöntve botturmixszal összepürézzük.
  4. Miközben készül a szósz, vagy utána, elkezdhetjük a tésztakészítést. A gombócot a hűtőből kivéve egy munkalapon nyolc részre vágjuk. Ezeket egyenként pufi hurkába sodorjuk, és 6-6 kis részre vágjuk. Ezeket a darabkákat két tenyerünk között golyókba formázzuk. Az így kapott gömbökbe, ha van otthon kb. 2-2,5 cm átmérőjű kiszúróformánk, akkor azt, ha nincs, akkor egy vastagszélű gyűrűt vagy egy kartonból készített hengert belenyomunk félig, aztán kihúzzuk. A formát a belenyomás előtt mindig mártsuk lisztbe. A tésztának úgy kell a beavatkozás után kinéznie, mint egy apró gombafej a szárával.
  5. A gomba formájú tésztákat 2-3 turnusban, lobogó, forrásban lévő, sós vízbe dobjuk úgy, hogy miután feljöttek a víz felszínére még további 3 percig főzzük őket. A kész gomba-gnocchikat jól leszűrjük, és a serpenyőben vajon vagy olívaolajon picit átpirítjuk, sózzuk-borsozzuk.
  6. Jöhet a tálalás. A tányérokra húzunk 2-2 gombakrémcsíkot, ezekbe ültetjük a gomba-gnocchikat, melléjük sült gombaszeleteket és paprikakockákat helyezünk, megszórjuk az egészet frissen reszelt parmezánnal és aprított friss petrezselyemmel. Jó étvágyat hozzá!
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 30
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 1163
  • Feltöltés dátuma: 2020. szeptember 26.

Ajánló

Ricottás gnocchit más szósszal is készíthetünk: paradicsomos, spenótos vagy például sütőtökös krémmel is jó ízkombinációt alkot.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Tréfás, hogy a tészta néz úgy ki, mintha gomba lenne, közben a kalaposokat a szószban találjuk. Egy olasz főzős műsorban láttam ezt a receptet, utána fejből próbáltam meg leutánozni, elég jól sikerült szerintem. Kóstoljátok meg, hogy ti is ezen a véleményen legyetek. Húsimádóknak mehet egy kis pirított baconkocka-szórás a tetejére. Vegáknak pedig pirított gombaszeletek és/vagy pirított piros kaliforniai paprikakockák, esetleg sárga céklachips. A friss borsszórás és a petrezselyem a gomba legjobb társai, ne hagyjátok le a tányérról ezeket sem!

Hozzávalók

A tésztához

A szószhoz

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek