Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Retro mákos

Retro mákos
Retro mákos
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Emlékszik-e még valaki arra a bizonyos NDK-s robotgépre? Én 30 éve kaptam egyet használtan, vele egy Használati utasítás c. füzetkét is, amiben mindenféle használati és karbantartási praktikák mellett egy kis receptgyűjtemény is volt. Nem tudom, előttem hány évig szolgálta az előző tulajdonosát - párom édesanyját - az a konyhagép, de az biztos, hogy megbízható, masszív kis jószág volt. Habot vert, dagasztott, mixelt, kávét darált... Nekem még hosszú évekig nagyon megkönnyítette a konyhában a dolgomat, az biztos. A motorja sose ment tönkre, de aztán a műanyag részei kikoptak, és egy idő után már nem lehetett hozzá alkatrészt kapni. Kegyeletből még évekig őrizgettem a konyhaszekrény mélyén, de aztán egy napon, helyhiány miatt, fájó szívvel kidobtam. Viszont a használati utasítását eltettem emlékül.
Minap a kezembe akadt, és nosztalgiáztam egy kicsit. Lapozgattam, nézegettem a régi kis hűséges "dolgozómról" készült képeket, és közben odakeveredtem a receptekhez. Ott találtam ezt a mákos süteményt, ami persze egyáltalán nem volt egyértelműen leírva. Én kalkuláltam ki, mit hogyan csináljak, hogy nagy eséllyel jó legyen a végeredmény. És finom is lett, ahogy vártam, jó mákos és puha kelt tésztás. Szerintem pont olyan, mint régen, mint amikor még NDK-s robotgéppel készítették a modern háziasszonyok. :)

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A mákos rátéthez

ajánlat

Nálunk a mazsola nem kedvenc (sajnos), de bármilyen aszalt  vagy kandírozott gyümölccsel is finom. Én most kandírozott narancshéjat tettem bele.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először az élesztős tésztát készítjük el. Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztbe keverjük a sót, a cukrot, a megkelt élesztőt, a többi langyos tejet és a megolvasztott margarint. Könnyű tésztát dolgozunk ki belőle. Letakarva, langyos helyen kelni hagyjuk másfél-kétszeresére.
  2. Addig elkészítjük a mákos rátétet. A tejet felforraljuk, és beleszórjuk a búzadarát. Kis lángon kevergetjük 1 percig.
  3. Ekkor beleszórjuk a darált mákot, a mazsolát, a kétféle cukrot, belereszeljük a citomhéjat. Jól összekeverjük, és máris levesszük a tűzről.
  4. Beledolgozzuk a margarint, és ha már nem túl forró, a tojások sárgáját.
  5. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és finoman azt is a langyosra hűlt masszához forgatjuk.
  6. Egy tepsit kikenünk, és belesimítjuk az élesztős tésztát.
  7. Erre kenjük egyenletesen a mákos masszát. Kicsit hagyjuk pihenni, míg a sütő bemelegszik.
  8. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje kis színt kap.
  9. Langyosan már lehet is szeletelni.

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 22x38x6 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 214
elküldve: 4
receptkönyvben: 239
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mákos kelt tészta, mákos lepény, mákos kelt kocka

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ildi71
Ildi71 / ildi71 Sun, 2011-06-12 20:35

Kedves Fahéj! Köszi a receptet, ma megsütöttem. Finom lett, viszont nekem csak fele ilyen magas a tészta. Nem túl nagy a tepsi mérete? Vagy a liszt mennyisége kicsi?

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2011-06-13 10:14

Kedves Ildi!
Én ezekkel az adagokkal sütöttem, és a tepsi is ekkora volt. De ha megnézed a képet, nekem is vannak olyan részek, ahol laposabb a fehér tészta. Két dologtól lesz magasabb: ha jól megkel az élesztős tészta, valamint ha jó kemény marad a tojáshab a mákos masszában. Persze lehet nagyobb adagokkal is sütni, vagy kisebb tepsiben. De van még egy csel, pontosan az, ha apróbb kockákra vágjuk, akkor viszonylagosan magasabb...nak tűnik. :)
Üdv: Fahéj

Kiswackor
Rusvai Katalin / Kiswackor Sun, 2011-06-05 07:14

Kedves Fahéj!
Nagyon jó receptnek tűnik a sütid, de egyet nem értek. A töltelékhez nem írod a tojásokat a hozzávalóknál, a 4-es pontban viszint már tojássárgákról van szó...Hány tojás kell akkor bele?

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2011-06-05 07:32

Kedves Kiswackor!
Ezer bocs, ezt tényleg kifelejtettem. De már javítottam is: 3 tojás kell hozzá, külön a sárgája és a habbá vert fehérje. Még egyszer elnézést!
Üdv: Fahéj

klivi
klivi / klivi Sat, 2011-05-21 17:25

Kedves Fahéj!
Hogyne emlékeznénk....én most is azt használom, anyukámtól nyúltam le, mert ezzel tudom igazán keményre felverni a tojásfehérjét. Mondja is, hogy hiába a dizájnos habverője, nem ér annyit, mint a régi. Sajnálnám is, ha tönkremenne...
A sütid remek, nekem is egyik gyengém a mák. Most is várakozik egy mákos receptem, remélem hamarosan felkerül.
További sok sikert a kitűnő receptjeidhez!
Üdv.
Livi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2011-05-27 09:43

Kedves Livi!
Teljesen igaza van anyukádnak, a mai gépek sokszor szebbek ugyan, de nem olyan hatékonyak. Nekem az NDK-s után volt egy Philipsem, az szuper volt, pl.1 kg lisztből percek alatt dagasztott csudajó tésztát, most van helyette egy Bosch, de a nyomába sem léphet az előzőnek.
Üdv: Fahéj

1352
finomliszt 25 dkg
1 csipet
élesztő 1.5 dkg
cukor 5 dkg
tej 1.3 dl
margarin 7 dkg
margarin 1 ek
tej 0.5 l
búzadara 100 g
mák 25 dkg
cukor 15 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 0.5 citromból nyert
mazsola 5 dkg
margarin 10 dkg
tojás 3 db