r
Nosalty Logó

Rakott tök hússal és gombával

Gonoszka1
Rakott tök hússal és gombával
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

589
Kalória
30.7g
Fehérje
44g
Szénhidrát
32.4g
Zsír
468.9g
Víz
98.9g
Koleszterin
4.8g
Élelmi rost
12.3g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 589 kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 4707 kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 82 kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    30.7 g

Zsír

  • Összesen
    32.4 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    99 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1205.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    205 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    101 mg
  • Foszfor
    411 mg
  • Nátrium
    449 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    44 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    468.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    219 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    71 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    173 micro
  • Kolin:
    99 mg
  • Retinol - A vitamin:
    110 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    247 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    730 micro
Összesen 589 kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    245.7 g

Zsír

  • Összesen
    259.4 g
  • Telített zsírsav
    130 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    63 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    791 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9641.9 g
  • Cink
    26 mg
  • Szelén
    232 mg
  • Kálcium
    1639 mg
  • Vas
    38 mg
  • Magnézium
    809 mg
  • Foszfor
    3290 mg
  • Nátrium
    3594 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    352.3 g
  • Cukor
    98 mg
  • Élelmi rost
    38 mg

Víz

  • Összesen
    3751.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1753 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    572 mg
  • D vitamin:
    142 micro
  • K vitamin:
    75 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    74 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1385 micro
  • Kolin:
    789 mg
  • Retinol - A vitamin:
    877 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1979 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5842 micro
Összesen 4707 kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.3 g

Zsír

  • Összesen
    4.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    169.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    63 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    6.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    66.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    103 micro
Összesen 82 kcal

Elkészítés

  1. A tökök végeit levágjuk, meghámozzuk a végeikkel együtt (csak az ehetetlen vége kerül a szemétbe). Majd hosszában kettévágjuk, és kanállal a magokat is kikaparjuk. Félcentis félkarikákra vágjuk a fél tököket. Kevés citromos-sós vízben, forrástól számítva 4-5 percig főzzük, majd leöntjük róla a vizet.
  2. A combot és a füstölt sonkát ledaráljuk. A hagymákat megpucoljuk, felaprítjuk. A gombákat is megtisztítjuk, és feldaraboljuk (nem kell nagyon apróra vágni). A rizst megmossuk.
  3. A rizst sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük.
  4. Egy lábosba beleteszünk 1 teáskanálnyi zsiradékot, megfonnyasztjuk a hagyma kb. harmadát, majd rátesszük a gombákat. Sózzuk, borsozzuk, és elfőzzük a levét.
  5. Egy másik lábosba is beleteszünk 1 teáskanálnyi zsiradékot, és a maradék hagymát. A hagymát megpároljuk, majd rátesszük a darált combot és a darált füstölt sonkát. Sózzuk (óvatosan, mert a sonka sós), borsozzuk. Fehéredésig kevergetve pirítjuk, majd ráöntjük a vizet. Pár percig főzzük.
  6. A rizs harmadát a gombához keverjük, a kétharmadát pedig a húshoz. A kaprot leöblítjük, alaposan lerázzuk, majd felaprítjuk. A tejfölben elkeverjük a kaprot kevés sóval.
  7. Egy tepsit kikenünk 1 teáskanálnyi zsiradékkal. A tök harmadát elosztjuk a tepsi alján. Rásimítjuk a rizses darált húst. Erre rákenjük a kapros tejföl harmadát. Erre a tök második harmadát rendezzük, majd a rizses gomba következik. Ezt megint a kapros tejföl második harmadával megkenjük. Erre elrendezzük a maradék tökdarabokat, és rákenjük a maradék kapros tejfölt.
  8. 210 fokos sütőben kb. 45-50 percig sütjük szép pirosra. (Én hideg sütőbe tettem, de ha a sütő előmelegített, akkor a sütési idő rövidebb.)
  9. Melegen tálaljuk, kevés tejföllel meglocsolva.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 45 p
  • Főzés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 45 p
  • Sütés hőfoka: 210 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 37x30

Nyár van, és lehet kapni gyenge spárgatököt. Mivel mi szeretjük, és idén a töltött tök másképpent már sokszor elkészítettem, gondoltam, hogy most rakva fogom megcsinálni. Nagyon finom nyári étel. Az általam felhasznált hozzávalókkal, az elpárolgást is beleszámítva 100 grammban 139 kalória van. Így elmondható, hogy fogyókúrába is beilleszthető finomság.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek