r
Nosalty Logó

Rakott savanyú káposzta 5. Támadás az influenza ellen

nemnagykunszt
Rakott savanyú káposzta 5. Támadás az influenza ellen
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A káposztához

A gombócokhoz

634
Kalória
21.6g
Fehérje
34.3g
Szénhidrát
40.7g
Zsír
419.4g
Víz
171.4g
Koleszterin
6.9g
Élelmi rost
10.7g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A káposztához

A gombócokhoz

Összesen 634 kcal
  • 4% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A káposztához

A gombócokhoz

Összesen 3801 kcal
  • 4% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A káposztához

A gombócokhoz

Összesen 113 kcal
  • 4% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    21.6 g

Zsír

  • Összesen
    40.7 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    171 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2751.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    212 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    88 mg
  • Foszfor
    365 mg
  • Nátrium
    2052 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    34.3 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    419.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    388 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    31 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    43 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    84 micro
  • Kolin:
    147 mg
  • Retinol - A vitamin:
    172 micro
  • α-karotin
    834 micro
  • β-karotin
    2156 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    919 micro
Összesen 634 kcal
  • 4% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    129.5 g

Zsír

  • Összesen
    244.2 g
  • Telített zsírsav
    89 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    101 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    1029 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    16510.9 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    161 mg
  • Kálcium
    1273 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    531 mg
  • Foszfor
    2191 mg
  • Nátrium
    12312 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    205.9 g
  • Cukor
    64 mg
  • Élelmi rost
    41 mg

Víz

  • Összesen
    2516.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2327 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    22 mg
  • C vitamin:
    184 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    257 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    45 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    501 micro
  • Kolin:
    882 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1033 micro
  • α-karotin
    5001 micro
  • β-karotin
    12938 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    5513 micro
Összesen 3801 kcal
  • 4% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    7.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    493 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    65 mg
  • Nátrium
    368 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    6.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    75.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    69 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    149 micro
  • β-karotin
    386 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    165 micro
Összesen 113 kcal

Elkészítés

A káposztához

  1. A savanyúkáposztát tegyükegy tésztaszűrőbe, és folyóvízben mossuk át. Ne áztassuk, csak mossuk, hogy ne legyen nagyon savanyú.
  2. 1,5 vöröshagymát karikázzunk fel, és keverjük a savanyú káposzta közé.
  3. Főzzük meg a rizst.
  4. 1 dl olívaolajat, 8 szem egész borsot, 1 kk sót, 5 babérlevelet szintén alaposan keverjünk hozzá a káposztához, és tegyük félre.
  5. A darált csirkemellhez, hagymához, répához üssük hozzá a tojásokat, és az 1,5 tk sóval, 1 kk borssal és a kihűlt hideg rizzsel gyúrjuk össze. Ha nincs húsdaráló, akkor a répát és a hagymát a nagylyukú reszelőn gyaluljuk le.
  6. Egy nagy fazékban forraljunk sós vizet, majd formázzunka masszából 5-6 cm-es gombócokat, és tegyük a vízbe. Ha feljöttek a tetejére, szedjük ki.
  7. A gombócokat egyenletesen osszuk el a tepsiben. Tegyük az előkészített káposztát közéjük, rájuk.
  8. Öntözzük meg 1,5 dl borral és az 6 dl tejföllel, a tetejére karikázzunk póréhagymát.
  9. Alufóliával fedjük le, és 190 fokon süssük így 45 percig, majd fólia nélkül 220 fokon addíg, míg nem pirul meg a teteje. Kb. 15-20 perc.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 60 p
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: kb 60*40

"Összehangolt támadást intézett az IR szervezet a V. és a B. típusú ellenséges tevékenységű törzsek ellen, adta hírül az NNKIH. A hivatal egyik kihelyezett riporterének sikerült részleteket is megtudnia az akcióról: Az IR hivatalosan is megerősítette az értesülést, miszerint egy összehangolt akcióval sikerült meggyengíteni, illetve néhányat megsemmisíteni a szervezetet több hónapja károsító törzsek közül. A támadást egyik fő vonalát az SK fedőnevű - kollégái által csak „besavanyodott”-nak gúnyolt - parancsnok vezette, míg a másik vonalat a már jól bevált 0,7-es kaliberű egységgel ellátott, felfegyverzett zöldek alkották. A 0,7-es fegyverek először meggyengítették, majd SK segítségével a zöldek felszámolták a gócpontokat. A támadásban a saját erők közül egy ember könnyebb égési sérüléseket szenvedett, de őt helyben sikerült ellátni. Az akciót sikeresnek nyilvánították, így ismét biztonságossá váltak a felszabadított körzetek." Igen, ez is egy recept. Nem tudom, mire számítottál, ez nem a Kék fény és nem is az a műsor, ahol a TV-d egy alvilági figura, és az ügyvédje a Jusztbácsi, akinek a nevében játékosan angolul benne van az ítélet ugyebár. Azért ez elgondolkoztató…Szóval, ezt a receptet muteromnak köszönhetem, mert gyerekkoromban folyamatosan azt hallgattam, hogy: „Egyél egy kis vitamint…nem fog megártani!”, és „Legalább a zöldséget edd ki”, vagy „Semmi gyümölcsöt nem esztek, aztán meg csodálkoztok, hogy…” Na, én eszek gyümölcsöt, de nagy híve vagyok (sekszpírien: tréfa balra el) a fenntartható fejlődésnek, így csak és kizárólag szezonálisan fogyasztom. Ésmivelhogy rákaptam a szőlőre, annak meg ugyebár nincs szezonja így koncentrátumban fogyasztom. Most is. Száraz fehérbor. Ennek a segítségével elkészítünk egy felrázó receptet. Adunk egy pofont a szervezetben tivornyázó baciknak, meg az ízlelőbimbóinknak, ha már a természet bimbói váratnak magukra… Az sk-nak öntsd le a levét, majd egy szűrőben, mosd át. Jószokásunkhoz híven a bacilusok arcának először egy kanalas orvosságra hajazó, szájon át bevehető, gyócccer jellegű készítménnyel adunk. Bor kipukkant, pohárba ki -, szájba betölt, megforgat, lenyel. Ha az orvos másképpen nem rendeli, akkor ilyenkor a napi adagja 3*1,5 dl. Ebből ez előkészület közben legurítjuk az elsőt. Vágd félbe a 2 vöröshagymát. 3 felet karikázd fel, szórd a káposztába. Önts rá az olívaolajat, dobáld bele a borsot, babérlevelet, sót, keverd össze, tedd félre. Főzz meg 1 dl rizst 2x annyi vízben. Aki nem tudja hogyan kell, az itt megnézheti: http://nemnagykunszt.postr.hu/koritek-feneket. Ha kész, akkor a rizst hideg vízben leszűröd, félreteszed. A csirkemellet, a 2 répát, a maradék fél vöröshagymát daráld le húsdarálón. Üsd bele a 2 tojást, tedd bele az 1,5 tk sót, 1 kk fekete őrölt borsot. Gyúrd össze, és dobd félre, közben egy fazékban forralj vizet, sózd meg. A rizst hozzákevered a masszához, átgyúrod. Kicsit folyós lesz, de a vízben a tojás összekapja, mint kezdő szatír a lódenkabátot. Ha a víz felforrt, akkor vedd lejjebb a tűzhelyet. A masszából formázz kb. 5-6 cm-es gombócokat, tedd őket a vízbe. Ha feljönnek a víz tetejére, akkor kész. Szedd ki. Egy nagy, mély tepsibe rendezd el a gombócokat, szuszakold közéjük (szuszakolás: tuszkolás: gyömöszölés: tömködés: nyomkodás) a káposztás okosságot, a maradékot szórd a tetejére. Jajdenagy jön! Öntözd meg 1,5 dl borral. NE SAJNÁLD!!! Ez orvosilag a  2x1,5 dl. Aztán jöhet rá 6 dl tejföl, és karikázd a tetejére a póréhagymát. Egy csipet sóval hintsd, mint az igét. Alufóliával zárd le, és told be a sütőbe.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek