r
Nosalty Logó

Rakott krumpli Gabys konyhájából

Gabys
Rakott krumpli Gabys konyhájából
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A rakott krumplihoz

A tejfölös szószhoz

A tepsi kikenéséhez

  • 5 dkg vaj (vagy vajkrém)

A tálaláshoz

  • 5 dkg sajt (reszelt, elhagyható)
934
Kalória
33.3g
Fehérje
53.6g
Szénhidrát
66g
Zsír
422.9g
Víz
264.3g
Koleszterin
5.9g
Élelmi rost
8.4g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A rakott krumplihoz

A tejfölös szószhoz

A tepsi kikenéséhez

A tálaláshoz

Összesen 934 kcal
  • 6% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A rakott krumplihoz

A tejfölös szószhoz

A tepsi kikenéséhez

A tálaláshoz

Összesen 5606 kcal
  • 6% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A rakott krumplihoz

A tejfölös szószhoz

A tepsi kikenéséhez

A tálaláshoz

Összesen 139 kcal
  • 6% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    33.3 g

Zsír

  • Összesen
    66 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    264 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1174.9 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    43 mg
  • Kálcium
    272 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    101 mg
  • Foszfor
    542 mg
  • Nátrium
    207 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    53.6 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    422.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    314 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    53 mg
  • D vitamin:
    102 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    67 micro
  • Kolin:
    184 mg
  • Retinol - A vitamin:
    292 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    230 micro
  • β-crypt
    44 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    237 micro
Összesen 934 kcal
  • 6% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    199.7 g

Zsír

  • Összesen
    396 g
  • Telített zsírsav
    184 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    131 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    29 g
  • Koleszterin
    1586 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7049.5 g
  • Cink
    29 mg
  • Szelén
    256 mg
  • Kálcium
    1630 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    608 mg
  • Foszfor
    3254 mg
  • Nátrium
    1243 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    321.6 g
  • Cukor
    51 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

Víz

  • Összesen
    2537.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1883 micro
  • B6 vitamin:
    8 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    320 mg
  • D vitamin:
    610 micro
  • K vitamin:
    52 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    44 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    401 micro
  • Kolin:
    1106 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1750 micro
  • α-karotin
    24 micro
  • β-karotin
    1382 micro
  • β-crypt
    265 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1422 micro
Összesen 5606 kcal
  • 6% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    9.9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    175.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    81 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    63.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    47 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    44 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    34 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    35 micro
Összesen 139 kcal

Elkészítés

A rakott krumplihoz

  1. Alaposan megmossuk a krumplit és héjába megfőzzük. Ha megfőtt, megpucoljuk és félretesszük.
  2. Amíg hűl, a tejfölt 2 egész tojással, kevés sóval simává keverjük.
  3. A hagymát kis kockákra vágva kevés zsírban (olajban) megdinszteljük, beleszórjuk apirospaprikát, ízlés szerint sót és összekeverjük.
  4. Rátesszük a darált húst és kevergetve fehéredésig főzzük, addig, míg a leve elfő és "morzsáira" nem esik szét. Ha kész, megszórjukborssal (ízlés szerint).
  5. Hosszúkás, magas jénait (vagy tepsit) vastagon kivajazzuk, az oldalát is, a megfőtt krumpli nagyobb részét belekarikázzuk, enyhénmegsózzuk, és megszórjuk a grill főszersóval (ne sajnáljuk, nyugodtan pirosodjon).
  6. Rátesszük a kész darálthúst, elsimítjuk, és a tojásos tejföl nagyobb részét egyenletesen rákanalazzuk.
  7. A maradék krumplit rákarikázzuk, picit megint sózunk, grill fűszersó és a maradék tejfölt egyenletesen elosztjuk.
  8. Előmelegített sütőben normál hőfokonaddig sütjük, amíg a felszíne halványaranybarnalesz.
  9. Aki szereti (mi igen), a tányéron sajttal megszórhatja, finomabb. :)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 190 °C

Egyszerűen nem szeretem a hagyományos rakott krumplit. Anya legnagyobb bosszúságára mindig kipilinszkáztam belőle a kolbászt és a tojást. Igazából ímmel-ámmal megettem a krumplit. Ma már értem, miért volt bosszús... Viszont, magát az ízét szerettem, ezért nekiálltam kisérletezni. Voltak melléfogásaim:) végül kialakult ez a hosszú évek óta bevált rakott krumpli. A grill fűszersó sajátos "füstölt" ízt ad, a tejföltől nem lesz száraz a krumpli. A sajt már csak "hab a tortán" :D

További receptek

Rakott újburgonya

Formabontó rakott krumpli az alábbi, mégis ugyanolyan komfortos és házias, mint az eredeti verzió. Használjunk hozzá zsenge újburgonyát, ízes kolbászt és tojást, a tálaláshoz pedig ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek