Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rakott krumpli Gabys konyhájából

Rakott krumpli Gabys konyhájából
Rakott krumpli Gabys konyhájából
75 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyszerűen nem szeretem a hagyományos rakott krumplit. Anya legnagyobb bosszúságára mindig kipilinszkáztam belőle a kolbászt és a tojást. Igazából ímmel-ámmal megettem a krumplit. Ma már értem, miért volt bosszús...

Viszont, magát az ízét szerettem, ezért nekiálltam kisérletezni. Voltak melléfogásaim:) végül kialakult ez a hosszú évek óta bevált rakott krumpli. A grill fűszersó sajátos "füstölt" ízt ad, a tejföltől nem lesz száraz a krumpli. A sajt már csak "hab a tortán" :D

hozzávalók / 6 adag

A rakott krumplihoz

A tejfölös szószhoz

A tepsi kikenéséhez

  • 5 dkg vaj (vagy vajkrém)

A tálaláshoz

  • 5 dkg sajt (reszelt, elhagyható)
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Alaposan megmossuk a krumplit és héjába megfőzzük. Ha megfőtt, megpucoljuk és félretesszük.

  2. Amíg hűl, a tejfölt 2 egész tojással, kevés sóval simává keverjük.

  3. A hagymát kis kockákra vágva kevés zsírban (olajban) megdinszteljük, beleszórjuk a pirospaprikát, ízlés szerint sót és összekeverjük.

  4. Rátesszük a darált húst és kevergetve fehéredésig főzzük, addig, míg a leve elfő és "morzsáira" nem esik szét. Ha kész, megszórjuk borssal (ízlés szerint).

  5. Hosszúkás, magas jénait (vagy tepsit) vastagon kivajazzuk, az oldalát is, a megfőtt krumpli nagyobb részét belekarikázzuk, enyhén megsózzuk, és megszórjuk a grill főszersóval (ne sajnáljuk, nyugodtan pirosodjon).

  6. Rátesszük a kész darálthúst, elsimítjuk, és a tojásos tejföl nagyobb részét egyenletesen rákanalazzuk.

  7. A maradék krumplit rákarikázzuk, picit megint sózunk, grill fűszersó és a maradék tejfölt egyenletesen elosztjuk.

  8. Előmelegített sütőben normál hőfokon addig sütjük, amíg a felszíne halvány aranybarna lesz.

  9. Aki szereti (mi igen), a tányéron sajttal megszórhatja, finomabb. :)
  • sütési hőfok: 190°C
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 608
elküldve: 10
receptkönyvben: 153
elkészítve: 2/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Gabys

Mióta szakács: 2012.08.10.
138 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Gabysos rakott krumpli, rakott krumpli, darált hússal rakott tejfölös rakott krumpli

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

terranova56
terranova56 Tue, 2017-03-14 19:55

Ha kipilinszkáztad belőle a kolbász és a tojást, és ezek után ízlett akkor helyük volt benne
Nálunk a vasárnapi ebédkor a húslevesből csak én eszem meg a zöldséget, karfiolt, zellert, kelbimbót, de a levest mindenki imádja, és a sárgarépát megeszik, én imádom a többit örülök, hogy nekem marad
Na így lennék a nálad maradt kolbásszal és tojással
Köszi, azért nem ártana íz szempontból egy kis kolbász és tojás

Gabys
Gabys / Gabys Tue, 2017-03-14 20:18

Jót mosolyogtam a véleményeden:) A levesből sem vagyok hajlandó megenni a zöldségeket a mai napig, pedig mindent beleteszek. A többiek viszont ki ezt, ki azt megeszik. A kolbászt kiváltom a fűszerekkel (szerintem) kemény tojást bevallom néha teszek bele a gyerekek kedvéért, de nem eszem meg most sem, kipilinszkázom a sajátomból. Így gömbölyű a családi ki mit eszik:) Ha van kedved, próbáld ki ezt a verziót is, hátha....:) Köszönöm a levélkédet, szép estét Neked! Gabi

terranova56
terranova56 Wed, 2017-03-15 10:32

Köszönöm a válaszodat, ezek szerint beletaláltam, valóban így működik a család ahogy írtad:)
Egy kicsit vitatkoznék, mert szerintem a füstölt kolbász ízét nem lehet fűszerekkel pótolni, de becs szó a hétvégén kipróbálom a te verziódat, tudom, hogy nem lehet rossz
Hétvégére rakott karfiolt tervezek, már megvettem, na mellé még befér a sütőbe ez is
2 az egyben
Szép napot neked
üdv:Ticcsi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2013-09-24 09:25

Nagyon fincsi, többször készült már, és mivel elmentve, fogom még alkotni, mert szereti a család. :)
Szép napot kívánok!
Éva-Anyóca

Gabys
Gabys / Gabys Tue, 2013-09-24 10:48

Kedves egészségetekre Anyócám:) Nagyon szép hetet kívánok! Gabi

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2012-09-10 15:48

Kedves Éva-Anyóca,
Köszönöm:) Nagyon bízom benne, hogy a családod körében is olyan sikere lesz, mint nálunk:) Szép napot Neked, Gabi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-09-10 15:01

Részemről köszönöm, így is ki fogom próbálni, néha változtatni kell a szokásoson.És ez olvasás és ránézés alapján megéri a próbát. :-O
Éva-Anyóca

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2012-09-10 15:49

Kedves Éva-Anyóca,
Köszönöm:) Nagyon bízom benne, hogy a családod körében is olyan sikere lesz, mint nálunk:) Szép napot Neked, Gabi
Mellényomtam...megdupláztam:D

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-09-10 16:25

Gabys!
Nem akarja ez a gép az igazat, vagy amit mi????
Szóval, biztos vagyok benne, hogy a családomnak is tetszeni és ízleni is fog ez a módozata a rakott burgonyának, sőt!!! :-O
Köszönöm, és ha elkészült, beszámolok.
Szép napot kívánok! -és hetet is, bár,...már kezd látogatóba jönni a pár fokkal hűvösebb idő, na de fűteni még akkor sem kell!!!! :-O :-O
Éva-Anyóca

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2012-09-10 17:30

Kedves Évi:)
kifog rajtunk a technika:) és igen, sajnos jön a hideg:( de azért bízom még az én nyaramban:D bízom benne, hogy a receptjeim között találsz még kedvedre valót. Várom a visszajelzésedet. Gabi

927
burgonya 2 kg
sertéslapocka 70 dkg
vöröshagyma 1 nagy fej
sertészsír 2 ek
fűszerpaprika 1 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszersó 0 ízlés szerint
tejföl 900 g
tojás 2 db
3 csipet
vaj 5 dkg
sajt 5 dkg