Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rakott káposzta Gonoszka konyhájából

Rakott káposzta Gonoszka konyhájából
Rakott káposzta Gonoszka konyhájából
105 perc / előkészület: 15 perc főzés: 60 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már régen készítettem rakott káposztát, és most télen van ennek a szezonja. Így gondoltam, hogy ma elkészítem. Egyébként ha a töltött káposztából a töltelék elfogy, de káposzta elég sok marad, akkor is szoktam annak a káposztának a felhasználásával rakott káposztát készíteni. Igazából ez az adag, amit készítettem, ez 4 nagyon nagy étvágyú embernek, vagy 6 kisebb étvágyú embernek bőven elég.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az egyik fej hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A paprikát és a paradicsomot is megmossuk, majd feldaraboljuk. A húst megmossuk és felkockázzuk.
  2. Egy lábosba beleteszünk 2 ek olajat, a felaprított hagymát és paprikát. Üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, majd 1-2 perc múlva megszórjuk 1 ek pirospaprikával, és rögtön beletesszük a felkockázott húst. 1-2 percig kevergetve összeforgatjuk, majd felöntjük vízzel. Sózzuk, de vigyázzva, mert még füstölt tarját is kockázunk bele. A füstölt tarjának a felét is kisebb kockákra vágjuk, és hozzáadjuk a húshoz. Annyi víz legyen csak rajta, ami éppen ellepi. Így főzzük kb 30 percig, majd a virslit is felkarikázzuk, és a húsokhoz adjuk. Kb. 15 percig főzzük még. A lényeg, hogy kevés lé legyen már csak rajta, mire megfő.
  3. Közben a másik hagymát is megtisztitjuk, és apróra vágjuk. Egy lábosba 2 ek olajra tesszük a hagymát, és üvegesre pároljuk. Közben a savanyú káposzta levét leöntjük. (Én mindig lével kérem, mert ha 1-2 nap múlva készítem csak el, akkor is friss marad, és a lé pedig tele van C-vitaminnal, így azt megisszuk.) Ha nagyon savanyú a káposzta, akkor átöblítjük. Rátesszük az üveges hagymára, majd megszórjuk 1,5 ek pirospaprikával, és felöntjük kevés vízzel. Kb. 15-20 percet főzzük. Itt is lényeges, hogy ne maradjon sok leve. 
  4. Közben a rizst megmossuk, és olajos-sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt, leszűrjük.
  5. Előveszünk egy tűzálló tálat, és összeállítjuk ételünket. A tűzálló tál aljára elterítjük a káposzta felét. Erre a rizst tesszük elrendezve, majd a rizsre a virslis-tarjás pörköltet. Ezt kb. 3 dl tejföllel bekenjük. Erre jön a káposzta másik fele, amit szépen elrendezünk rajta, majd a maradék kb. 2 dl tejföllel bekenjük. A maradék tarját szeletekre vágjuk, és elrendezzük a tejföl tetején.
  6. Hideg sütőbe tesszük, és 210 fokon kb 30 perc alatt megsütjük.
  7. Friss kenyérrel, tejföllel, forrón tálaljuk.
  • sütési hőfok: 210°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 36 cm
  • elkészítettem: 120 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 768
elküldve: 1
receptkönyvben: 53
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Gonoszka1

Mióta szakács: 2012.07.08.
428 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes, gluténmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

füstölt tarjás rakott káposzta, sertéshúsos-tarjakockás rakott káposzta, tejfölös rakott káposzta sertéshússal és füstölt tarjával

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2013-01-16 13:07

Köszönöm szépen, igaz a füstölt húst nem igazán szeretjük,( kevés alkalom ) , de attól még el fogom készíteni.:-))
Éva-Anyóca

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Wed, 2013-01-16 14:42

Kedves Éva-Anyóca!
Ebben a rakott káposztában nincs olyan sok füstölt tarja, és szerintem a káposztához kell is egy kis füstölt hús. De ha nem szeretitek, akkor egyszerűen csak tegyél bele egy kicsit több húst, és virslit. Tulajdonképpen a virsli is egy kicsit füstölve van, így talán az is megadja azt a kis ízt ami azért a rakott káposztába szerintem kell. Ha elkészítetted írd meg hogyan sikerült. Jó sütést-főzést kívánok. Üdvözlettel:Kinga

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2013-01-17 13:31

Kedves Gonoszka1!

Már alig várom,hogy elkészíthessem....igaz, lehet hogy kevéske kis füstöltet rakok bele, annyit tényleg elvisel, és finom ízhatást ad.:-)
Éva-Anyóca

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Thu, 2013-01-17 13:50

Kedves Éva-Anyóca!
Ha elkészítetted írjad meg légyszíves hogy sikerült, és ízlett-e Neked és a családodnak. Kiváncsi vagyok nagyon. Üdvözlettel:Kinga

1022
savanyú káposzta 70 dkg
sertéscomb 40 dkg
sertéstarja 30 dkg
virsli 140 g
vöröshagyma 2 nagy fej
paprika 1 db
paradicsom 1 db
tejföl 5 dl
rizs 20 dkg
napraforgó olaj 6 ek
fűszerpaprika 2.5 ek
0 ízlés szerint