Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rákóczi túrós Mignon konyhájából

Rákóczi túrós Mignon konyhájából
Rákóczi túrós Mignon konyhájából
115 perc / előkészület: 60 perc főzés: 10 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádom ezt a süteményt, de eddig csak cukiban ettem, mert sosem volt bátorságom elkészíteni. Nagy hiba volt! A tavaszi Stahl magazinban lépésről-lépésre mutatja be Wichmann Anna a készítését, gondoltam sima ügy, meg kell vele próbálkoznom. És tényleg nem okozott túl nagy nehézséget, egyedül a linzertészta nyújtása adja fel mindig a leckét, de arra meg már kikísérleteztem, hogy két szilikonos sütőpapír közt nyújtom, így nem esik szét, nem ragad rá a sodrófára és az alsó papírral a tepsibe is könnyen át lehet emelni. A hab készítésénél is féltem, de ez a gőz fölötti technika nem rejt semmi ördöngösséget és a sütin tényleg gyönyörűen megáll az így felvert hab, az íze isteni finom. Összességében azt kell mondjam, hogy sokkal finomabb, mint a cukrászdában készült, a saját munka öröme még ízletesebbé teszi! :) Mivel nem szeretjük süteményben a mazsolát, én kihagytam belőle, de aki kedveli, feltétlenül tegye bele!!

hozzávalók / 7 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A linzertésztához összekeverjük a porcukrot, a vanília magjait, a lisztet és a reszelt citromhéjat.
  2. Belekockázzuk a hideg vajat és hozzáadjuk a tojássárgáját, majd gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Folpackba csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük.
  3. Közben a túrós töltelékhez krumplinyomóval áttörjük a túrót. Az alaposan megmosott mazsolát lecsepegtetjük, majd a töltelék többi hozzávalóval együtt a túróhoz adjuk és jól kikeverjük.
  4. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
  5. A tésztát kézzel téglalap alakúra lapítjuk, majd sodrófával kb. 5mm vastag, 28x35 cm-es téglalapra nyújtjuk (én szilikonos sütőpípron nyújtom és azzal együtt emelem át a tepsibe).
  6. Villával megszurkáljuk a tésztát, és 10 percre betesszük a forró sütőbe. Mikor kivettük , még forrón lekenjük a tetejét a baracklekvárral.
  7. A sütőt visszavesszük 160 fokra, a túrótölteléket óvatosan rákenjük a tésztára és visszatesszük kb. 25 percre a sütőbe.
  8. A tojásfehérjéket fém tálba tesszük, elkeverjük benne a cukrot. Kis edényben vizet melegítünk, majd a gőz fölé tesszük a tálat és addig kevergetjük folyamatosan habverővel (de nem verjük!), amíg ujjunkat beleérintve már épp csípni kezdi (akinek van maghőmérője, 55 fokot ne lépje túl).
  9. Átöntjük a meleg cukros tojásfehérjét egy nagy tálba, és robotgéppel kihűlésig keverjük, hogy kemény csúcsos hab legyen belőle.
  10. A habot habzsákba kanalazzuk, és átlósan csíkokat nyomunk a túrótöltelékre.
  11. A tetejére fátyolnyi rétegben porcukrot szitálunk, és betesszük a sütőbe 5-10 percre, hogy a hab kicsit megpiruljon.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x40x5 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 23 105
elküldve: 16
receptkönyvben: 471
elkészítve: 12/24
Facebookon megjelent: -

szakács

Mignon

Mióta szakács: 2009.04.27.
212 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

habos túrós, linzertésztás-habos túrós, túrós sütemény tojáshabbal

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Haynal1
Haynal1 Sat, 2016-01-16 15:59

Kedves Mignon!
Már régóta szemeztem a Rákóczi túróssal, s ma végül megsütöttem a Te recepted alapján. Ízre nagyon finom lett, de a tésztája nem sikerült. Nézegetem, kóstolgatom, s nem tudom eldönteni hogy szalonnás vagy átázott. Lehet hogy a 10 perc elősütés volt kevés? (Nagyon jó a tűzhelyem, illetve nem vagyok már kezdő, minden héten sütök.) A túrós töltelék, illetve a hab is tökéletes lett. Meg mondom, az íze is tésztával együtt...csak nem tökéletes. :-(
Mi lehet a baj?
Válaszodat előre is köszönöm: Hajni

Jutkamargit63
Jutkamargit63 Sat, 2014-05-24 15:47

Kedves MIGNON! azt szeretném kérdezni, hogy ez a finomság RÁKÓCZI-TÚROS ma elkészitem, és másnap is süthetem, vagy hidegen is jó, és melegen is jó? köszönöm a várva várt válaszodat! Jutka

Bató Edit
Bató Edit Mon, 2012-05-07 11:31

Kedves Mignon!
Mikor megláttam a képet, azt gondoltam, ó ezt a sütit nagyon szeretem és most a recepted alapján meg is sütöm. :)))
Köszönettel, Edit

mignon
Mignon / mignon Mon, 2012-05-07 14:16

Kedves Edit!
Igazán örülök, hogy így megtetszett a kép és a süti! :)
Nekem is összefut még mindig a nyál a számban, ha erre a finomságra gondolok, nagyon guszta lett.
Remélem sikerrel jársz te is és be is számolsz majd nekünk róla!!!
Üdvözöllek:
Mignon

Bató Edit
Bató Edit Thu, 2012-05-10 09:08

Kedves Mignon!
Tényleg nagyon finom a sütid! És nem is volt túl bonyolult az elkészítése. Én tettem még bele mazsolát is, mert szeretjük.
Köszönettel, Edit

mignon
Mignon / mignon Thu, 2012-05-10 14:55

Szuper! Nagyon örülök! :)
Köszönöm, hogy megírtad! :)
Szép napot, üdvözöllek:
Mignon

mignon
Mignon / mignon Fri, 2012-05-11 09:28

Igen, az is telitalálat lett! :) És elkészíteni is gyerekjáték ehhez képest! :)
Szép hétvégét:
Mignon

Csaba Magdi
Csaba Magdi / Csaba Magdi Fri, 2012-04-27 18:27

Gyönyörű !!!!!! Ilyet szerettem volna mindig készíteni..
Ph érték, ide-oda én egyszer megsütöm.
Köszönettel: Magdi.

849
porcukor 10 dkg
vanília 0.5 db
finomliszt 30 dkg
citromhéj 0.5 citromból nyert
vaj 20 dkg
tojássárgája 1 db
tehéntúró 50 dkg
mazsola 6 dkg
búzadara 40 g
vaníliás pudingpor 40 g
vanília 1 db
cukor 16 dkg
sárgabaracklekvár 10 dkg
cukor 18 dkg
tojásfehérje 6 db
porcukor 1 ek