r
Nosalty Logó

Qabuli Palaw

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Qabuli Palaw
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A húshoz

A répához és mazsolához

A rizshez

Összesen 608 kcal
  • 5% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A húshoz

A répához és mazsolához

A rizshez

Összesen 6080 kcal
  • 5% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A húshoz

A répához és mazsolához

A rizshez

Összesen 159 kcal
  • 5% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    13.3 g

Zsír

  • Összesen
    35 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    811.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    163 mg
  • Nátrium
    562 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    58.8 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    160.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    133 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    153 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    495 micro
  • β-karotin
    1180 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    86 micro
Összesen 608 kcal
  • 5% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    133 g

Zsír

  • Összesen
    350.1 g
  • Telített zsírsav
    58 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    157 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    114 g
  • Koleszterin
    484 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8118 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    187 mg
  • Kálcium
    286 mg
  • Vas
    32 mg
  • Magnézium
    333 mg
  • Foszfor
    1633 mg
  • Nátrium
    5623 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    587.7 g
  • Cukor
    71 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    1602.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1335 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    110 mg
  • C vitamin:
    47 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    49 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    52 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1531 micro
  • Kolin:
    266 mg
  • Retinol - A vitamin:
    146 micro
  • α-karotin
    4951 micro
  • β-karotin
    11803 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    857 micro
Összesen 6080 kcal
  • 5% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.5 g

Zsír

  • Összesen
    9.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    211.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    7 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    43 mg
  • Nátrium
    146 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    129 micro
  • β-karotin
    307 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22 micro
Összesen 159 kcal

Hozzávalók

A húshoz

A répához és mazsolához

A rizshez

Elkészítés

A húshoz

  1. Elsőként a húst tesszük fel. A hagymákat megpucoljuk, kockára vágjuk. Egy lábasba kevés olajat öntünk, rátesszük az összes hagymát, és teljesen barnára, csaknem feketére pirítjuk. Eközben a csirkecombokat megmossuk, ha egész combokat vettünk, kettévágjuk, lebőrözzük. Ha már szinte fekete a hagymánk, elhelyezzük rajta a csirkecombokat, rászórunk 1 tk. garam masalat, 2 kk. sót, 7 db szegfűszeget, 5 db zöld kardamomt, melyet előtte késsel kilapítunk, hogy a magjai majd kibújhassanak belőle (ha kardamomport használunk, akkor 3-4 ek.), felöntjük annyi vízzel, amely elfedje, lefedjük, és puhára főzzük közepes lángon.
  2. Elkészítjük a rizsre kerülő mazsolát és répát. A répákat meghámozzuk, nagyon vékony csíkokra vágjuk. Egy serpenyőben nagyjából 2 dl olajat felforrósítunk, majd beletesszük a répát. Mikor már félig átsült, hozzáadjuk a mazsolát is, és ezzel együtt kb. 3-4 percig sütjük még, majd papírtörlőre kiszedjük. Ha az olaj lecsepegett, akkor folpackba csomagoljuk külön a mazsolát és külön a répát.
  3. Ha a húsunk megfőtt és szép barna színű lett, kivesszük őket a főzőléből, félretesszük. A főzőlevet leszűrjük, hogy a fűszerek már ne legyenek benne, viszont a levet megtartjuk.
  4. Elkészítjük az afgán rizst. Egy nagyobb lábasban teszünk fel vizet melegedni. Eközben a rizst megmossuk, és vízben ázni hagyjuk. Mikor a vizünk felforrt, a rizst beletesszük. Félpuhára főzzük (akkor jó, mikor egy szemet két ujjunkkal szét tudunk már nyomni, de még érzünk a közepében egy kis keménységet). Ezt követően leszűrjük. Abba az edénybe, melyben a rizst főztük, 1 ek olajat öntünk, majd erre visszaöntjük a rizsünket. Ekkor öntjük rá a húsfőzésből megmaradt, még meleg levet, összekeverjük vele, ráhelyezzük a húsokat, és a folpackban lévő mazsolát és répát, lefedjük, és nagyon alacsony tűzön készre pároljuk. (Ha esetleg sótlannak érezzük, mehet rá még ekkor egy kis só.)
  5. Jöhet a tálalás. Fogunk egy nagyobb méretű tálcát (kör alakún mutat igazán jól, Afganisztánban kimondottan erre gyártott tálalókat lehet kapni), ráhalmozunk rizst, erre jönnek a húsok, majd betakargatjuk újra rizzsel, erre pedig rászórjuk a mazsolát és répát.
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Receptkönyvben: 27
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 4978
  • Feltöltés dátuma: 2014. május 09.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Afganisztán népszerű étele, mely ünnepekkor, családi összejövetelek alkalmával kivétel nélkül mindig az asztalra kerül. Kissé pepecselős az elkészítése, de abszolút nem nehéz, a végeredmény pedig kárpótolja a belefektetett időt.

Hozzávalók

A húshoz

A répához és mazsolához

A rizshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek