Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Qabuli Palaw

Qabuli Palaw
Qabuli Palaw
120 perc / előkészület: 30 perc főzés: 80 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Afganisztán népszerű étele, mely ünnepekkor, családi összejövetelek alkalmával kivétel nélkül mindig az asztalra kerül. Kissé pepecselős az elkészítése, de abszolút nem nehéz, a végeredmény pedig kárpótolja a belefektetett időt.

hozzávalók / 10 adag

A húshoz

A répához és mazsolához

A rizshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elsőként a húst tesszük fel. A hagymákat megpucoljuk, kockára vágjuk. Egy lábasba kevés olajat öntünk, rátesszük az összes hagymát, és teljesen barnára, csaknem feketére pirítjuk. Eközben a csirkecombokat megmossuk, ha egész combokat vettünk, kettévágjuk, lebőrözzük. Ha már szinte fekete a hagymánk, elhelyezzük rajta a csirkecombokat, rászórunk 1 tk. garam masalat, 2 kk. sót, 7 db szegfűszeget, 5 db zöld kardamomt, melyet előtte késsel kilapítunk, hogy a magjai majd kibújhassanak belőle (ha kardamomport használunk, akkor 3-4 ek.), felöntjük annyi vízzel, amely elfedje, lefedjük, és puhára főzzük közepes lángon.
  2. Elkészítjük a rizsre kerülő mazsolát és répát. A répákat meghámozzuk, nagyon vékony csíkokra vágjuk. Egy serpenyőben nagyjából 2 dl olajat felforrósítunk, majd beletesszük a répát. Mikor már félig átsült, hozzáadjuk a mazsolát is, és ezzel együtt kb. 3-4 percig sütjük még, majd papírtörlőre kiszedjük. Ha az olaj lecsepegett, akkor folpackba csomagoljuk külön a mazsolát és külön a répát.
  3. Ha a húsunk megfőtt és szép barna színű lett, kivesszük őket a főzőléből, félretesszük. A főzőlevet leszűrjük, hogy a fűszerek már ne legyenek benne, viszont a levet megtartjuk.
  4. Elkészítjük az afgán rizst. Egy nagyobb lábasban teszünk fel vizet melegedni. Eközben a rizst megmossuk, és vízben ázni hagyjuk. Mikor a vizünk felforrt, a rizst beletesszük. Félpuhára főzzük (akkor jó, mikor egy szemet két ujjunkkal szét tudunk már nyomni, de még érzünk a közepében egy kis keménységet). Ezt követően leszűrjük. Abba az edénybe, melyben a rizst főztük, 1 ek olajat öntünk, majd erre visszaöntjük a rizsünket. Ekkor öntjük rá a húsfőzésből megmaradt, még meleg levet, összekeverjük vele, ráhelyezzük a húsokat, és a folpackban lévő mazsolát és répát, lefedjük, és nagyon alacsony tűzön készre pároljuk. (Ha esetleg sótlannak érezzük, mehet rá még ekkor egy kis só.)
  5. Jöhet a tálalás. Fogunk egy nagyobb méretű tálcát (kör alakún mutat igazán jól, Afganisztánban kimondottan erre gyártott tálalókat lehet kapni), ráhalmozunk rizst, erre jönnek a húsok, majd betakargatjuk újra rizzsel, erre pedig rászórjuk a mazsolát és répát.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 501
elküldve: 0
receptkönyvben: 30
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

petra1019

Mióta szakács: 2014.05.01.
8 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Qabili Palaw, répás-mazsolás rizs csirkehússal, csirkehús répás-mazsolás rizzsel

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2015-08-09 14:54

A debreceni menekülttáborban voltam látogatóban és az ott dolgozók ajánlották, hogy vegyek afgán rizst, mert nagyon finom. Csak mostanában kezdtem el főzögetni, úgyhogy nagyon hálás vagyok a receptért (az ott kapott "körülbelül" instrukciók alapján nem mertem hozzáfogni), ráadásul tényleg finom lett már elsőre is! :)

Nekojita
Nekojita Fri, 2014-05-09 23:01

Ez egy remek és nagyon finom étel!
A recepttel kapcsolatban annyit szólnék hozzá, hogy a kardamom mennyisége vagy darabosan nem jó vagy evőkanálban megadva. 5 db kardamomból sosem lesz 3-4 ek. evőkanálnyi por - ennyit mondjuk ebbe nem is lenne szabad beletenni...
Szóval, akkor mennyi kell bele? :-)

Üdv:
Nandi

petra1019
petra1019 / petra1019 Sat, 2014-05-10 11:24

Kedves Nekojita, köszönöm a hozzászólást! Ek. helyett kk. akart lenni, abból is 2-t javasolnék, a mi 4-5 kk. adagunkhoz vegyük figyelembe, hogy a Férjem afgán, a mi gyomrunk már abszolút erre van ráállva... :) :) Köszönöm az észrevételt!

rozsa1958
rozsa1958 Fri, 2014-05-09 21:46

Hát ez eléggé bonyolult kaja és lehet hogy nem is ízlene.Inkább megkóstolnám egy
étteremben,aztán ha nem ízlik otthagyom.De én nem csípem ha elkészítek egy ételt és ha nem ízlik kidobom.

Nekojita
Nekojita Fri, 2014-05-09 23:03

Ebben az esetben inkább ne kísérletezzen, maradjon a paprikáskrumplinál.

608
csirkecomb 1 kg
vöröshagyma 6 közepes db
napraforgó olaj 1 dl
garam masala 1 teáskanál
2 kávéskanál
szegfűszeg 7 db
zöld kardamom 5 db
víz 6 dl
sárgarépa 2 közepes db
mazsola 3 marék
napraforgó olaj 2 dl
rizs 3 bögre
napraforgó olaj 1 ek
csirke alaplé 6 dl